Djeca boraca koja su položila prijemne ispite sutra mogu upisati fakultet

4 854

Ni ove godine drama oko upisa na fakultete se ne stišava. Na zahtjev boračkih organizacija sa Tuzlanskog kantona, sazvana je sjednica Skupštine kantona, koja je okarakterisana kao hitna. Razmatrana je Analiza upisne politike nakon prvog upisnog roka na Univerzitetu u Tuzli. Od sutra će kandidati iz reda boračkih kategorija, koji su položili prijemni ispit i zadovoljni bodovni minimum, biti primljeni na fakultet.

Ovaj zaključak usvojili su poslanici Skupštine TK, na sjednici hitnog karaktera. Uz to, zaduženi su Vlada Tuzlanskog kantona i menadžemetent Univerziteta u Tuzli, da sagledaju mogućnost oko uvođenja trećeg ispitnog roka za sve kandidate.

„Vlada već tri godine daje saglasnost na upis djece boračkih kategorija koja polože prijemne ispite. Tako će biti i ove godine. Dakle, djeca boraca, kao i djeca šehida, koja su položila prijemne ispite, a nalaze se ispod crte, sutra mogu da se upišu na fakultet,“ ističe Mirzeta Hadžić-Suljikić, ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK. Poslanike je najviše zanimalo da li je bilo potrebno sazivanje sjednice hitnog karaktera, na kojoj će biti razmatrana upravo Analiza upisne politike.

„Budući da nismo mogli postići dogovore sa resornim ministarstvom, morali smo se odlučiti na ovaj korak,“ kaže Fahrudin Hasanović, predsjednik Saveza RVI TK. Bitno je napomenuti da bodovni minimum, neće biti vraćen na nivo prošlogodišnjeg. Naime, prema riječima novoizabranog rektora, povećenje bodovnog minimuma na 24, za cilj je imalo ostvarivanje što boljih rezultata na testu. Na sjednici je iznešeno i mnogo primjedbi koje se odnose na rad Univerzitata u Tuzli. Pojedini se tiču regularnosti prijemnih ispita, odnosno pitanja na testovima opšteg znanja.

„Ja u svojim programskim ciljevima planiram jednu ozbiljnu analizu stanja na Univerzitetu. Upisima ću se posebno baviti,“ kaže Enver Halilović, novoizabrani rektor Univerziteta u Tuzli. U ime boraca obratio se i nekadašnji rektor Univerziteta u Tuzli. Izudin Kapetanović, ovom je prilikom govorio o tome da se nekada na Univerzitet upisivalo i do 5 hiljada studenata. Međutim, iako Vlada TK sada izdvaja puno više novca za Univerzietet, na prvu godinu ne bude primljeno ni 4 hiljade studenata.

„Nekada je bodovni minimum iznosio 10. Povećen je na 20. A od ove godine na čak 24. Mislim da je to nedopustivo. Ne smijemo to dozvoliti,“ mišljenja je Kapetanović.

Univerzitet u Tuzli već duže vrijeme prolazi kroz krizu, koja se tiče nedostatka komunikacije između resornog ministarstva i menadžmenta, istaknuto je na sjednici. Poslanici su podsjetili i na to da se skoro svaki problem riješava na Skupštini. Ove godine na prvu godinu dodiplomskog studija planom je predviđen upis 3.265 studenata. Nakon prvog upisnog roka ostalo je nepopunjeno 1.166 mjesta.

(SodaLIVE.ba/RTV TK)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
4 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
FOTON

Previse je 24 boda od 40 da se smatra položen ispit. Loš dan i eto belaja.

DAMIR

@FOTON: ti ako znas i imas znanje za tebe nema losHeg dana !

jaaaaa

moze li mi neko objasniti ovo “mogućnost oko uvođenja trećeg ispitnog roka za sve kandidate”
kakav treci ispitni rok???

soda

ma to je vjerovatno ovo za npr djecu sto nisu polozila prijemni a ocevi im borci, pa za njih, jedino to je logicno… mislim da je to to…

a i ovo sto damir kaze je upravu, ti ako si ucio, nema za tebe loseg dana, jer ipak nije to usmeni ispit, imas 20 pitanja ( na svakom pitanju 3 ponudjena odgovora), znaci 1 je tacan i njega trebas zaokruzit, tako da jarane nema tu loseg dana… ako si ucio = polozio si prijemni…
nije da ti moras iz glave odgovarat, il ono da kazes blokada, nema tog, jer ti je odgovor ponudjen, tako je to suplja prica za naivne…

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x