Diplomiraj po cijeni od 60 KM pa naviše

3 719

Internet su preplavili sajtovi sa ponudama “znalaca” koji studentima za maksimalno 100 KM pišu diplomske i seminarske radove, ali i maturske radove srednjoškolcima, piše “Euroblic”.

List navodi da je pisanje ovih radova “za druge” u Republici Srpskoj postalo unosan posao i da, čak, i rukovodstvo univerziteta priznaje nemoć da ovome stane u kraj jer, kako kažu, vlada “vrhunski intelektualni kriminal”.

“Cijene diplomskih radova prvenstveno zavise od obima rada i složenosti teme. Cijene su od 60 do 70 KM, pa an više”, navodi se u odgovoru koji je “Euroblic” dobio istražujući intelektualni kriminal u RS odnosno pisanje diplomskih, seminarskih i maturskih radova studentima i učenicima kojima je lakše platiti nego pisati.

“Vi pošaljite obim rada koliki bi trebao biti i temu. Ako niste odredili temu, mi možemo to odabrati umjesto vas i to se ne naplaćuje. Samo nam pošaljete koliko stranica bi trebalo da ima i koji predmet je u pitanju. Rok izrade diplomskog je oko deset dana, a možda i prije”, odgovoreno je listu.

Na Internetu je u opticaju oko 5.000 seminarskih radova, postoji čitav stručni tim koji može da uradi bilo koju temu za druge, a na jednom sajtu ostavljena je čak i uplatnica i objašnjenje u kojoj banci se može uplatiti izrada maturskog i seminarskog po cijeni do deset evra.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci Stanko Stanić priznaje da je sve uzelo maha i da je teško uhvatiti krivce. On tvrdi da ovakvi slučajevi nisu ni za policiju ni za Prosvjetnu inspekciju, već da rukovodstva fakulteta moraju reagovati. Kada bi uhvatili vinovnike, uvjerava Stanić, sankcija bi bila zabrana izlaska na ispit i zabrana upisa godine.

“Do tada, profesori i asistenti moraju širom da otvore oči i detaljno pregledaju svaki rad, da preispitaju studente koju su literaturu uzimali, da li znaju detalje, sadržaj i slično”, kaže Stanić.

(SodaLIVE.ba/SRNA)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Šizofreničar

Ja radim maturske radove od 30 do 50 maraka, nije teško i onaj ko se zna snaći može lijepo zaraditi na tome 🙂 

kameni spavach

eh upravo kod nas za srednjoškolce je od 30-50 sve zavisi 😀

mogli bi napraviti firmu i da im ukrademo i druge regije 😀

Dado

Moracu oca zavrat , i da upisem kakav fax (:

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x