Deminirano 14.454,89 m2

1 533

Jedan od dva projekta, koje je finansirala Vlada Republike Njemačke za deminiranje područja Općine Lukavac, završen je mjesec dana nakon započinjanja. Radi se o području MZ Orahovica, zaseoku Badinovići, gdje se nalazi lokalno izvorište i vodovod za oko stotinu stanovnika naselja Mujagići. Navedenim radovima, očišćeno je 14.454,89 m2, čime je postala sigurnom površina uz potok Orahovička rijeka, kao i oko objekta brane.

Ovim je omogućen pristup lokalnom vodovodu koji prolazi kroz korito Orahovičke rijeke i njegova rekonstrukcija. Primopredaja ovog zadatka izvršena je 06.09.2010. godine, kada se započelo sa radovima na drugom deminerskom radilištu, lokalitetu Vijenac u MZ Jaruške. Ovom prilikom je planirano deminiranje veće površine, ukupno 17.028,00 m2, čime će se obezbijediti sigurna površina uz naseljene stambene objekte i 50 –tak stanovnika koji žive u njima. Kada se deminiranje okonča, djeca iz ovog naselja koja pohađaju školu, njih 10 – tak, biće bezbjedni na putu do škole.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
padobranac

nekad davno sam kampovao na brani u orahovici. prelijepa priroda i kupaliste.
evo prilike da sodalive urednik posjeti mjesto, napravi par slikica, i pokaze narodu nedirnutu prirodu i kristalno cisu vodu na opstini lukavac. usput da provjeri navode da su mine ociscene.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x