Delegati nisu izglasali novi Statut, Skupština završena a Nogometni savez pred suspenzijom i ukidanjem

12 974

Delegati Generalne skupštine Nogometnog / Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine nisu usvojili novi Statut. Za novi statut glasalo je 27 delegata, 18 je bilo protiv, a dva delegata su bila suzdržana, što je bilo nedovljno da bi se prihvatile izmjene.

Glasanjem je završena Generalna skupština, delegati su se razišli, a 16. juli bit će upamćen kao dan kada je pokopan fudbal u Bosni i Hercegovini.

Prethodno su delegacije UEFA-e i FIFA-e, predvođene Marcelom Benzom, napustile Generalnu skupštinu NSBiH, nakon što su delegati odbili usvajanje amandmana o ukidanju troglave aždahe, to jest tročlanog predsjedništva.

Benz će obavijestiti Odbor za hitnost UEFA-e, koji će vrlo brzo donijeti odluku o sudbini fudbala u našoj zemlji.

Već je mjesecima najavljivana suspenzija NSBiH, odnosno tri reprezentacije i klubova koji učestvuju u međunarodnim takmičenjima i sada ne postoji ni tračak nade da će odluka UEFA-e biti drugačija.

Nakon što su delegacije UEFA-e i FIFA-e napustile Skupštine, delegati su napravili pauzu kako bi mogli u miru ručati, a zatim su pristupili glasanju novog Statuta Saveza, na čijem će čelu ostati predsjedništvo.

Na samom početku Skupštine Allen Hansen, član Izvršnog komiteta UEFA-e, poručio je delegatima na Skupštini Nogometnog / Fudbalskog saveza BiH da nema rasprave, odnosno da prihvate i ispoštuju zahtjeve FIFA-e i UEFA-e ili da se suoče s posljedicama, odnosno suspenzijom NSBiH, izvijestio je SCsport.ba.

“Izuzetna mi je čast što mogu biti šef delegacije FIFA-e i UEFA-e. Danas ćete donosit vrlo značajne odluke. Statut je kičma svakog saveza. Od Seppa Blattera i Michaela Platinija dobili smo obavezu da vam prenesem njihov zajednički stav: Dragi delegati, jučer ste imali priliku da jasno shvatite suštinu prijedloga u novom nacrtu Statuta. Ovdje se radi o minimalnim zahtjevima FIFA-e i UEFA-e koje bi trebalo da ispuni 208 članica FIFA-e. Time želimo omogućiti savezu da bolje radi. Delegacija FIFA-e i UEFA-e danas nema mandat da vodi pregovore, posebno kada je u pitanju ukidanje predsjedništva. Od vas se očekuje da razmotrite i usvojite prijedloge”, rekao je Hansen, dodavši:

“Savez je danas suočen sa situacijom UZMI ili OSTAVI. Svjestan sam kako je došlo do situacije sa ovakvim predsjedništvom. U potpunosti razumijem da je bilo potrebno u prelaznom periodu. Danas je taj prelazni period istekao. Vi ste danas na raskrsnici gdje morate donijeti odluke da krenete na bolje. Upravo zbog tog molim vas da saslušate savjet prijatelja. Molim vas da glasate za naprednu verziju Statuta. Time bi pokazali da brinete o fudbalu u BiH”.

Inače, na Skupštni je bilo prisutno 56 od 60 delegata.

Sedam tačaka dnevnog reda usvojeno je jednoglasno, a nakon kraće pauze na red je došlo najvažnije – glasanje o Statutu.

Nakon što su se delegatima Skupštine obratili Josip Bevanda i Živko Marjanac, uslijedila je nova pauza i to na zahtjev Marcela Benza. Naime, Bevanda i Marjanac tražili su da se u nacrt Statuta ugrade tri amandmana, prema kojima bi ostalo predsjedništvo, te dva o kvorumu i načinu odlučivanja, prenosi SC.

Živko Marjanac otvoreno je pitao predsjednika Sulejmana Čolakovića:

”Volio bih da nam prvi čovjek našeg fudbala objasni o kojem Statutu glasamo, onom koji je predložio Izvršni odbor ili ultimativnom koji je odredila FIFA i UEFA. Ako je u pitanju ovo drugo, zašto smo uopće tu?”

Marcel Benz obratio se delegatima kazavši da će FIFA i UEFA učiniti posljednji ustupak, a riječ je o dva dva amandmana (Članovi 29. i 38. – Stav 1). Ovo se odnosi na kvorum i način odlučivanja, nikako na ostanak tročlanog predsjedništva

Kada je riječ o kvorumu, kažimo da bi trebalo ostati da za donošenje odluke treba više od 11 članova Izvršnog odbora.

Međutim, tada je nastala konfuzija jer je prvi čovjek Saveza, Sulejman Čolaković, tražio da se glasa o Benzovom prijedlogu što delegati nisu prihvatili pa je uslijedila nova rasprava, a za govornicom su se smjenjivali Behudin Trbojević, Milenko Pavlović, Samir Ćemalović, Meho Alagić i Josip Bevanda.

Najoštriji je bio Ćemalović koji je javno poručio:

”Jedan od uslova da se usvoji Statut trebao bi biti da se gospoda sa moje desne strane smijene”, rekao je Ćemalović pokazavši na tročlano predsjedništvo (Čolaković, Dominković, Čeko) objasnivši da su upravo oni glavni krvici za ovakvu situaciju.

(SodaLIVE.ba/Sarajevo-x)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
12 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
meho

Sramota.Zalosno zbog tako velikog broja talentovanih mladih fudbalera.Ne preostaje im nista drugo nego da nerado uzmu neko drugo drzavljanstvo,da bi igrali u Evropi i svijetu.
Zalosno.Ovo samo ima u BiH!

meho

Jesu ti delegati normalni?Ko ih je izabrao i poslao na sjednicu?Moze l ko pronaci imena tih delegata,pa im dozivotno zabraniti rad u nogometu i ulazak na stadione?

Usanovic

http://www.nfsbih.net/savez.aspx?id=K50

eto ti spisak delegata pa javi nam sta si uradio !

ime­na svih de­le­ga­te Skup­šti­ne NSBiH.

Su­lej­man Čola­ko­vić (Ze­ni­ca), Bo­gdan Čeko (Lu­ka­vi­ca), Men­sud Ba­šić (Sa­ra­je­vo), Jo­sip Be­van­da (Ši­ro­ki Bri­jeg), Mi­ro­slav Čorić (Mos­tar), Živ­ko Mar­ja­nac (Ba­nja Lu­ka), Su­ad Sa­li­ba­šić (Lu­ka­vac), Sla­vi­ša Vu­jić (Bi­je­lji­na), Ivan Pe­rić (To­mi­slav­grad), Mir­sad Ibri­šim­be­go­vić (Tra­vnik), Ran­ko Cvi­jić (Ba­nja Lu­ka), Iljo Do­min­ko­vić (Bi­hać), Ham­di­ja Ab­dić (Bi­hać), Mu­hi­din Raš­čić (Go­ra­žde), Re­šad Džin­do (Se­mi­zo­vac), Fa­hru­din Fa­zla­gić, Sa­mir Lan­džo, Haj­ru­din Šu­man ( svi Sa­ra­je­vo) Ma­rin­ko Ka­tić (Ča­plji­na), Va­hdet La­lić, Mi­ljen­ko Man­džo (oba Mos­tar), Sa­bit Špa­go (Ko­njic), Nu­ri­ja Čaba­rav­dić (Vi­so­ko), Ivi­ca Čurić (Že­pče), Sa­fi­ja Ma­hmić, Za­im Mu­je­zi­no­vić (obo­je Ze­ni­ca) Mar­ko Ba­ru­kčić (Prud), Ma­to Jo­zić, Blaž Živ­ko­vić (oba Ora­šje), Pe­ri­ca Vor­gić (Do­ma­lje­vac), Me­ho Ala­gić (Ca­zin), Mir­zet Sko­pljak (Bi­hać), Ala­ga Mi­ljko­vić (Ve­li­ka Kla­du­ša), Me­sud Ša­bić (San­ski Most), Mid­hat Ar­na­uto­vić (Tu­zla), Mir­za Ke­še­to­vić (Sre­bre­nik), Šem­su­din Gli­ba­no­vić (Čelić), Zi­jad De­dić (Gra­ča­ni­ca), Bran­ko Iv­ko­vić, Ivan Ta­bak, An­te Oma­zić (svi Li­vno), Jo­sip Pe­rić (To­mi­slav­grad), Ismet Čogić, Me­sud Ibri­šim­be­go­vić, Dra­gan Ra­dić (svi Tra­vnik), Dra­gan Ša­fra­din (Vi­tez), Za­hid Bo­ro­vi­na, Amir Dra­golj, Se­ad Su­ba­šić, Sel­ver To­zo (svi Go­ra­žde), Dan­ko Čavar (Ši­ro­ki Bri­jeg), An­te Boš­njak (Po­su­šje), Vla­do Gla­vaš (Dri­nov­ci), Že­ljko Kra­lje­vić (Lju­bu­ški). Lju­bo­mir Čor­da­še­vić (Bo­san­ski Ša­mac), Ste­vo Ma­ksi­mo­vić (Mo­dri­ča), Ra­de Mi­tre­ka­nić (Bo­san­ski Brod), Sa­vo Po­po­vić (Bo­san­ski Ša­mac), Ra­de Va­si­lje­vić (Do­boj), Du­ško Ko­jo­vić, Mi­len­ko Ša­ra­ba (oba Tre­bi­nje), Sve­to­zar Jo­va­no­vić (Uglje­vik), Bran­ko La­za­re­vić, Ra­di­ka Ma­rić (oba Bi­je­lji­na), Mir­ko Mi­lo­še­vić (Zvor­nik),… Read more »

padobranac

jos samo da se i drzava raspadne, pa onda svak svoj savez nek unistava. mi bi od ovih bradonja mogli napravit solidnu reprezentaciju, a bili bi i dobra navijacka skupina.

AK47

@meho kaze … evo Mehaga ko je bio protiv saeza ” Protiv ove izmjene bili su delegati iz Fudbalskog saveza RS i kantonalnih saveza nekadašnje Herceg Bosne., zajednicki zivot je moguc ali na nekoj trecoj planeti , mozda… oni su ti koji sahranjuju Bosnu i Hercegovinu.

meho

fala na imenima.ja tek sad skonta sto to oni iz rs i iz te herceg-bosne tako glasase.igraci iz rs imaju i srbijanski pasos oni iz hercegovine hrvatski i boli ih djon za suspenziju od uefe i fife.oni koji su dobri i imaju kvalitet odose u Srbiju i Hrvatsku ,a nek Bosanci igraju izolovani u svojoj ligi!ideja nije losa,ako sam uspio da skontam?

ljubo trovac

nije nego neda traktorista Dodik, jerbo bi se isti koncept mogo prenijeti i na predsjednistvo BiH, i ode republika shumska u opstinsku ligu.

_Pascal_Hens_23

eiii ljudi ima jedna svijetla tackaa tuuu :D:D…taman kad Radnicki udje u premiejr Ligu i naravno kad je osovji bice kraj suspendije i moci ce igrat euro Kupove :D:D:D:D:D:D:D:D:D…..svaka cast vidim danas se vec pocelOO renovirat zapadnu tribinuuu SAVEZ NAPOLJE SAVEZ NAPOLJE SAVEZ NAPOLJE SAVEZ NAPOLJE

čistizrak

Bilo bi dobro kad bi fudbaleri “imali” tri noge pa da tročlanom predsjedništvu J… sve po protokolu al pop mogućnosti srednjom nogom sve dok se ne postanu ko jedan.

padobranac

nist od suspenzije, odlucice kazu u oktobru (nakon izbora).
eto kaze UEFA se ne petllja u politiku.

REALNOST

I nisu glasali samo delegati iz RS I iz reda hrvatskog naroda protiv novog statusa nego i ovi iz Federacije tako da nemozete okriviti samo te dvije strane….sve je to go lopov i kriminalac..
USTANI NARODE BOSANSKI NA NOGE !

12
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x