Danas potpisivanje ugovora između BiH i Srbije

2 412

Minstri pravde Srbije i BiH Snežana Malović i Bariša Čolak potpisaće danas u Beogradu izmjene ugovora kojim će biti omogućeno da lica osuđena u jednoj državi izdržavaju kaznu zatvora u državi čiji su državljani ili u kojoj imaju prebivalište, bez obzira na visinu kazne i njihovu saglasnost.

Izdržavanje kazne zatvora osuđenog u državi čiji je državljani ili u kojoj ima prebivalište biće omogućeno nakon današnjeg poptisivanja izmjena i dopuna Ugovora o međusobnom izvršenju sudskih odluka u krivičnim stvarima. Ministri pravde dvije države danas će potpisati i izmjene i dopune Ugovora o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima, kojim će biti unaprijeđena ukupna međunarodno pravna pomoć između Srbije i BiH, kako u krivičnim tako i u građanskim stvarima. Izmjenama i dopunama tih ugovora reguliše se priznanje i izvršenje sudskih odluka u krivičnim stvarima i ukupna pravna pomoć u građanskim i krivičnim stvarima dvije države, saopšteno je iz Ministarstva pravde Srbije. Potpisivanju ugovora prisustvovaće i pomoćnik ministra pravde Srbije Vojkan Simić, pomoćnik ministra pravde BiH Nikola Sladoje i sekretar Ministarstva pravde BiH Jusuf Halilagić.

Prethodno je BiH sa Hrvatskom 10. februara potpisala Sporazum o izmjenama Ugovora o međusobnom izvršenju sudskih odluka u krivičnim stvarima kojim je omogućeno izdržavanje kazne i bez pristanka osuđenog lica. Time je otklonjena praksa da osuđenici koji imaju dvojno državljanstvo ili prebivalište izbjegavaju izdržavanje zatvorske kazne bježanjem u drugu državu. U Hrvatskoj se nalazi više od 100 lica koja su pravosnažno osuđena u BiH, isto toliko ih je prebjeglo u Srbiju, dok se u BiH nalazi oko 50 lica iz Hrvatske koja su pravosnažno osuđena u toj zemlji.

(SodaLIVE.ba/Srna)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Dado

Eee ljudi koji je danas dan , pa bosna uspjela se nesto dogovorit (:

Iraq

e sad ga je svinjska glava mladic najebo , nema vise ljetovat u hrvatskoj , pa u Bosnu na planine i onda nazad u srbiju … dodje i njemu kraj..

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x