Danas je Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope

0 665

Dan Evrope obilježava se 9. maja svake godine. Ovog datuma 1950. godine Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske, predstavio je svoj prijedlog formiranja Evropske zajednice za ugljen i čelik. Ovaj prijedlog, poznatiji kao “Schumanova deklaracija”, smatra se početkom formiranja onoga što je danas poznato kao Evropska unija.

Vijeće Evropske unije u Milanu 1985. godine donijelo je odluku kojom se 9. maj svake godine obilježava kao Dan Evrope, a danas se 9. maj, uz himnu i zastavu, uzima kao evropski simbol.Dan Evrope je prilika za aktivnosti i festivale koji Evropu približavaju njenim građanima. Za našu zemlju 9. maj postaje sve značajniji datum s obzirom da je strateški cilj Bosne i Hercegovine članstvo u Evropskoj uniji koje će joj omogućiti političku stabilnost i ekonomski prosperitet. 9. maj obilježava se kao i Dan pobjede nad fašizma.

Obilježavanje 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom koji je ujedno i Dan Evrope, u našoj zemlji proteći će uz mnoštvo aktivnosti političara i organizacija, ali i uz proteste nezadovoljnih građana.

U Jajcu će na bedeme Tvrđave starog grada biti postavljena najveća zastava Evropske unije, u povodu dva važna događaja u istoriji Evropske integracije (5. maj 1949. – Dan osnivanja Vijeća Evrope i 9. maj 1950. – Dan Evrope).
U Sarajevu će u 10 sati predsjedavajući Skupštine KS Denis Zvizdić sa zamjenicima Svetozarom Pudarićem i Ivicom Šarićem, u povodu Dana pobjede nad fašizmom, položiti cvijeće na spomen-obilježje “Vječna vatra”, a delegacija SABNOR-a Kantona Sarajevo položit će cvijeće na ovo i na spomen obilježje Vraca.

Od aktivnosti u Banja Luci izdvajamo: Na Trgu palih boraca predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik položit će vijenac na Spomenik palim borcima NOR-a. Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Boško Tomić položit će vijence na spomenik poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata na groblju Sveti Pantelija. Bit će uprilčeno i polaganje vijenaca na spomenik žrtvama logora Jasenovac, kao i na spomenik poginulim borcima NOR-a kod hotela “Bosna” te na Partizansko groblje u Potkozarju.
Aktivne će biti i političke partije. SDU BiH će javnom tribinom “Kako očuvati ideju antifašizma u svjetlu rastućeg fašizma” obilježiti 9. maj. Tribina će biti organizovana u ovalnoj sali Gradskog vijeća Sarajevo. Nevladina organizacija ACIPS pokrenut će u svojim prostorijama u ulici Zmaja od Bosne tribinu “Antifašizam danas”.

I Savez antifašista i boraca NOR-a u povodu obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom i Dana Zlatnih ljiljana u Kantonu Sarajevo položit će vijence ispred Vječne vatre i na Spomen parku Vraca.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić u Bihaću će prisustvovati 10. tradicionalnom susretu “Dan Zlatnih ljiljana”, a poslije će položiti vijenac na Centralnom spomen-obilježju “Humci”.

Općinska organizacija SDP Ilidža, SUBNOAR Ilidža i Udruženje Josip Broz Tito organiziraju polaganje cvijeća na spomenik poginulim borcima Drugog svjetskog rata u Velikoj aleji, a zatim na spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima odbrambenog rata 92.-95. ispred male zgrade Općine Ilidža.
U 11 sati u Sarajevu počet će protest upozorenja “Istinom do prava” u organizaciji Saveza logoraša BiH kojim se po ko zna koji put apeluje na vladajuću koaliciju u FBiH da usvoji zakone i mjere koji će ovim ljudima osigurati minimalna prava. Okupljanje je planirano ispred zgrade Vlade FBiH.

Tačno u podne u parku ispred zgrade Kantona Sarajevo počinje još jedan protestni miting građana i građanki nezadovoljnih stanjem u ovom kantonu.
U povodu 9. maja- Dana pobjede nad fašizmom, Dana Evrope,Dana Zlatnih ljiljana danas će biti upriličeno polaganje vijenaca i cvijeća na spomen obilježjima na Slanoj Banji. Predviđen je i Svečani čin otkrivanja spomen obilježja poginulim braniteljima BiH i Tuzle u odbrambenom ratu 1992.-1995. te polaganje cvijeća i vijenaca. U Lukavcu je svečano obilježavanje održano polaganjem cvijeća na spomen kosturnici u ulici Macan Mariji.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x