Da li smo svi isti pred zakonom???

8 572

U sinoćnjem dnevniku izvjestili smo gledatelja da je policijski komesar MUP-a TK, Nedim Mutapčić, doživio saobraćajnu nesreću kada je oko 16.30 minuta u tuzlanskom naselju Miladije izgubio kontrolu nad vozilom i sletio s puta. Na ovu vijest reagovali su mnogi te donosimo nove detalja o ovoj saobraćajnoj nesreći, kao i priču da li smo svi isti pred zakonom. Pred zakonom nismo svi isti, a to potvrđuje i ova saobraćajna nasreća. Mjesto događaja obezbjeđivala su samo dva policajca i to kako bi na kratko regulisali saobraćaj i uticali na to da prolaznici ne vide ko je upravljao vozilom i ko je po nespretnog vozača, komesara Mutapčića, došao.

A kako smo doznali nedugo nakon saobraćajne nesreće, na licu mjesta pojavio se ministar unutrašnjih poslova TK, Sead Omerbegović, kako bi pomogao kolegi. Time je slučaj zataškan. Iako policija tvrdi da je izvršila uviđaj, pitamo se kako je to urađeno. Naša ekipa na licu mjesta bila je 30 minuta nakon nesreće. Niti smo zatekli komesara niti lica koja vrše uviđaj. Zar je moguće da se u trideset minuta pozove policija, izađe na teren i izvrši uviđaj.

Ono što je posebno interesanto u ovom slučaju, jeste činjenica da se ne zna u čijem je vlasništvu vozili marke Audi, iako u MUP TK ističu da je službeno. „ Što se tiče informacije o vozilu Audi 6, ja u ovom momentu imam informaciju da se radi o službenom vozilu.“, istakao je Miralem Malkić, portparol Ureda komesara MUP-a TK. Iz Ministrastva trezora doznajemo, a što se vidi iz dokumenta, da je uvidom u računovodstvenu evidenciju i materijalno knjigovodstvo utvrđeno da u posljednje tri godine nije izvršena kupovina vozila marke Audi za potrebe MUP-a TK.

Ministarstvo ne odbrava novčana sredstva za kupovinu bilo kojih vozila bez obzira za čije potrebe se nabavlja, već se nabavka putničkih motornih vozila vrši u skladu sa programom kapitalnih izdataka koji se odnosi na svaku budžetsku godinu. I još nešto, možda još interesantnije jeste sljedeći podatak. Pojedini koji su bili na licu mjesta tvrde da je komesar po izlasku iz vozila bio u vidno alkoholoziranom stanju. U MUP TK ističu da je komesar pozvao uviđajnu ekipu i da je izvrešeno alkotestiranje. „ Što se tiče alkotestiranja, test nije pokazao znake alkoholisanosti ali i taj dio aspekta, kao i utvrđivanje određene okolnosti, bit će predmet kako uviđajne ekipe tako i Odjela za profesionalne standarde. S obzirom da je kompletna procedura oko utvrđivanja svih tih okolnosti u toku, a da potvrdni rezultati nisu konačno završeni, očekujemo da će to biti krajem sedmice“, dodaje Malkić.

Kad je već spomenuta Služba unutrašnje kontrole treba istaći da ni ona nije bila na licu mjesta. Iz Tužilaštva TK danas doznajemo da je tužiteljica Danica Kovačević o saobraćajnoj nesreći obavještena u kasnim satima, te na teren nije bilo potrebe da izlazi, iz prostog razloga što nije u pitanju krivično djelo nego prekršaj. Tužiteljica je navela da su je policajci dužni obavjestiti da na teren izađe ukoliko je materijalna šteta veća od 5 000 KM, što u ovom slučaju svakako jeste, a što potvrđuju snimci, koje je zabilježila naša kamera. Treba napomenuti, međutim, da ovo nije prva saobracajna nesreća komesara Mutapčića. Prije tri godine je slupao i službenog Megana. Tužilaštvo TK o tome nikad nije obaviješteno, mada je materijalna šteta bila 20 hiljada maraka.

Na kraju se pitamo da li alkotest samo kod komesara odmah ne pokazuje rezultate, nego se mora čekati kraj sedmice, kao što ostaje otvoreno pitanje čije je zapravo vozilo. Da li je službeno, o čemu postoje dva mišljenja, a čak se pojavljuje i treće da je riječ o zapljenjenom vozilu, za koje se onda pitamo kako ga je bilo moguće registrovati. Iako mediji imaju želju iznijeti još činjenica o ovoj nesreći, po svemu sudeći mnogi detalji zauvijek će ostati pod velom tajne.

(SodaLIVE.ba/RTV Slon)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
8 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
FOTON

Kad se komesar napije i sjede da vozi to je kao da se hodža napio pa hoće da drži ders o štetnosti alkohola, ljudi sad ce izbori mijenjajmo ove pjane ljude oni nas samo mogu odvesti u kanal kao što je to svojim primjerom pokazao komesar policije… gdje su nevladine organizacije šta rade zašto ne pozivaju na odgovornost??

meho

Samo pred Bogom smo svi isti!

fuhrer

BH realnost nista vise!!!

ziće

Avdo Avdiću sad ti u potpunosti vjerujem o svemu što si izvještavao o MUP-u TK.Nadam se da ćete i o ovome imati potpun i istinit izvještaj.

sudac

Avdo Avdić tek sada može otići na to mjesto prekršaja, jer tada mu nebi dozvolili, možda bi mu oteli ili otuđili kameru, kao i mnogi drugi što su radili, manje više uspješno, jer se i on ne da tako lako.Ipak, sačekajmo šta će reći više instance, ali, čisto sumnjam i ne očekujem pravi i istinit rasplet svega toga. Šta možemo, tako smo i navikli pa nam nije nikakvo iznenađenje.

Paddle Force

treba mu dat kakvog yugu 45 pa neg ga lupa do mile volje, ,
stvarno sramota ,

meho

Kako da danas normalan gradjanin ima povjerenje u MUP,kada vidi i cita sta sve rade njegovi celni ljudi?
Riba smrdi od glave ,kazu ribari sa Modraca.

trnokop

Nismo isti, nismo bili niti ćemo biti ikada. . . nažalost. . . na našu žalost. . . opet jebanje u zdrav mozak bukvalno brate. . . napraviće svakog svjedoka (koji bude dovoljno hrabar da posvjedoči naravno) budaletinom. . . šta bi bilo da je nekoga ubio, ne daj bože. . . ne smijem ni da mislim o tome. . .

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x