Da li služba za informisanje pri Općini Lukavac krši zakone FBiH?

13 1.009

opstinalukavacLukavački Informativni Portal SodaLIVE.ba ušao je u drugi mjesec svoga postojanja, a od samog početka trudimo se da građanima Općine Lukavac pružimo što više informacija, kako sa područja naše Općine tako i sa područja TK i cijele Bosne i Hercegovine.

U cilju što boljeg i objektivnijeg informisanja građana, nekako na samom početku rada, kontaktirali smo službu za informisanje pri Općini Lukavac i u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama uputili zahtjev da nam iz ove službe šalju aktuelne informacije o aktivnostima općinskih službi kako bismo posjetiteljima našeg portala omogućili aktuelne i pravovremene informacije.

Međutim, ono na što smo naišli jeste nerazumijevanje i bahato ponašanje osobe koju poreski obveznici sa područja lukavačke Općine plaćaju, čini se da bi kršila Zakone u FBiH, a “titula” kojom se kiti dok radi protivzakonite radnje glasi “Stručni saradnik za informativne poslove”.

U nastavku pročitajte hronologiju dešavanja, odnosno naše prepiske sa dotičnim “organom” i zapitajte se – koga mi to plaćamo?

10.7.2009. putem e-maila poslali smo pitanje administratoru i gospođici koja radi u službu za informisanje pri Općini Lukavac slijedećeg sadržaja:

Postovani,
zanima me kome treba da se obratim kako bih dobijao informacije iz opštinskih službi npr. informacije od službe za inspekcijske poslove, matičara itd itd? Da li ste vi možda PR opštine i sl?

Informacije su potrebne za izvještavanje građana na portalu www.sodalive.ba

Molio bih vas da mi odgovorite i unaprijed Vam se zahvaljujem na odgovoru,

s postovanjem

I tek 20.7. dobili smo odgovore na poslana pitanja:

Poštovani,

Sva pitanja vezana za informacije iz Općinskih službi možete dobiti kontaktirajući 3 adrese koje možete naći na našoj službenoj stranici,ali sa naznakom na moju e-mail adresu,obzirom da sve to i pripada mom djelokrugu rada.

Misleći da smo napokon naišli na razumijevanje iz Općine Lukavac, istog dana tj. 20.7. 2009 poslali smo e-mail slijedećeg sadržaja:

Postovana,

zanima nas da li moramo rezervisati termin da se nadjemo sa opstinskim nacelnikom ili možemo preko Vas da mu postavimo pitanje vezano za tužbu vlade TK prema našoj Opštini? Postoji li neko saopstenje za javnost vezano za navedenu tuzbu?
Također, da li ćete biti ljubazni i da nam šaljete sve vijesti iz opštinskih sluzbi? Najviše nas zanima polumjesecni izvještaj iz matičnog ureda i izvještaji inspekcija, ali i obavještenja iz opštine. Sve u cilju kako bi građani Lukavca bili informisani.

S postovanjem

I tako… tužba Vlade TK više nije aktuelna, mi smo napravili i intervju sa Načelnikom, inspekcije su zapečatile neke objekte u Lukavcu, grad i Općinu pogodilo je strašno nevrijeme, a mi nismo dobili niti jedno saopštenje iz Općine. Odlučili smo malo sačekati i prije tri dana, tj. 11.8. 2009. poslali smo e-mail istoj službi:

Poštovana,

nedavno smo Vas kontaktirali i pitali kako i preko koga možemo da dobijamo servisne informacije i obavještenja iz Opštine Lukavac. Vi ste nam odgovorili da ste Vi zaduženi za to, a mi smo Vas zamolili da nam iste informacije i šaljete na E-mail. Do dana danas nismo dobili niti jednu vijest (ni sa sjednice OV-a), dok je RTV Lukavac dobila takve informacije. Pitamo vas, u čemu je problem? Zakonom ste dužni iste informacije da nam proslijeđujete i da li je potrebno da pismeno predamo zahtjev?

To tražimo iz razloga kako bi našu javnost informisali o radu Općine Lukavac preko našeg portala i mislim da tu nema ništa loše a i vama ide u prilog.
Nadam se da ćete nam odgovoriti,

S poštovanjem

I na opšte iznenađenje, dobili smo odgovor u roku od 24 sata, ali bolje da nismo. Nakon što smo pročitali odgovor, ostali smo bez teksta te smo odlučili da cijelu stvar predočimo i Vama, našim posjetiteljima. U odgovoru službe za informativne poslove stoji:

Poštovani,

sigurno Vam je poznato da Radio televizija Lukavac ima novinarsku ekipu koja svakodnevno prati sva dešavanja na našoj općini,pa i sjednice Općinskog vijeća.
Sve značajne informacije o Općini možete pronaći na našoj zvaničnoj web stranic, koja u prethodnom periodu nije redovno ažurirana zbog problema tehničke prirode.Preporučujem da od sada svakodnevno pratite stranicu,jer će se na njoj, posebno u narednom periodu, moći dobiti informacije iz općinskih službi.Također Vas podsjećam da prilikom preuzimanja vijesti sa naše stranice u cjelosti,navedete i njen izvor.

S poštovanjem,

Posljednji odgovor koji smo uputili, a više nemamo namjeru da se igramo omiljene igre zaposlenih u Općini Lukavac tj. popularne „Ćora-bake“, bio je slijedećeg sadržaja:

Poštovana,
Dozvolite mi da Vas podsjetim na Zakon o slobodi pristupa informacijama u Federaciji Bosne i Hercegovine, a prema kojem ste dužni svim građanima uključujući i nas koji radimo isključivo u interesu “običnih” građana, ustupiti sve tražene informacije ukoliko ste to u mogućnosti uraditi.
Prema Članu 5 ovog Zakona, svaka fizička i pravna osoba ima pravo pristupa informacijama koje su pod kontrolom javnog organa a svaki javni organ ima obavezu da tražene informacije ustupi ili priopći.
Redakcija portala SodaLIVE.ba ne želi preuzimati rizik neobjektivnog ili izvještavanja svojstvenog jednom režimskom mediju te stoga ne vidimo svhu Vašeg upućivanja na bilo koju Radio-televizijsku kuću kada sve tražene informacije, po Zakonu, trebamo dobiti od Vas odnosno Općine Lukavac.

Ukoliko i na ovaj zahtjev dobijemo negativan odgovor usljedit će Zakonom predviđene akcije a na koje kao građani imamo pravo. Više o tome možete pronaći na oficijelnoj web stranici Općine Lukavac, ili ako pratite slijedeći link: http://www.lukavac.ba/info-ol/pristup.asp
Ovim putem Vas obavještavam da ćemo kompletan sadržaj naših zahtjeva kao i Vaših odgovora u izvornoj verziji predočiti građanima Općine Lukavac putem našeg web portala.
Iskreno se nadamo da ćete ipak pozitivno odgovoriti na naš zahtjev te opravdati postojanje i rad Službe za odnose s javnošću pri Općini Lukavac.

S poštovanjem

Na kraju smo posjetili i oficijelnu web stranicu Općine Lukavac (www.lukavac.ba) u nadi da ćemo tamo pronaći aktuelne informacije. Ali, kako kaže jedna poslovica iz Hercegovine – „u nadi je i kenjac umro“.

Zadnje dvije vijesti koje smo pronašli ticale su se organizacije i rezultata fudbalskog turnira. Vama, našim posjetiteljima ostavljamo da pogodite u kojem mjestu na našoj Općini je održan taj turnir?

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
13 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
stop gluposti

ne moze bolje… vidi se tacno kakva je to mraka. bravo sodalive.ba!

pinky

oni pokusavaju napraviti medijsku blokadu, to se lahko moze zakljuciti…..ovaj portal je trebao ranije krenuti, svaka cast

lovokradica

ajd nam jos samo recite kako se doticna gospodjica zove? i gdje izlazi, i sta voli?

denal

svaka cast za sodalive, samo naprijed

Damir

Pa nije im u interesu da građani budu informirani … da jeste onda bi RTV Lukavac barem prenosio snimljene sjednice OV Lukavac.

Ovako “poture ” mikrofon i naprave informaciju koja odgovara … nekome 🙂

7

Zalosno je sto ljudi iz opstine ne prepoznaju kvalitet , umjesto da izadu u susret i ponude svaku pomoc jednom novom , mladom i uspjesnom portalu i jedinom kojeg Lukavac jedino ima, oni ( doticna gospoda) se treude da zakopliciraju i otezaju stvari , sto nije nista novo u radu opstinske sluzbe .Iz tog razloga pozivanje na zakon jeste jedina mogucnost koja ostaje ….

stop gluposti

moze se desiti da i doticna leti sa pozicije i pusti nekog ko zna sta i kao da radi…. ona ocigledno ne radi svoj posao…

lovokradica

ma ona samo radi ono sto joj baba kaze. nije do nje!

swayzac

treba OSCE kontaktirat oni su zaduzeni za nadgledanje rada svih sluzbi , a ovi iz opstine ih se boje u sto sam se licno uvjerio …. eh da smo mi neka pravna drzava za ovo bi se odma jedna fina tuzba slozila pa nek placaju za svoj nemar ovi iz Opstine koja je obojena u zeleno ….

ljubo trovac

u pravu si treba prekrecit opstinu.

kfhbghjhjj

Sve ste lijepo napisali
osim ironicne opaske za
mjesto odrzavanja turnira

13
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x