Ćirom u turizam

1 446

Kako javlja portal “eKapija”, jedan od najzanimljivih projekata na kojem Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja TK učestuje sa Općinom Banovići je oživljavanje željezničkog turizma, a sve u cilju brendiranja poznatog “Banovićkog Ćire”.

– Implementacijom ovoga projekta obogatila bi se turistička ponuda i stvorio novi turistički brend na ovim prostorima, a ujedno bi se stvorile predpostavke za otvaranje novih radnih mjesta. Projekt predstavlja novinu u turističkoj ponudi ne samo u regiji već i šire i njegova realizacija je bitna za turizam našeg Kantona, a kada se uzme u obzir porast popularnosti željezničkog turizma u svijetu i broj domaćih i stranih turista koji su već posjetili ˝Banovićkog Ćiru˝ moglo bi se reći da projekt i sa ovog aspekta, ima budućnost, kazao je za eKapija.ba Zoran Milić, ministar u Ministarstvu trgovine, turizma i saobraćaja TK.

Inače, kako navodi eKapija, Općina Banovići u saradnji sa RMU Banovići je pokrenula realizaciju ideje o izgradnji turističke uskotračne pruge. Urađen je Idejni projekat koji je usvojen od strane Općinskog vijeća, a kojim je predviđena izgradnja muzeja rudarstva i željeznice, kao i izgradnja dodatnih kilometara uskotračne pruge Banovići – Zlača. Općina Banovići vodi aktivnosti na izradi glavnog projekta koji bi obuhvatao izgradnju zgrade muzeja rudarstva i željeznice, stanične zgrade i dionicu pruge Banovići-Mačkovac. Planirana je izgradnja tunela u dužini od 200m, uskotračne pruge i muzeja rudarstva i željeznice.

Nadajmo se da uključivanje Kantona u projekat “turistčkog ćire” neće ostati samo na verbalnoj podršci jer da bi ćiro što prije nadimio svoje turiste treba malo i “odriješiti kesu”. Ne govorimo to bez razloga. O ovoj ideji Tuzlarije su pisale prije tačno dvije godine a ideja je još uvijek ideja.

(SodaLIVE.ba/Tuzlarije)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
komsija BA

Nek mu malo trap prošire pa da ćiro može raspalit prugom Brčko – Banovići 🙂
Puno manja investicija 😉

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x