Cigarete poskupljuju od 1. januara 2011. godine

3 475

Novo poskupljenje cigareta u BiH može se očekivati od 1. januara 2011. godine, kada će doći do povećanja minimalne akcize na duhanske prerađevine, potvrđeno je u Upravi za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH.

“Zakon o akcizama BiH predviđa povećanje minimalne akcize na cigarete na godišnjem nivou od 15 feninga po paklici radi postepenog usklađivanja sa visinom akcize koja je na snazi u EU. Upravni odbor UIO BiH mogao bi odluku o novoj akcizi, koja treba da bude primjenjivana od 1. januara naredne godine, donijeti u oktobru”, rekao je portparol UIO Ratko Kovačević.

On je obrazložio da će poskupljenje biti i veće od 15 feninga po paklici s obzirom na to da akciza ulazi u osnovicu za obračun PDV-a, pa će povećana vrijednost PDV-a uticati da poskupljenje cigareta bude veće. Međutim, koliko će poskupljenje u maloprodaji iznositi zavisit će od samih proizvođača. BiH bi narednih godina trebalo da postepeno povećava visinu akcize na duhanske prerađevine kako bi dostigla nivo od 64 eura za 1.000 komada cigareta do 2014. godine, kako je doskora bilo utvrđeno akciznom politikom EU.

Početkom ove godine u Briselu je usvojena nova smjernica prema kojoj bi od 2014. godine poresko opterećenje trebalo da iznosi 90 eura na 1.000 komada cigareta. Prema odluci UIO BiH minimalna akciza u BiH ne može biti manja od 0,80 KM po pakovanju od 20 komada cigareta. Posebna akciza plaća se 0,30 KM po paklici plus proporcionalna akciza koja se obračunava po stopi od 42 posto.

(SodaLIVE.ba/SRNA)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
padobranac

bit ce posadit krdzu i virdziniju, pa mixat. malo drina malo marlboro, a mogo bi se i biznis okrenut. umjesto vutru, prodavat duhan.

Šizofreničar

Težimo da nam cijene budu kao u Evropi, a plate i penzije i dalje ostaju iste ???????????

meho

sve ce da poskupi,ne samo cigarete.jedan od najnajvecih izvoznika zitarica na svijetu (rusija) vec je zaustavio daljni izvoz.pozari u rusiji,poplave u indiji i poljskoj/ceskoj/njemackoj,klizista u kini….ko prezivi sljedecu godinu bez gubitaka svaka mu cast.

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x