Charly Weiper trči od Njemačke do Srebrenice

1 746

Donatorski maraton vodi iz Havixbeck (Njemacka ) u Srebrenicu na duzini od preko 1800 Km. Inicijator Charly Weiper ce biti licno prisutan, I uz pratnju velikog broja ucesnika maratona, ce proci kroz Hrvatsku, zatim vec od 7-og septembra ce prolaziti kroz Bosnu I Hercegovinu –- I maraton ce zavrsiti konacnim dolaskom na Memorijalni Centar u Potocarima, u nedjelju, 12 septembra, izmedju 13h I 15h .

55-godisnji frizer iz Havixbeck (NRW, Njemacka) , mjesto sa 12 000 stanovnika, zeli ovom akcijom skrenuti paznju na osobe koje jos uvijek osjecaju I pate od posljedica masakra u Srebrenici iz jula 1995. godine , i pomoci da to ne ode u zaborav. Takodjer zeli da projektu za pomoc “Nazad u zivot” , iz udruzenja za pomoc istocnoj Evropi, pomogne I skupi donaciju od 80 000 Eura za izgradnju centra za terapije u Bratuncu.

“Nas start 18-og jula u Havixbeck-u je bio pravi I veliki dogadjaj. Za nas zajednicki dorucak se sakupilo 1500 osoba I 300 ucesnika maratona koji su sa nama na prvoj etapi puta ucestvovali” rekao je Charly Weiper , s kojim je do sada ucestvovalo preko 1000 ucesnika u maratonu.On se nada da ce, pogotovo u Bosni I Hercegovini, ucesnici maratona biti srdacno docekani I da ce biti I novih ucesnika koji bi zeljeli ucestvovati u maratonu. “Svako moze ucestvovati u maratonu jer nije vazno koliko je kilometara ili koliko brzo idemo. Vazno je skrenuti paznju I pokazati solidarnost”, rekao je Charly Weiper. Start donatorskog maratona je svaki dan u 9h i u 15h i u svakom od ta dva termina se predje oko 15km.

U utorak, 7-og septembra, izmedju 10h I 11h gosp. Weiper ce preko Slavonskog Samca, u Hrvatskoj, stici u Bosanski Samac, na sjeveru Bosne, na putu ka Gornjoj Slatini. Dolazak u Gradacac je planiran izmedju 17h I 18h. Sljedeca odredista su Srebrenik 8-og septembra, Tuzla, kao treci po velicini grad u Bosni I Hercegovini, 9-og septembra, Kalesija I Caparde 10-og septembra, Zvornik I Drinjaca 11-og septembra I 12-og septembra Bratunac I Potocari kao zadnji dan donatorskog maratona koji ce trajati ukupno 57 dana.

Upravo na zadnjoj relaciji, od Bratunca do Potocara, Charly Weiper se nada da ce imati dosta ucesnika u donatorskom maratonu kako bi se skrenula sto veca paznja na ovaj projekat. Takodjer se nada da ce dosta posjetioca biti u Potocarima kako bi svi zajedno demonstrirali pokret koji se bori za mir i protiv zaborava masakra u Srebrenici.Ucesnici donatorskog maratona se nadaju da ce se njima I njihovoj pratnji pripremiti lijep docek.

Na nasim odredistima bit ce bijelo vozilo sa natpisom “Run for their lives”. Takodjer ce biti I oznaceno sa plavim cilj oznakama. Tu se mogu dobiti sve informacije u vezi s ovim projektom i tu se takodjer moze prijaviti za ucestvovanje u donatorskom maratonu. Gosp. Weiper se nada da ce na odredistima ucesnici donatorskog maratona imati priliku za neko osvjezenje I mogucnost tusiranja, pranja, itd.

(SodaLIVE.ba/Charly Weiper)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Šizofreničar

Svaka čast !

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x