C’est génial! Prva reakcija na Ćiru; Banoviće posjetili turisti iz Europe

3 4.068

Banoviće su jučer posjetili turisti iz cijele Europe, koji već nekoliko dana obilaze željeznice u Srbiji i BiH. Zaljubljenici parnjača, stigli su vozom iz Tuzle, nakon čega su se ukrcali u Ćiru, u zatvorene ali i otvoreni vagon, i svaki trenutak koristili za fotografisanje i snimanje.

Predsjednik Europske asocijacije muzejskih vozova, „FED EC RAIL”, David Morgan, predvodi grupu od osam različitih nacionalnosti. ˝Došli smo da vidimo koje su ovdje mogućnosti za turističke vozove, ono što sam za sada vidio, od Srbije dovdje, jeste da se željeznice koriste više za prevoz tereta. U budućnosti će sigurno biti razvoj u pravcu prevoženja putnika. Pogotovo prevoženje turista na ovakvim specijalnim turističkim vozovima To je budućnost.I naravno radna mjesta koja su vezana ne samo za željeznicu, nego i hotele, restorane, sve ono što ide uz turizam˝, kazao je Morgan.

Francuzi kažu da im je lijepo u BiH, zadovoljni su gostoljubljivošću naroda, a posebno osoblja željeznica Federacija. ˝U zapadnoj Europi je parna lokomotiva i parna vuča nestala prije dvadeset godina tako da je za nas ovo jedna izuzetna atrakcija, nešto što praktično u Europi nigdje više nema. Ovo sada postaje jedan izuzetan raritet, u smislu putivanja, uživanja. Smatram da je ovo izuzetna prilika da se nastavi, u turističkom smislu, održavanje ovih parnih lokomotiva i parne vuče˝, kazao je podpredsjednik Union des exploitants de chemins de fer touristiques et de musées-a (UNECTO) Jacques Daffis.

Francuze, Engleze, Irce, Škote, Belgijance, Njemce i druge u našu zemlju doveo je Zoran Veresić, organizator i animator željezničkog turizma za Balkan, inače predsjednik Kraljevskog željezničkog kluba ˝Balkan Steam˝. ˝Mi smo u Francuskoj napravili glupost, zato poručio bih vlastima ovdje da nikako ne sijeku ove parnjače, treba maksimalno da ih održavate jer to je nešto što će tek kasnije da postane prava atrakcija˝, poručio je Daffis.

(SodaLIVE.ba/TIP)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
ziće

Samo da ovoliko ne dimi bio bi to pravi doživljaj.

radnik

Nebi bio ćiro da ne dimi , suština i jeste u tome ,ne možemo očekivati još i komfor. To su samo sjećanja na nešto davno zaboravljeno.

lovokradica

eh trebalo ih je dovesti u lukavac – grad turizma, da vide te dimne atrakcije!

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x