Broj redovnih birača u BiH je 3.078.361.

1 413

Birači se u BiH registriraju pasivnim putem od 2006. godine. Vađenjem CIPS-ove lične karte automatski se nađu i na centralnom biračkom spisku.

Na dan 07.06.2010. godine broj redovnih birača u BiH je 3.078.361. U ovaj broj nije uključeno 31.548 građana Brčko Distrikta BiH koji su bez opcije entitetskog državljanstva.

Aktivna registracija birača još uvijek važi za birače koji glasaju iz inostranstva. Postoje dvije kategorije birača iz inostranstva, to su ona lica koja privremeno borave u inostranstvu i izbjegla lica. Rok za prijavu je 19. juli ove godine.
Na dan 01.07.2010. godine Centralna izborna komisija BiH je primila ukupno 6.300 zahtjeva državljana BiH iz inostranstva, od toga 3.099 su zahtjevi naših državljana koji se prvi put prijavljuju za izbore (PRP1) i 3.201 su zahtjevi onih koji potvrđuju svoju registraciju sa proslih izbora(PRP2). Trenutno 5.501 zahtjev ispunjava uslove za registraciju tj. 799 zahtjeva ne ispunjava potrebne uslove. Ukupno se do sada 350 birača izjasnilo da želi glasati u Diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH.

Centralna izborna komisija BiH je poduzela niz aktivnosti u vezi sa glasanjem birača izvan Bosne i Hercegovine:

* Članovi centralne izborne komisije BiH su u maju ove godine organizirali niz posjeta inostranstvu i to gradovima: Podgorica (Crna Gora), Beograd i Novi Sad (Srbija), Zagreb i Osijek (Hrvatska), Ljubljana (Slovenija), Beč (Austrija), Minhen, Štutgart, Frankfurt i Berlin (Njemačka), Kopenhagen (Danska), Oslo (Norveška), Malme i Štokholm (Švedska), Čikago, Detroit, Sent Luis i Grand Rapids (SAD), a u cilju informiranja i educiranja birača van BiH.
* Sačinjen je promotivni letak kojim se pozivaju naši državljani izvan zemlje da se prijave za glasanje, te kojim se na jednostavan i pristupačan način pojašnjava proces prijave za glasanje.
* Izrađen je video zapis i postavljen je na web stranicu www.izbori.ba , a u kojem je detaljno pojašnjen postupak ispunjavanja prijavnih i potvrdnih obrazaca za registraciju PRP1 i PRP2.
* Ministarstvu vanjskih poslova BiH su dostavljene veće količine promotivnog materijala za dalju distribuciju bh državljanima izvan zemlje putem diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH.
* U najtiražnijim dnevnim listovima objavljuje se reklama koja se odnosi na upis birača u Centralni birački spisak , identična reklama je sačinjena i u formi TV spota i radio džingla, te je dostavljena za objavu javnim i privatnim emiterima u Bosni i Hercegovini, a objavljivat će se do 19.07.2010. godine kada je krajnji rok za podnošenje prijava za registraciju.
* Sve relevantne informacije su dostupne na web stranici Centralne izborne komisije BiH www.izbori.ba. Na raspolaganju bh građanima od dana 04.05.2010. godine za sva pitanja u vezi sa registracijom su i dežurni telefoni u Sekretarijatu Centralne izborne komisije BiH, 033/251-331 i 251-332 (fax 033/251-333 i 033/251-334), te e-mail adresa: ppprijava@izbori.ba .
Birači koji imaju status raseljenog lica imaju pravo izbora biračke opcije odnosno mogu birati da li će glasati za opštinu prebivališta prije sticanja statusa raseljenog lica ili za opštinu trenutnog prebivališta. Da bi ostvarili to svoje pravo na izbor biračke opcije potrebno je da podnesu prijavu Centru za birački spisak u općini prebivališta najkasnije do 19.07.2010. godine.
Na dan 01.07.2010. godine prema informacijama dobivenim iz općina ukupno je primljeno 135 obrazaca PBO1 za određivanje biračke opcije. Na Lokalnim izborima 2008. godine bilo je 18.450 birača koji glasaju u odustvu.
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine, u skladu sa odredbama poglavlja 3. Izbornog zakona BiH, izrađuje izvode iz Centralnog biračkog spiska za raseljena lica Bosne i Hercegovine. Na osnovu člana 2.1 stav (3) Izbornog zakona BiH svi organi vlasti na svim nivoima i dužnosnici u Bosni i Hercegovini i diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH obavezni su pomagati organima nadležnim za provedbu izbora.

Dana 14.05.2010. godine Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je od Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH primila podatke za ukupno 98.027 osoba.

Centralna izborna komisija BiH je 28.06.2010. godine u elektronskoj formi Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH dostavila podatke za 17.437 osoba koje nisu pronađene upoređivanjem dostavljenih podataka sa podacima u evidencijama Centralnog biračkog spiska kako bi to ministarstvo od nadležnih općinskih i kantonalnih organa zatražilo ispravku i dopunu.

U Brčko Distriktu BiH ima 31.548 birača koji nemaju određeno entitetsko državljanstvo i da bez te odrednice ne mogu glasati za organe državne vlasti ali i entiteta. Ova situacije je rješena tako da će birači koji nemaju određeno entitetsko državljanstvo, a ranije su dok je bila na snazi aktivna registracija birača imali određenu biračku opciju entitea biti na biračkom spisku za taj entitet, dok će birači koji ne pripadaju ovoj kategoriji, odnosno za koje se na taj način ne može utvrditi biračka opcija entiteta, da bi mogli glasati na predstojećim izborima dužni su lično podnijeti zahtjev Centralnoj izbornoj komisiji BiH putem Centra za birački spisak Brčko Distrikta BiH za evidentiranje biračke opcije entiteta i to na posebnom obrascu PBD-1. Uz obrazac se prilaže i kopija jednog od važećih identifikacionih dokumenata. To svoje pravo birači iz Brčko Distrikta BiH mogu iskoristiti do 19.07.2010. godine do ponoći.

Na dan 30.06.2010. godine prema informacijama koje smo dobili iz Brčko Distrikta BiH podneseno je ukupno 887 zahtjeva za određivanje biračke opcije.

(SodaLIVE.ba/RTV TK)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
trnokop

Što nas ima mašala

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x