Bivši radnici KHK Lukavac protestvovali pred zgradom Vlade TK

2 516

Oko 60 radnika KHK Lukavac, koji su prodajom dijela preduzeća ostali bez posla, juče se okupilo pred zgradom Vlade TK zahtjevajući da vlada ispoštuje odredbe ugovora koji je potpisan krajem prošle godine.

Prema ugovoru vlada je radnicima dužna isplatiti otpremnine, uplatu zavodu za zapošljavanje i uvezivanje radnog staža. Iz resornog ministarstva kažu da nema kršenja ugovora, već da samo kasni isplata šeste i sedme rate otpremnine.

“Urazgovoru sa ministrom nam je obećano da će zakašnjela otpremnina biti isplaćena do 25. aprila, kao i jedna rata unaprijed. Međutim to se nije desilo“, kazao je Zijad Kovačević, bivši član sindikata KHK Lukavac. Radnicima je do sada isplaćeno pet rata otpremnine, a mnogi od njih zabrinuti su i zbog ne izvršavanja obaveza prema Zavodu za zapošljavanje.

Kako saznajemo u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva Vlade TK izvršenje ugovora nije upitno, ali zbog ograničenog priliva sredstava isplata može da kasni još nekoliko dana.

„Mi smo u ovoj godini isplatili pet rata, što znači da je u ova 4 mjeseca, svaki radnik dobio najmanje 5 000 maraka“-izjavio je Sehudin Ograšević, ministar industrije, energetike i rudarstva u Vladi TK. Iako su zamoljeni za malo strpljenja, radnici su svoj ostanak pred vladom najavili sve do ispunjenja zahtjeva.

(SodaLIVE.ba/RTV Slon)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
sejo

Imal neko da moze obavijestit i ostale radnike za te proteste.Haman se tu napravila jedna grupa koja gleda “svoje interese”.Prosla uplata je prvo isla tim “protestantima” a ostalim kasnije.Zalosno je da za te proteste saznam sa ovog portala a ne od tzv. sindikalnih predstavnika.

ziće

Eto vidite a vlada TK neki dan usvojila informaciju o zbrinjavanju tih istih radnika.
Čini mi se da je Begić Tahir u tom štrajkačkom odboru (sekretar stranke SDA Lukavac) možda njega Sejo da zovne,( kontaktira) i dobije informaciju.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x