BiH prijeti suspenzija ako do jeseni ne izmijeni Ustav

0 586

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope usvojila je u četvrtak rezoluciju o potrebi hitnih ustavnih promjena u BiH u vezi sa odlukom Suda za ljudska prava iz Strasbourga o slučaju ”Sejdić i Finci”, čime je BiH poslato ozbiljno upozorenje da na jesen može doći do suspenzije članstva u ovoj organizaciji ako ne dođe do ukidanja diskriminatorske odredbe.

U ovoj rezoulciji se savjetuje BiH da “ne gubi vrijeme i da, i prije opštih izbora u oktobru, pokrene ozbiljan institucionalan proces za sveobuhvatni paket ustavnih amandamana u skladu s obevazama koje nosi članstvo u Vijeću Evrope i uz poštivanje ekspertize i preporuka Venecijanske komisije”, javlja izvještač Srne iz Strasbourga.

U Rezoluciji stoji i da je generalna skupština Vijeća Evrope “ozbiljno zabrinuta time što dosadašnje inicijative koje su preduzele vlasti BiH, nisu dale konkretne rezultate.”

“Parlamentarna skupština je potpuno svjesna da bi opšti izbori u oktobru 2010. godine mogli da budu u suprotnosti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i njenim dodatnim protokolima. Bude li tako, Parlamentarna skupština ponovo će razmatrati ovaj slučaj i zauzeti odgovarajuće političko stajalište”, navodi se u Rezoluciji.

Rezolucija je donesena nakon hitne debate u Vijeću Evrope, a na osnovu izvještaja šefa monitoring komiteta za BiH u ovoj organizaciji Finca Kima Sasija.

U Rezoluciji se navodi da, iako je još teoretski moguće da se usvoje amandmani koji bi eliminisali diskriminatorne odredbe u izbornom zakonu prema građanima koji se izjašnjavaju kao “ostali” i prema pripadnicama konstitutivnih naroda koji ne žive u entitetu gdje je njihova grupa prevashodno zastupljena, to nije realistično očekivati. Vijeće Evrope navelo je i da ima vrlo malo pozitivnih promjena u jačanju institucija.

Izvjestilac Kimmo Sasi rekao je, predstavljajući svoj izvještaj, da se ustavna debata u BiH mora što prije obaviti, ali je naglasio da će to u stvarnosti biti veoma teško i samo kao posljedica pritiska međunarodne zajednice.

Prema Sasiju, ustavna debata trebalo bi da bude domaći, a ne spoljni proces, kao i da bi neke promjene trebalo provesti odmah i hitno, dok bi za druge bilo potrebno više vremena. On se zauzeo za to da ustavne promjene vode prema pojednostavljenju, a ne komplikovanju buduće situacije.

Svi evropski učesnici ove diskusije iz cijelog spektra političkih partija u Evropi, istakli su zabrinutost zbog malog napretka u BiH nakog građanskog rata. Gotovo svi smatraju da je uzrok leži u tome što Dejtonski sporazum nije dizajniran za uslove mira.

“Naša osnovna poruka jeste ta da se nalazite u veoma ozbiljnoj situaciji. Da nije tako, Vijeće Evrope ne bi sazvalo hitnu debatu. Ne možete održati izbore ako svi znaju da su oni održani u suprotnosti s ljudskim pravima”, rekao je Švicarac Dick Marty, jedan od najutjecajnih delegata u Vijeću Evrope.

Predstavnici Parlamentarne skupštine BiH Milica Marković, Mladen Ivanić, Bakir Izetbegović i Slavko Matić takođe su učestvovali na sjednici Generalne skupštine Vijeća Evrope.

Ivanić rekao je da je Sasijev izvještaj, koji je nakon glasanja postao Rezolucija Vijeća Evrope “balansiran”. On je objasnio zašto su u BiH svi za promjenu diskriminatorne odredbe, ali zašto svatko zastupa drugačiji put.

Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu 22. decembra prošle godine donio je presudu u korist Jakoba Fincija i Derve Sejdića protiv BiH zbog diskriminacije manjinskih naroda.

(SRNA)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x