BiH najgora država za poslovanje

3 580

Sve zemlje u regionu imaju daleko bolje uslove za poslovanje nego Bosna i Hercegovina, kaže se u izvještaju Svjetske banke o uslovima za poslovanje u 2010. godini. Kao dokaz ovakve konstatacije navodi se podatak da je u BiH za pokretanje nove firme potrebno najmanje 60 dana.

U Srbiji je za to potrebno 13, Hrvatskoj 22, a u Albaniji svega pet dana! Investitore od BiH odbija i bespotrebno duga i komplikovana procedura za dobivanje građevinskih dozvola, zapošljavanje radnika, primjene ugovora, a naročito slaba zaštita prava investitora.

Posebno loše ocjene BiH je dobila kada su u pitanju ekonomska sloboda i kreditni rejting.Dok političari za takvu situaciju okrivljuju ekonomsku krizu, pravni i ekonomski eksperti smatraju da se radi o neozbiljnom odnosu vlasti koji odbija strane insvestitore.

U prilog tome navode podatak da su u prvom tromjesečju ove godine strane investicije u BiH iznosile svega 67 miliona eura, a to je za čak 25 posto manje nego u istom periodu prošle godine.

(SodaLIVE.ba/RTV Slon)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
padobranac

ma nevjerujte im nista. sve su to dezinformacije uperene protiv nase vlasti. cuj to mi najpametniji, a najsmo gori za poslovanje. ma nemoguce, sve su to eni petokolonashi krivi.

lolo bosanac

nista novo ali nazalost istinito,dok se dobiju saglasnosti svih kantonalnih ,opstinskih vlasti.pa onda saglasnosti politickih stranaka ,vjerskoj pripadnosti i td.nikome ne pada napamet da ulaze u takvu drzavu. lolo bosanac

Sepultura

Zato ljudi magla iz BiH ili http://www.fluor.com druge nema

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x