“Bezimena djeca” bi mogla biti upisana u matične knjige rođenih

5 441

Oko 6.000 tzv. bezimene djece u BiH, koja nikada nisu upisana u matične knjige, konačno bi mogla da dobiju ime i prezime.

Iako je većina ove djece rođena u ratu, mnoga najčešće zbog bijede, nikada nisu upisana u matične knjige. Novim Zakonom o matičnim knjigama u Republici Srpskoj uvedena je obaveza da roditelji u roku od 15 dana moraju prijaviti rođenje djeteta, a ukoliko za mjesec dana ne dobije ime, dodijelit će mu ga socijalni radnik.

Konačno rješenje statusa ove djece, koja za državu zvanično ne postoje, nemoguće je bez usklađivanja zakona o matičnim knjigama u cijeloj BiH. Obespravljeni mališani, mahom Romi, godinama nemaju prava na zdravstveno osiguranje, školovanje, socijalnu zaštitu…

U BiH je problem bezimene djece godinama ignorisan, a ovaj problem upisa u matične knjige imaju samo još Indija, Pakistan, Afrika ili južna Amerika.

(SodaLIVE.ba/SRNA)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
5 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
aida

joj obespravljeni, de malo prosetajte gradom pa vidite ko je obespravljen. Romi dobiju besplatne knjige koje se edovno nadju na pijaci i mi koji imamo sva prava te knjige kupujemo. jadna je drzava u kojoj Romi bolje zive od vecine lokalnog stanovnistva. Zaista me vise iritira da su obespravljeni . A pitam ja vas sve koliko mi imamo prava ?

meho

nisu problem Romi.Problem je da je zivotni standard vecini stanovnistva pao na nivo Roma.Naravno da ima i bogatih Roma ali svi znamo kako vecina njih zivi.
A za ovu problematiku nisam znao.Nestokontam morali su djecu kod kuce nekako zvati ili kada se djeca igraju moraju se nekako dozivati?

padobranac

hamo, shaban, perhan, garonja nije bitno al zato ovaj \”stari\”zakon lezi onima koji obrcu biznis sa bijelim, il koje god boje robljem. i nebi ga nasi politicari ni mijenjali da nije evropa malo stisla.
kad dijete nestane, i nije nestalo jer nije ni postojalo u knjigama. kad nekom zapadnjaku zatreba organ, nije problem nadje se na balkanu sta god treba.

unknown

Ovaj problem upisa u matične knjige imaju samo još Indija, Pakistan, Afrika ili južna Amerika i MI :S

avganistan-men

moje misljenje da dolaze izbori, a treba glasova pa nema veze od koga su samo da se dobiju na izborima

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x