Bez viza od 20. decembra?

2 548

Vize će građanima BiH biti ukinute, najvjerovatnije, od 15. do 20. decembra – pišu sutrašnje “Nezavisne novine”, pozivajući se na izvor u Briselu.

“Više o tome moći ćemo reći oko 23. septembra, kada čujemo stav Savjeta EU sa kojim će Evropski parlament i Komisija do tada pregovarati”, rekao je izvor.

Prema ugovorima o osnivanju EU, sve konačne odluke od važnosti za zemlje članice donosi Vijeće EU, političko tijelo EU koje predstavlja zemlje članice.

Prema informacijama ovog lista, BiH i Albanija vjerovatno neće dobiti datum za ukidanje viza u oktobru, kako je bilo prvo predviđeno, nego tek u novembru.

“Razlog zbog kojeg će odluka vjerovatno biti donesena u novembru je želja pojedinih zemalja članica da prvo vide izvještaj o napretku BiH i Albanije, koji će biti objavljen u novembru”, rekao je izvor “Nezavisnih novina”.

Izvor lista, koji je imao uvid u izvještaj o napretku BiH, rekao je da će izvještaj za BiH biti “prilično loš”, ali da ne misli da će to odgoditi viznu liberalizaciju.

“Loš izvještaj nam sigurno neće biti od pomoći kada Evropski parlament i Komisija pritisnu Vijeće EU da daju datum BiH, ali ako bi došlo do odgađanja zbog lošeg izvještaja, u parlamentu bi to bilo shvaćeno kao politizacija i kršenje obećanja da je potrebno ispuniti samo tehničke kriterijume i da politika neće igrati ulogu u tome i snažno bismo protestovali zbog toga. BiH i Albanija su ispunile kriterijume i to bi trebalo biti dovoljno”, rekao je izvor.

Procedura za ukidanje viza formalno je počela onog dana kada je BiH dobila “mapu puta” za ukidanje viza, koja je sadržavala oko 150 uslova iz oblasti sigurnosti dokumenata, rada policijskih agencija, mjera za borbu protiv korupcije i osnivanja različitih tijela i baza podataka koje su neophodne za kvalitetnu razmjenu informacija sa policijskim agencijama zemalja sa kojima će biti ukinute vize.

Prvi korak ka ukidanju viza urađen je u maju, kada je Komisija predložila ukidanje viza, nakon što je ocijenjeno da je ispunjena većina uslova. Prijedlog je proslijeđen Vijeću EU, Evropskom parlamentu i nacionalnim parlamentima.

(SodaLIVE.ba/SRNA)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
jedna

Ne piše koje godine!!!Da nije možda 20.12.2012. kad najavljuju smak svijeta!!!Hahahahaha garant je to

ado

Ma da hoce vec jednom i to ukinut,to bi bilo ko otvaranje puteva pred kraj rata da narod malo zivne i usreci se nekako.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x