Bečić tvrdi da dugovanja CPM-a BiH nisu priznali u Mariboru

2.128

Dževad Bečić, bivši direktor firme CPM BiH Lukavac, koja otkazuje poslove i, prema svemu sudeći, nalazi se pred stečajem, u jučerašnjoj izjavi za naš list ustvrdio je da nikada ništa nije dogovarao s Muhamedom Pilavdžićem, vlasnikom firme “Dva lava”.

Također je, izričito, tvrdio da CMP BiH nije preuzeo dug koji firma “Tuzlaputevi” ima prema “Dva lava”.

Potpis i pečat

No, stvari stoje potpuno drugačije i iz dokumenata kojima “Avaz” raspolaže potpuno je jasno da Bečić pokušava obmanuti javnost. Naime, 11. maja 2009. u Tuzli je potpisan ugovor o pristupanju dugu između firmi “Dva lava”, “Tuzlaputeva” i CMP BiH Lukavac. U prvom članu tog ugovora potpisnici su se saglasili da je glavnica duga “Tuzlaputeva” prema “Dva lava”, po osnovu preuzete robe, 875.319,62 KM (s kamatama oko 1,3 miliona KM).

– Ugovorne strane su saglasne da se ovim ugovorom CPM BiH Lukavac obavezuje povjeriocu da će isplatiti utvrđeni dug prvog dužnika iz člana 1. ovog ugovora, sa sporednim potraživanjima.
Nakon potpisivanja ugovora “Dva lava” su povukla prijedlog za pokretanje stečaja “Tuzlaputeva”, koji je bio na pomolu. Potpisnik u ime CPM-a BiH bio je upravo Bečić, koji tvrdi da “nikada ništa nije dogovarao” i da “nije preuzeo dug”. No, ako laže koza, ne laže rog: Bečićev potpis i pečat CPM-a neumoljiv su dokaz (vidjeti faksimil).

Da stvar bude još zanimljivija, Bečić je dan nakon citirane izjave uputio i reagiranje u kojem je sam sebe demantirao. U tom reagiranju, naime, Bečić, koji “nikada ništa nije dogovarao”, potvrđuje postojanje ugovora o pristupanju dugu zaključenog između CPM-a BiH i “Dva lava”?! Zbog čega je u samo dva dana iznio dvije potpuno suprotne tvrdnje, vjerovatno zna samo on.

Plaćanje bitumena

U svom reagiranju, uz prijetnje tužbama zbog klevete, kao razlog za nepoštivanje ovog ugovora navodi da je Nadzorni odbor CPM-a u Mariboru osporio izmirenje duga jer je on “nastao na nedopušten način”!? Dakle, ono što je Bečić potpisao, navodno su osporili Slovenci.

Kao nedopušten način ocijenjeno je to što su “Tuzlaputevi bitumen plaćali po 30 posto višoj cijeni od tržišne, jer na drugim mjestima nisu mogli nabaviti bitumen”. Ugovor, međutim, nikada nije zvanično raskinut i na osnovu njega su “Dva lava” podnijela prijedlog za stečaj CPM-a BiH Lukavac. Uz to, vlasnik “Dva lava” Muhamed Pilavdžić najavio je i podnošenje krivične prijave protiv Bečića zbog nesavjesnog poslovanja i prevare.

Direktor i suosnivač sa 500.200 KM

Dževad Bečić također se žali što se njegovo ime “povlači po novinama”, iako se od 31. maja 2010. godine ne dovodi u bilo kakvu vezu sa CPM-om BiH, jer, kako navodi, “više nije ni direktor, ni uposlenik tog društva”.

Tačno je da Bečić nije više direktor CPM-a BiH i da ga je na toj poziciji zamijenio Davorin Sadar, lice s Interpolove potjernice. No, Bečić u reagiranju nije razjasnio da li je i dalje suvlasnik CMP-a BiH. Još preciznije, svoje suvlasništvo u firmi ne spominje uopće.

Naime, prema sudskom registru, u koji smo imali uvid, Bečić, bivši stečajni upravnik, jedan je od osnivača CPM-a BiH s uplaćenim udjelom od 500.200 KM, što je oko deset posto ukupnog kapitala. Udjel je uplaćen u novcu, dakle u kešu. Drugi osnivač je Cestno podjetje Maribor (CPM), s ulogom od 4.501.800 KM. Sudski registar potvrđuje direktnu vezu CPM-a BiH i CPM-a Maribor, s kojim je Vlada RS sklopila ugovor o izgradnji autoputa Banja Luka – Doboj.

(SodaLIVE.ba/AVAZ)

PREPORUČUJEMO

Komentarisanje nije dozvoljeno.