Albanija izglasala prvu vladu kojom dominiraju žene: Evo ko su nove ministrice

0 368

Nakon održanih izbora krajem aprila i pobjede Socijalističke partije na čelu s Edijem Ramom, uslijedilo je nekoliko mjeseci sastavljanja Vlade. Priča je završila uspostavom i izglasavanjem, a specifična je zbog toga što od 16 ministara, čak 12 njih su žene. “Borba protiv spolne diskriminacije i obiteljskog nasilja ostaje vrlo otvorena i daleko od toga da je dobivena”, rekao je Rama.

Vladu je prihvatilo 77 od 140 zastupnika, čineći tako većinu. Nova Vlada sastojat će se od 16 ministara i Ramom kao čelnikom i premijerom države.

Da je Albanija odlučna u svojem nastojanju da što prije uđe u Europsku uniju, ovim potezom postaje svima jasno. Dok se veće i razvijenije države EU i svijeta bore s ravnopravnošću spolova i uključivanjem žena u politiku ili liderske pozicije, uključujući samu EU, ova mala balkanska država zaista ulazi u povijest. Ramova se nova Vlada sastoji od čak 70.5 posto žena, a zanimljivo vodstvo je odobreno sa 77 glasova nasuprot 53 protivljenja.

Prema istraživačkoj službi Europskog parlamenta, sam Europski parlament trenutno ima 38,9 posto ženskog članstva, dok je kontinentalni prosjek 30,5 posto, prenosi News EU. Na izborima je Ramova stranka osvojila 74 zastupnička mjesta te se potvrđivanje Vlade očekivalo, no važna je i podrška zastupnika koji nisu Ramove sorte.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x