“Krimolovci” u januaru pozivani skoro 1.000 puta

0 1.692

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) registrirali su u januaru ove godine 987 poziva na telefonskoj liniji “Krimolovci”, što je dvostruko više u odnosu na novembar 2009., kada su registrirana 482 poziva.

Povećan broj poziva rezultat je zajedničke kampanje agencija za provođenje zakona u BiH i Policijske misije Evropske unije u BiH, koja je pokrenuta 7. decembra prošle godine, pod sloganom “Korupcija ti uzima sve”.

Da je kampanja ispunila očekivanja govori i podatak da je u periodu od 29. decembra 2009. do kraja januara 2010. od građana zaprimljeno 110 korisnih informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima te o njihovim počiniocima, od kojih se najveći broj odnosio na krivična djela “korupcija” i krivična djela protiv službene i druge odgovorne dužnosti (31).

Pored loga, 17 korisnih informacija se odnosilo na neovlašteno držanje oružja ili eksplozivnih materija i 13 na neovlaštenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga. Od ukupnog broja korisnih informacija, 102 su s izvještajima proslijeđene na daljnje postupanje nadležnim policijskim organima u BiH, dok se osam informacija odnosilo na krivična djela iz nadležnosti SIPA-e.

“Policijski službenici SIPA-e su nedavno, zahvaljujući samo jednom telefonskom pozivu savjesnog građanina, rasvijetlili krivično djelo ‘trgovina ljudima radi seksualnog iskorištavanja’. Taj slučaj, ali i gotovo 1.000 zaprimljenih poziva na telefonskoj liniji ‘krimolovci’ najbolja su ilustracija kvaliteta povjerenja uspostavljenog između građana i policije, ali i poruka kriminalcima da ih uvijek neko gleda”, kazao je Mirko Lujić, direktor SIPA-e.Policijski službenici SIPA-e su građanima koji su pozivali telefonski broj “Krimolovci” -080 020 505 dali 527 savjeta, saopćeno je iz SIPA-e.

(SodaLIVE.ba/Fena)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x