Obama pozvao na vjersku toleranciju prema islamu

0 403

Američki predsjednik Barack Obama u petak se založio za vjersku toleranciju prema islamu u SAD-u, gdje uoči devete godišnjice terorističkih napada od 11. septembra 2001. raste islamofobija odražena u kontroverzama oko gradnje džamije u blizini “Ground Zeroa” u New Yorku i plana za protestno spaljivanje Kur’ana na Floridi.

“Ova zemlja stoji na stajalištu da su svi muškarci i žene stvoreni jednaki i da imaju neotuđiva prava, uključujući slobodu vjere”, rekao je Obama na konferenciji za medije u Bijeloj kući. Ako crkva, sinagoga ili hinduistički hram mogu biti izgrađeni na tom mjestu, onda bi trebalo biti dopušteno i za džamiju, rekao je.

“Mi nismo u ratu protiv islama. Mi smo u ratu protiv terorističkih organizacija koje iskrivljavaju islam”, istakao je Obama.

Na pitanje novinara o nastojanju floridskog pastora Terryja Jonesa da spali primjerke Kur’ana u znak protesta zbog napada od 11. septembra, Obama je kazao kako se to protivi američkim načelima.

“Ideja da se spali sveti tekst tuđe religije je u suprotnosti s američkim načelima”, rekao je Obama, izrazivši nadu da će pastor Jones odustati od svog nauma, koji je on ranije ove sedmice nazvao “ekshibicijom”.

Govoreći o subotnjoj devetoj godišnjici terorističkih napada na New York i Washington 11. septembra 2001., najavio je da će ga Amerikanci obilježiti kao dan sjećanja i služenje zajednici, uključujući se u brojne volonterske aktivnosti i doniranje.

Obama je također branio napore svoje administracije na pokretanju izravnih bliskoistočnih mirovnih pregovora između palestinskih i izraelskih čelnika, ističući da postoje velike prepreke u pregovorima, ali da je mir vrijedan truda.

Rekao je da je izraelskog premijera Benjamina Netanyahua pozvao da produži moratorij na izgradnju židovskih naselje na okupiranim teritorijima, kao podršku pregovorima. Obama je istodobno nastojao umanjiti očekivanja zbog raširenog skepticizma da sadašnji pregovori mogu dovesti do istinskog mirovnog sporazuma.

“Mi možemo olakšavati, ohrabrivati, reći im da stojimo uz njih u njihovim naporima, no u konačnici strane moraju same donijeti odluke”, rekao je, dodajući da će SAD nastaviti s mirovnim naporima i ako sadašnji pregovori ne uspiju.

Na pitanje kako njegova administracija može držati lekcije afganistanskoj vladi o korupciji, kada CIA ima na platnoj listi afganistanske dužnosnike i čelnike, Obama je kazao kako je i sam zabrinut, jer su “neki američki ljudi na terenu načinili kompromise” baveći se s korumpiranim dužnosnicima, ali da se to pitanje “stalno preispituje”, kao i da SAD ne potiče korupciju.

Na Obaminoj osmoj konferenciji za novinare od početka mandata i drugoj u ovoj godini, dominirale su privredne teme i napad na opozicijske republikance zbog opstrukcije novih zakona za poticanje privrede u Kongresu.

Uoči kongresnih izbora u novembru, na polovici Obaminog mandata, ispitivanja javnog mnijenja najavljuju teški poraz većinskih demokrata i gubitak kontrole u Predstavničkom domu Kongresa, te smanjenje ili gubitak većine u Senatu, posebno zbog nezadovoljstva građana sporim oporavkom gospodarstva i visokom nezaposlenošću.

Na izborima će se birati puni saziv Predstavničkog doma, trećina Senata i više od polovice guvernera saveznih država, a po tradiciji te izbore gubi stranka koja ima predsjednika u Bijeloj kući.

(SodaLIVE.ba/FENA)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x