Norveška traži inženjere, doktore, šofere i konobare, prosječna plaća 4.500 eura

1 1.225

Evropski ured za zapošljavanje (EURES) objavio je detaljan izvještaj u kojem se navodi da su Norveškoj potrebni inženjeri, nastavnici, medicinske sestre, ali i vozači autobusa, kuhari i konobari, a kojima se u toj uređenoj nordijskoj zemlji nudi prosječna mjesečna plaća od skoro 4.500 eura.

Naime, ovoj skandinavskoj zemlji potrebni su inženjeri, a posebno stručnjaci za mehaniku, elektroniku, automatiku, hidrauliku i vodovod, predškolski vaspitači, nastavnici, posebno u oblasti prirodnih nauka i matematike, doktori medicine i medicinske sestre, psiholozi, vozači autobusa, taksisti, kuhari i konobari.

Kompanije u Norveškoj koje trenutno traže inženjere i stručnjake različitih profila su, između ostalog, Aker Solutions, FMC Technologies, Statoil, National Oilwell Varco, Kværner, Kongsberg Gruppen, Aibel, Roxar i Fabricom. Prema navodima EURES-a, za boravak u Norveškoj potrebno se prijaviti za dozvolu za boravak u periodu od tri mjeseca u lokalnoj policijskoj stanici u toj zemlji ili nakon što strani državljanin pronađe adekvatno zaposlenje.

Stranac može ostati u Norveškoj šest mjeseci dok traži zaposlenje. Ova zemlja je poznata i po ogromnim rezervama sirove nafte i plina, a ubraja se i među najveće izvoznike morske hrane u svijetu. Bruto domaći proizvod (BDP) Norveške trenutno iznosi 56.920 dolara, ili 41.683 eura, po stanovniku. Do dvostrukog masakra u julu 2011. godine kada je Anders Bering Breivik ubio 77 ljudi, Norveška je smatrana i jednom od najsigurnijih zemalja u svijetu. Na referendumu 1994. godine građani Norveške odbili su da se pridruže Evropskoj uniji, a prema nedavnoj anketi 80 posto Norvežana ne želi u EU. Istraživanja pokazuju da su uslovi rada u Norveškoj među najboljima i najhumanijima u svijetu. Radnici zaključuju pisani ugovor koji podrazumijeva tri do šest mjeseci probnog rada prije potpisivanja dugotrajnog ugovora. Plaća se isplaćuje na mjesečnoj osnovi, a uposlenik radi 37,5 sati sedmično, odnosno 7,5 sati svaki radni dan, a maksimalno 40 sati u sedmici.

Evropski ured za zapošljavanje u svome izvještaju navodi da uposlenici u Norveškoj u prosjeku imaju 25 dana godišnjeg odmora, a svi oni iznad 30 godina starosti imaju 30 dana godišnjeg odmora koji je uredno plaćen. Prosječna plaća u ovoj skandinavskoj zemlji je jedna od najviših u Evropi, ali i svijetu. Tako je prosječna mjesećna plaća u Norveškoj trenutno oko 36.700 norveških kruna (NOK), odnosno 4.384 eura. Deset posto najbolje plaćenih stanovnika ove zemlje u prosjeku zarađuju oko 71.000 NOK-a mjesečno, odnosno 8.541 euro, a deset posto najslabije plaćenih stanovnika u prosjeku mjesečno zarađuju oko 20.600 NOK-a ili 2.460 eura. Ipak, EURES napominje kako je hrana u Norveškoj u prosjeku za 62 posto skuplja nego u ostalim evropskim zemljama. Npr. mlijeko, sir, jaja i meso su oko 60 posto skuplji nego u ostatku Evrope.

Riba i morski proizvodi nisu skupi u odnosu na ostale prehrambene proizvode. Norvežani u prosjeku za stanarinu i komunalije potroše 27 posto svoje plaće, 20 posto za javni prijevoz i za automobil, 18 posto za hranu i za ostale potrepštine u kući i 12 posto za odmor i rekreaciju. Prema podacima Ujedinjenih nacija (UN), Norveška je rangirana kao zemlja sa najvišim prosječnim primanjima, najdužim životnim vijekom stanovnika i najboljim uvjetima za život svojih građana. Većina stanovnika Norveške posjeduje svoju vlastitu kuću.

Tako oko 90 posto bračnih parova imaju svoju kuću ili stan. Prosječna stanarina u toj zemlji je oko 5.500 NOK-a, odnosno 657 eura. Stanarine u Oslu i Stavangeru skuplje su u odnosu na druge gradove te zemlje. Također, kuća sa baštom u Norveškoj se može kupiti u prosjeku za oko 2.000.000 do 3.500.000 NOK-a, odnosno 238.900 do 418.120 eura. Nedavno su vlasti te zemlje saopćile kako je svaki stanovnik Norveške teorijski postao milioner zahvaljujući državnom fondu u kojeg se slijevaju sredstva od nafte i gasa.

Centralna banka Norveške, koja upravlja Fondom “Global”, koji je osnovan 1990. godine, saopćila je da su sredstva tog fonda zbog visokih cijena nafte i gasa porasla na 5,11 biliona norveških kruna, odnosno preko 828 milijardi dolara, što je oko milion puta više od skoro šest miliona ukupne populacije te zemlje. Tako se prvi put u historiji Norveške desilo da je kapacitet Fonda dostigao sumu od milion kruna po svakom stanovniku te zemlje.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
dipalojunuz

isto tako je i njemacka trazila , inzinjere doktore itd ustvari cistace je trazila nema ovdej dobit nista drugo ovdje nasi doktori ciste bolnice , i inzinjeri ciste inzinjerske kancelarije i bolje ic jaja prodavat haman su na cijeni

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x