Koji je jedini pravi lijek za mamurluk?

0 3.115

Ne morate da popijete flašu žestokog pića da biste sutradan osjećali posljedice. Nekad su dovoljna i tri pića, zavisi od opšteg stanja organizma, raspoloženja, ishrane, godina. . .

Teška glava, slabost, malaksalost, nemiran stomak, suha usta – dobro je poznata cijena ludog provoda koja stiže na naplatu sutradan.


Ako niste poslušali savjete da jedete prije odlaska na žurku i da pijete umjereno, sve su šanse da ste probudili mamurni.

Spavanje je najbolji lijek i unošenje blagih čajeva i vitaminskih napitaka, savetuje doktorica Nada Macura.

Najgora posljedica pijanstva je dehidracija. Zato vas boli glava i imate vrtoglavicu. Ako voda ne pomaže popijte napitak za sportiste sa elektrolitima ili sok.
Macura za B92 portal kaže i da bi osobu koja je pretjerala sa alkoholom najbolje bilo da tokom sna nadgleda član porodice ili neko drugi.

“Može se desiti da upadne u alkoholnu komu što je dramatično. Ukoliko su se i prejeli pripaziti da ne povrate. Najbolje da postavimo tu osobu na bok dok spava da ne bi udahnuli to što povraćaju”.

Voće koje najbolje liječi mamurluk su banane. A bilo koje svježe voće je u svakom slučaju dobra ideja. Pomoći će da vratite energiju, nadoknadite vitamine i druge nutrijente, koje je tijelo potrošilo pokušavajući da se oslobodi toksina dok ste unosili alkohol.

Pošto vjerovatno ne možete da jedete, pokušajte bar sa tanjirom bistre supe. Ukoliko doručkujete bilo bi dobro da to budu jaja, a možete i da popijete lijek protiv bolova ukoliko ne povraćate.

Dakle kad se probute mamurni, doručkujte i unesite dovoljno tečnosti, pa nazad u krevet. Odspavajte i kad se probudite, mamurluk će biti kao rukom odnesen.

Ako idete negdje na “reprizu”, gledajte da ne reprizirate i mamurluk.
Zaboravite na narodnu “klin se klinom” izbija. Još alkohola ujutru samo će odložiti mamurluk. Nije rešenje ni kafa, jer kofein dehidrira organizam, pa će simptomi mamurluka biti samo pojačani. Pijte što više vode, a jedini pravi lijek je – vrijeme.

Komentari

avatar