Mokraća postaje gorivo budućnosti?

7 652

Najnovija istraživanja naučnika pokazala su kako bi nova vrsta goriva, za kojom se već godinama traga, mogla biti, ni više, ni manje, nego ljudski urin. Napori naučnika da pronađu novu vrstu goriva koja će ‘’spasiti” svijet bliže se kraju.

Tim stručnjaka koje predvodi Gerardine Botte otkrio je ”moć” urina, od kojeg su uspjeli proizvesti dovoljne količine jeftinog vodika koji se može koristiti kao gorivo. Što se tiče same rasprostranjenosti potrebnog ”materijala” – urina, on je i više nego raširen, te mu ne prijeti preveliko konzumiranje, što je slučaj s ostalim prirodnim resursima. Ima ga u izobilju, i imat ćemo ga isto toliko i u budućnosti.

Veliko doprinos urina zapravo leži u činjenici što se od ureje koja se nalazi u urinu mnogo lakše dobiva vodik i kisik, nego od obične vode. Jedna molekula ureje sadrži četiri atoma vodika spojena s dva atoma dušika. Pomoću elektroda, uz puštanje električne struje stvara se vodik, koji je u ureji mnogo lakše vezan nego u molekuli vode.

Izdvajajući vodik iz urina naučnici su uspjeli smanjiti utrošak energije od 1.23V do 0.37V, što znači da bi ideja o vodiku kao jeftinom pogonskom gorivu uskoro mogla zaživjeti. Izdvajajući vodik iz kanalizacije poslovne zgrade koja broji tristo zaposlenika moglo bi se, smatra Botte, ‘izvući’ oko dva kilovata energije, što je značajna količina energije.

(SodaLIVE.ba/net.hr)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
7 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
farmer

nafta iz septicke…ima nade za opstank covjeka 🙂

Iraq

e sad ce nas oporezovati jer proizvodimo gorivo buducnosti…znaci tri puta se popisas i eto te u Makarskoj

denzile

od sad’ auto svake subote parkiram ispred bacardya, molim vas, pisajte mi u rezervar !!!

jasenko

hahah denzile, ima li mjesta i za moje auto? 😀

hooooraaaa

moze ma samo radjajmo djecu sto vise mozemo minimalno 15 djece dok se svako popisa mores godinu dana vozat auto ahahahaha

ja ba

pišal se kome

mujcinovic

ako je mokraća gorivo, sperma bi mogla bit ulje… a ono treće…totmast

7
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x