Marš mladih Beograđana u znak sjećanja na Kapiju

6 486

Inicijativa mladih za ljudska prava (Inicijativa) i pokret Moja inicijativa iz Beograda organizuju simboličnu šetnju na tri dionice puta Beograd – Tuzla 25. maja 2010.godine, u znak sjećanja na ubijenu mladost Tuzle.

Prva dionica je u Beogradu, sa početkom u devet sati ujutru, kada će se učesnici sa transparentom prošetati kroz grad (od Kalemegdana do Ušća). Nakon toga, autobusima se ide do granice Srbije i BiH, gde počinje druga etapa, od Pavlovića ćuprije (granični prelaz između Srbije i BiH) do ulaza u Bijeljinu. Zatim autobusi vode do Simin Hana, predgrađa Tuzle. Odatle pa do centra Tuzle traje treća faza pješačenja i završava se dolaskom pred tuzlansku Kapiju i polaganjem cvijeća. U Simin Hanu učesnicima simbolične šetnje će se pridružiti prijatelji iz Tuzle i Sarajeva. Predviđeni povratak u Beograd je nakon ponoći.

U Tuzli je 25. maja 1995. godine, granatom ispaljenom sa položaja Vojske Republike Srpske na Ozrenu, ubijena 71 osoba na gradskom šetalištu. Samo nekoliko njih bilo je starije od 30 godina, dok je najmlađa žrtva imala 3 godine. Ovaj masakr ostao je upamćen kao jedan od najvećih zločina protiv civilnog stanovništva tokom rata u Bosni i Hercegovini. Do sada je za zločin pred prvostepenim sudom osuđen oficir Vojske Republike Srpske Novak Đukić.

Inicijativa ovom akcijom šalje jasnu poruku da mladi u Srbiji ne pristaju na ćutanje o ratnim zločinima počinjenim u njihovo ime.

– Vjerujemo da je naša moralna obaveza da se poklonimo mladosti Tuzle ubijenoj prije petnaest godina. Ako dijelite naša uvjerenja, biće nam čast da zajedno obilježimo ovaj važan datum. Na skupu su dobrodošli svi, bez obzira na pripadnost ili nepripadnost organizacijama ili strankama. Na skupu neće biti dozvoljeno nošenje nikakvih obilježja ili transparenata osim obilježja skupa – poručili su organizatori.

(SodaLIVE.ba/Agencije)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
6 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Šizofreničar

Bravo Beograđani 😀

Jess

Ovo je zaista predivan gest

ma de ba

Cestitke…za BG…

Iraq

lijep gest …..naravno AKO je iskren ….

ja

Cestitke za Beograd,a posebno mi je drago sto je to omladinska organizacija (inicijativa),jer na kapiji je izginula MLADOST! Ovaj (ili slican) primjer izrazavanja sucuti bi prije svega trebali izraziti iz RS-a….OVDJE SE I UMIRE DA BI SE ZIVJELO!!!

čistizrak

Iskreno se nadam da će neki novi klinci sa teritorija bivše države živjeti normalnim evropskim načinom života i konačno se okrenuti boljem životu od onoga što su im “omogućili” bivši i nažalost sadašnji “jahači apokalipse”. Ovaj gest beogradske mladosti to i pokazuje…

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x