Lansiran najveći satelit na svijetu

Lansiranje satelita (Foto: AP)
1 893

Divovska raketa nosač ‘Delta 4 Heavy’, koja je lansirana s uzletišta američkog ratnog zrakoplovstva u Cape Canaveralu na Floridi, ponijela je u orbitu špijunski satelit NROL-32, za koji su američki zvaničnici rekli da je ‘najveći satelit na svijetu’.

Lansiranje satelita (Foto: AP)

Satelit NROL-32, koji je uspješno lansiran nakon niza odgoda zbog tehničkih problema, djelovat će u sistemu američkog Nacionalnog ureda za izviđanje (NRO).
‘Ova misija pomaže osigurati da ključna sredstva NRO-a nastave podupirati našu nacionalnu odbranu’, rekao je nakon lansiranja zrakoplovni general Ed Wilson, zapovjednik 45. svemirske eksadrile, izvijestila je TV mreža MSNBC News.
Tačna svrha novog špijunskog satelita je tajna, ali direktor NRO-a ukazao je na njegovu iznimnu veličinu.
Govoreći 13. septembra na konferenciji udruge ratnog zrakoplovstva ‘Air and Space’, direktor Bruce Carlson, penzionisani zrakoplovni general, rekao je publici da će raketa ‘Delta 4 Heavy’ bili lansirana ‘s najvećim satelitom na svijetu’.

Najveća bespilotna raketa

Poređenja radi, satelit TerreStar-1, najveći svjetski komercijalni satelit ikada izgrađen, lansiran u julu 2009. europskom raketom Ariane 5, težio je 6910 kg.
‘Delta 4 Heavy’, trenutno najveća bespilotna raketa u SAD-u, ima 893 tone potiska a visoka je 72 metra. Sastavljena je od tri potisnika poredana u liniju i najsnažnija je raketa s tekućim gorivom, koja može ponijeti teret od 24 tone u nisku Zemljinu orbitu i 11 tona u geosinkrone orbite koje koriste komunikacijski sateliti.
Izgrađena je u saradnji Lockheed Martina i Boeinga, a prvi je puta lansirana 2004. Nedjeljno lansiranje, bilo je četvrto do sada za tu raketu. (Prenosi Hina)

(SodaLIVE/Dnevnik.hr)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
muho

Ispunjava li se proročanstvo? Baba Vanga najavila nadolazeći treći svjetski rat Nakon što je Sjeverna Koreja ispalila nekoliko desetina granata na južnokorejsko ostrvo Yeonpyeong, mnogi koji vjeruju u proročanstva prisjetili su se Babe Vange, Bugarkinje koja je predvidjela da će treći svjetski rat početi u novembru 2010. godine. Baba Vanga Baba Vanga Vangelia Pandeva Dimitrova, poznata kao Baba Vanga, slavu je stekla, kako u Bugarskoj, gdje je živjela od smrti svoje pomajke, tako i u svijetu, i to zahvaljujući svojim nevjerovatno tačnim predviđanjima. Slijepa Baba Vanga umrla je 1996. godine, međutim njeno ime se i danas često spominje, a mnogi je upoređuju i sa čuvenim Nostradamusom. Još 1980. godine Baba Vanga je kazala da će u augustu 1999. godine ili početkom 2000. Kursk prekriti voda i da će cijeli svijet plakati nad tim… Naravno, tada njeno proročanstvo nije imalo smisla. Mnogi su vjerovali da se odnosi na grad Kursk i bili uvjereni da grad ne može i neće biti potopljen. No, proročanstvo se ispunilo, ruska nuklearna podmornica nazvana Kursk je potopljena. Najavila napad na WTC, posjetio ju je i Hitler Predvidjela je Vangelia i napad na Svjetski trgovački centar 11. septembra 2001. godine, tvrdeći kako će američki blizanci pasti nakon… Read more »

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x