Kralj roma sahranjen u velikom stilu: U kovčegu sa klimom i staklenim poklopcem

1 350

Na hiljade Roma došlo je na sahranu svog Kralja, Florina Ćoabe (58), koji je preminuo prošle nedjelje dok je u Turskoj bio na odmoru. Sahrana koja mu je priređena dostojna je pravog kralja.

371587_florin-cioaba-foto-afp-2_ff

Dugačka povorka njegovih poštovalaca išla je iza kovčega sa klimom i staklenim poklopcem, duž šest kilometara kroz njegov rodni Sibiu u Transilvaniji.

ROMANIA102910--525x350

Preko jedne zgrade bio je raširen ogromni transparent sa njegovim likom. “Mnogo je vodio računa o svojoj romskoj zajednici i pomagao ljudima. Izvršio je integraciju Roma u rumunsko društvo, slao je članove zajednice u školu”, priča njegov rođak Jon Rudaru.

A Roma woman stands outside the house of late self-appointed Roma king Florin Cioaba during his funeral ceremony in Sibiu

Prije sahrane njegov stariji sin Dorin je krunisan za “međunarodnog kralja Roma”, i tako ga naslijedio na čelu najveće romske zajednice u Europi, dok je sam Ćoaba 1997. godine naslijedio svog oca koji je za vrijeme holokausta bio deportovan u Sovjetski Savez.

371589_florin-cioaba-foto-ap-1_f

Romski sociolog Ćiprijan Nekula opisuje Ćoabu kao umerenog vođu i posrednika koji je koristio svoju propovjedaonicu za prenošenje mnogih poruka, tražeći od Roma da ne prose po ulicama, da čekaju da napune 16 godina pa da tek onda stupaju u brak i da traže veća prava kao manjina.

371586_florin-cioaba-foto-afp-1_f

“Kad bih ga pozdravio sa ‘ljubim ruke vaše veličanstvo’”, priča Nekula, “on bi mi odgovorio ‘dosta s tim glupostima’”.

Ćoaba je postao čuven po tome što je, kad je vidio kako njegova 12-godišnja ćerka bježi iz crkve sa svog vjenčanja kako ne bi postala dijete-mlada, postao aktivista za obrazovanje romskih djevojčica i počeo da se zalaže da djevojčice ne treba da se udaju prije nego što navrše 16 godina. Doduše, njegova Ana-Marija se vratila nekoliko minuta kasnije i obavila svoju dužnost i udala se za čovjeka koga joj je odabrao otac.

371593_florin-cioaba-foto-ap-5_f

Na njega i njegovu politku veliki uticaj je imala njegova supruga Marica, kojom se oženio kad su oboje imali 14 godina, i sa kojom je dobio četvoro djece.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Hi

Jedan je kralj roma a to je Hilmo!

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x