Hollywood u isčekivanju večerašnje dodjele Oskara

0 409

Najznačajniji filmski događaj koji će večeras biti održan u Kodak Theatreu u Hollywoodu, dodjela Oskara, očekuje se sa nestrpljenjem. Glavna borba se i dalje vodi između bivših supružnika, Jamesa Camerona i Kathryn Bigelow.

Cameronova 3D saga Avatar, koja je zaradila preko 2 milijarde dolara je jedan od glavnih favorita, no rame uz rame je i film The Hurt Locker, rediteljice Kathryn Bigelow koji će ako pobijedi biti prvi niskobudžetni film u historiji Oscara koji je osvojio tu prestižnu nagradu. Oba ta filma imaju po devet nominacija na ovogodišnjoj dodjeli Oscara.

Među nominiranima za najbolji film su još i District 9, animirani film Up, film Quentina Tarantina Inglourious Basterds, zatim drama drama Blind Side, film Up in the Air, A Serious Man, An Education i film Precious: Based on the Novel`Push’ By Sapphire.

Napomenimo i to da je ove godine u kategoriji za najbolji film nominirano 10 filmova, i to je prvi put od 1943. godine da se nominira 10 umjesto dosadašnjih pet filmskih ostvarenja. Velika utrka će se voditi i u kategoriji za najbolju glumicu. Nominirane su Sandra Bullock za film The Blind Side, Helen Mirren za ulogu u The Last Station, Carey Mulligan za ulogu u filmu An Education, Gabourey Sidibe za ulogu u filmu Precious, te Meryl Streep za ulogu u Julie & Julia.

Za najboljeg glumca nominirani su Jeff Bridges za ulogu u filmu Crazy Heart, George Clooney za ulogu u Up in the Air, Colin Firth za ulogu u filmu A Single Man, Morgan Freeman za ulogu u filmu Invictus, te Jeremy Renner koji je glumi u filmu The Hurt Locker, a ko će večeras odnijeti zlatni kipić ostaje da se vidi. Svečanu dodjelu će voditi Steve Martin i Alec Baldwin.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x