Ex-Yu loto počinje sredinom 2011?

7 478

Zajednička igra na sreću u kojoj bi učestvovale sve države sa bivšeg prostora SFRJ mogla bi da počne već 2011. godine, prenosi Deutsche Welle. Lutrije država održale su nedavno u Sarajevu sastanak na kome je razmatrana mogućnost započinjanja projekta zajedničke (jedinstvene) lutrije, prenosi ovaj medij.

U Državnoj lutriji Srbije ne žele da komentarišu ideju niti da spekulišu o datumu i uslovima započinjanja ovog projekta.Predstavnici srpske lutrije prisustvovali su nedavnom sastanku nacionalnih lutrija u Sarajevu i u kratkom saopštenju naveli da se “na projektu radi od 2007. godine i da je to bio jedan u nizu sastanaka na kome se ideja razrađuje”. U saopštenju se još dodaje da je sve još u fazi pregovora.

Ipak, u toj lutriji su rekli da je zvanično potvrđeno da će u sprovođenje te ideje biti uključene lutrije BiH, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Crne Gore i Srbije, ali ne i lutrije Kosova, kako su pisali neki sarajevski mediji. Uzdržanost u komentarima pokazali su i predstavnici svih ostalih lutrija, osim predstavnika takve organizacije u Bosni i Hercegovini, koji ističu da “nije riječ o ujedinjavanju, već o ekonomskom interesu državnih lutrija koje žele da prevaziđu ograničenja njihovih nacionalnih tržišta”.

Direktor Lutrije BiH Edem Pašukan rekao je za agenciju Routers da, ukoliko i zvanično bude postignut sporazum o početku zajedničke igre na sreću, ugovore će morati da odobre državni regulatori svake od lutrija, odnosno vlade. Zasad se kao datum eventualnog početka održavanja zajedničke lutrije ovih država spominje sredina 2011. godine. Osim u BiH, i u Sloveniji i Hrvatskoj, zvaničnici su potvrdili da postoji interes za taj projekat.

Inače, dok zvaničnici državnih lutrija i dalje pregovaraju, koncept igre već je ustanovljen. Fondovi i nagrade biće obračunavani u nacionalnim valutama, a osnovna valuta biće euro. Cijena učešća u igri i iznos dobitaka biće jedinstveni. Koristiće se osnovni model već dobro poznatog lota, s tim da je zasad najizvjesnije da će biti korišten sistem 5 od 50 brojeva.

Polazna osnova jeste da se sa većim brojem učesnika povećava i glavna nagrada, a s druge strane, države potpisnice trebalo bi ravnopravno da raspodjele zarađen novac, kaže za Deutsche Welle Vladimir Gligorov, ekspert Bečkog instituta za međunarodno upoređivanje ekonomija. Najave o ekonomskoj koristi državama pojedinačno i uticaj na brži tok europskih integracija, Gligorov vidi kao dio političkog marketinga, a razlog zašto su sve države pokazale zainteresovanost jeste u tome što je tu povećan prihod za državni budžet.

(SodaLIVE.ba/Kurir)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
7 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
newton

dabogda prvi jack pot otišao u Lukavac

meho

U jeku ekonomske krize najlakse je sirotinji izvuci i ono malo sto ima u dzepu kroz igr na srecu.naravno da ce njih nekoliko da dobije,ali svi znamo koja je vjerovatnoca da neko ulovi jack pot?vecina ce da izgubi i ono malo sto je imala.dajte ljudima tvornice,radna mjesta,manite se igara na srecu, one su rijetko nekme donijele nesto dobro u zivotu!

newton

meho gledao sam jednu dokumentarnu emisiju o ljudima koji su postali milioneri preko lota. 99% tih milionera je potrosilo dobitak isto brzo kako su idobili, nije halal para.

meho

i ja sam gledao.danas duzni i bogu i ljudima.al dozivili su barem 24 sata nesto lijepo,gdje su im se sve zelje ispunile.znaci newton ne smijem ti ovdje pozeljeti:,,dabogda dobio milione na lotu’?bice ko neka kletva?

newton

hehe bas tako ali da bi dobiti pa jednu festu napraviti i citavu opcinu lukavac na jednom mjestu ugostiti, rostiljada, pijanka, muzika, sve to dok para ima hehe

meho

bas tako kako ti kazes.ja bi naravno pozvao na tu festu i sve one koji me ovde na ovom piskaranju ne vole.neka vide da meho nikome zlo ne misli 🙂

lukavac_bih

nevjerovatno kako brzo se zaboravlja period izmedju 1992-ge do 1995-te. Kakva zajednichka lutrija? Kome to treba? BiH mora da bude nezavisna i prosperitetna drzhava. Gledaj kako sami sebe uvlachimo u shpekulacije. A radi chega? Igre na sreccu?

7
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x