Danas je Svjetski dan slobode medija

1 530

Povodom 3. maja, Svjetskog dana slobode medija, Udruženje/udruga BH novinari poziva novinare i uposlenike u bh. medijima da se suprotstave svim pritiscima na medije i ugrožavanju medijskih sloboda, kao i prava novinara na slobodan i dostojanstven rad.

Novinarska zajednica u BiH se, između prošlogodišnjeg i ovog 3. maja, suočila sa ozbiljnim problemima u zaštiti novinarskih prava i slobode govora, te različitim oblicima nasilja nad medijima i novinarima. U tom periodu, Linija za pomoć novinarima, koja djeluje u okviru Udruženja BH novinari, registrirala je 43 slučaja ugrožavanja novinarskih prava i medijskih sloboda. Novinari su tražili zaštitu i javnu podršku u slučajevima fizičkih napada, verbalnih prijetnji i prijetnji smrću, političkih pritisaka i uplitanja u uredničku politiku, nezakonitog otpuštanja s posla, mobinga, zabrane sindikalnog organizovanja i djelovanja, oduzimanje tv-opreme, uskrašavanja informacija, bojkota medija od nositelja najviših javnih funkcija… Udruženje/udruga BH novinari poziva novinare i ostale medijske radnike da se odlučnije suprotstave svakom obliku ugrožavanja medijskih sloboda i vlastitih prava.

Povodom 3. maja, Međunarodnog dana slobode medija, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović uputio je čestitku novinarima, medijskim kućama i udruženjima novinara u BiH.

(SodaLIVE.ba/Oslobođenje)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
ziće

Ja bih se pridružio novinarima i črstitao svjedski dan slobode medija ali se bojim da oni sve manje imaju bilo kakva prava i sve manje slobode medija. Nažalost gledamo to iz dana u dan. Ne samo da im se prijeti, šamaraju i njih i kamere i što je najgore jednostavno ih ubijaju.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x