Britanska policija uhapsila osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea!

0 641

Britanska policija uhapsila je osnivača stranice WikiLeaks Juliana Assangea zbog optužbi za silovanje u Švedskoj, prenose svjetske agencije.

Osnivač Wikileaksa

Assange sve optužbe oštro odbacuje tvrdeći kako je riječ o namještenom političkom procesu protiv njega zbog objave više od pola miliona tajnih dokumenata američke diplomacije koji su već do sada izazvali burne reakcije diljem svijeta.

Prema izvorima Sky Newsa inspektori Scotland Yarda uhapsili su Australca Juliana Assangea (39) oko pola 10 sati ujutro. Njegovu predaju pravosudnim organima mnogi su okarakterizirali političkom vratolomijom. Assangeov odvjetnik Mark Stephens tvrdi da njegov klijent želi saznati kojim sve optužnicama ga Šveđani terete, kako bi mogao oprati ljagu sa svog imena.

Dvije Šveđanke izašle su u javnost s optužbama da ih je Assange silovao u augustu prilikom njegovog posjeta toj skandinavskoj zemlji. On je optužbe demantirao. Vlasti Ujedinjenog Kraljevstva uključene su u istragu jer se vjerovalo, što je hapšenje i potvrdilo, da se Assange nalazi u južnoj Engleskoj. Nakon hapšenja u Westminsteru će odlučiti je li nalog valjan, prema kojem će se donijeti odluka o njegovu izručenju Švedskoj. Odvjetnik Stephens naglasio je da Assange ne pristaje na izručenje zbog bojazni da će ga švedske vlasti predati Amerikancima.

(SodaLIVE.ba/Jutarnji)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x