Bakterija ešerihija koli postaje agresivnija

1 618

U Njemačkoj nema oboljelih bh. građana, a zaraze nema ni u BiH

Među oboljelima od bakterije ešerihije koli (EHEC), koja je u Njemačkoj izazvala više smrtnih slučajeva, nema državljana BiH, kazao je pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH Zoran Perković.

Mjere kontrole

Na jučerašnjem sastanku nadležnih institucija u Mostaru također je potvrđeno da nema zaraženih ni u BiH, ali su inspekcijski organi pooštrili mjere kontrole, posebno povrća, istakao je direktor Agencije za sigurnost hrane u BiH Sejad Mačkić.

U međuvremenu, njemački ljekari tvrde da i dalje pristižu novi slučajevi, da zaraženi pacijenti sve više utvrđen, pojedini njemački ljekari su optimističniji jer im se čini da zaraza jenjava.

Bakterija nemani

Na slučaju EHEC-a, koja se proširila u 12 zemalja, rade stručnjaci iz Njemačke, Kalifornije i Kine koji tvrde da se radi o “bakteriji nemani”. Jučer se oglasio i ruski premijer Vladimir Putin reagirajući na kritike Brisela patei da je bakterija sve agresivnija. Oboljeli imaju teške grčeve, zbog čega ih se ponekad mora vezati za krevet.

Njemački ljekari i medicinske sestre su na ivici snage i tvrde da ih dešavanja s bakterijom podsjećaju na horor film. U bolnicama u Njemačkoj je vanredno stanje, a zatvorene su i neke škole zbog zaraženih učenika.

Iako izvor zaraze još nije zbog zabrane uvoza povrća iz EU. Kazao je da Rusija nema namjeru trovati svoj narod ukidanjem ove zabrane. Naglasio je da će se lično postarati da vidi je li zabrana opravdana.

Dva laboratorija

Šefica sarajevske Mikrobiologije Mirsada Hukić kazala je da u BiH postoje dva laboratorija u kojima se može otkriti ova bakterija. Nalaz se dobiva u roku od 72 sata.

Procjena rizika

Na pitanje hoće li BiH zabraniti uvoz nekih vrsta povrća, Mačkić kaže da se prati procjena rizika. – Kada dobijemo podatke koji su to proizvodi, onda ćemo, svakako, izaći s preporukama – rekao je Mačkić.

(SodaLIVe.ba/AVAZ)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
čonta

To je stvarno mutant,aždaha sa sedam glava.To što mediji zaseru ne može ni najveći pesimist na svijetu.Sad će opet farmaceutski koncerni grabit pare i na kraju balade svi će sve zaboravit,kao da ništa nije ni bilo.Narod vazda nasjede ovakvim provalama.E moj narode,šta si ti bogu kriv da imaš take novinare!?

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x