Uhapšen haški bjegunac Goran Hadžić!

4 662

Uhapšen je posljednji odbegli haški optuženik Goran Hadžić, optužen za zločine protiv čovječnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja, javila je televizija B92.

U 11 sati predsjednik Srbije Boris Tadić održat će vanrednu pres-konferenciju na kojoj će saopštiti više informacija o ovom događaju.
Podsjetimo, nakon hapšenja ratnog komandanta bosanskih Srba Ratka Mladića, 26. maja u Srbiji, Hadžić je ostao jedini haški bjegunac čije izručenje Hagu se zahtijevalo od Srbije. 

Posljednjih dana u javnosti su se čule vijesti da je Hadžić uhapšen, ali je to ubrzo iz državnog vrha demantovano, uz uvjeravanja da se intenzivno radi na hapšenju posljednjeg haškog bjegunca kao i da su sve aktivnosti države usmjerene na njegovo pronalaženje.

Goran Hadžić je rođen 7. septembra 1958. godine u opštini Vinkovci, Hrvatska. Prije rata u Hrvatskoj radio je kao magacioner VUPIK-ovog pogona u Pačetinu, u opštini Vukovar.

Optužnica protiv njega potvrđena je 4. juna 2004, a objelodanjena 16. jula 2004.

U optužnici se navodi da je Goran Hadžić, kao predsjednik Vlade Srpske autonomne oblasti Slavonija, Baranja i zapadni Srem i nakon toga kao predsjednik Republike Srpske Krajine (RSK) učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu kao saizvršilac.

Svrha tog udruženog zločinačkog poduhvata bila je da se silom trajno ukloni većina hrvatskog i drugog nesrpskog stanovništva sa otprilike jedne trećine teritorije Republike Hrvatske s ciljem da to postane dio nove države pod srpskom dominacijom.

Prema optužnici, od 1. avgusta 1991. do kraja juna 1992, Goran Hadžić, djelujući sam ili u dogovoru s drugim znanim i neznanim učesnicima u udruženom zločinačkom poduhvatu, je planirao, podsticao, naredio, počinio i na druge načine pomagao i podržavao planiranje, pripremu i izvršenje progona hrvatskog i drugog nesrpskog civilnog stanovništva u SAO Slavonija Baranja i Zapadni Srem/Republika Srpska Krajina.

(SodaLIVE.ba/Agencije)
0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
4 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
TuzlaK

tako je ….. samo pohapsit iako onaj haski sud nevalja nista … samo pohapsit i na erad u zatvot u keraterm mamu im .ebem …

kleopatra

Sve je to politika i sve je to vec unaprijed isplanirano kada ce se desiti i gdje. Bice da je i on zivio slobodno i da ga niko nije prepoznao u ovom periodu dok je bio u bjekstvu. Srbija cini sve da bi sto prije usla u EU. Deja vu!

kamikaza

e da je bogdom zadnji optuzenik koliko jos njih slobodno hoda a cinli su gore zlocine nego svi haski optuzenici zajedno ali nema pravde na ovom svijetu

Prst

Jako mudo uhapsiti ga 100 godina poslije rata …

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x