Veliki javni radovi i nova radna mjesta za omladinu lukavačke opštine su na jezeru Modrac

18 1.595

Jedan od romantičnih trenutaka koji smo svi mi, koji živimo na našoj opštini, vjerovatno već doživjeli, jeste posmatranje s nama dragom osobom zalaska sunca na jezeru Modrac.

Piše: Sanel Prelić

Prelijepo zaista. A ukoliko imamo nekog gosta koji nam je došao, prva ideja gdje da ga odvedemo je svakako na jezero Modrac.

Umjesto uvoda

Jezero Modrac je nastalo 1964. godine izgradnjom brane na rijeci Spreči u mjestu Modrac, kako bi se vodom snabdjevalo „sveto trojstvo“ lukavačke industrije, te tuzlanska industrijska postrojenja.
Jedno je od najvećih akumulacija u bivšoj Jugoslaviji, a najvećim dijelom se nalazi u općini Lukavac, mada dodiruje i rubna područja općina Tuzle i Živinica.

Dugo oko 12 kilometara, a široko u prosjeku 700 metara sa najvećom dubinom od 14 metara.

Jezero Modrac je izuzetno veliki potencijal opštine Lukavac, ne samo za snabdjevanje industrijskih postrojenja vodom, već i za navodnjavanje, kao moguća fabrika pitke vode, idealno mjesto za razvoj turizma, ugostiteljstva, organizaciju događaja, ribolov i još mnogo, mnogo toga.

Posljednjih 40 godina kontinuiran trend zagađivanja jezera Modrac

Ali umjesto iskorištavanja jednog od najvažnijih resursa opštine Lukavac – ne samo industrijskom, već i velikom turističkom potencijalu za koje bi trebale biti zainteresovane sve opštine u okolini – trend uništavanja i propadanja jezera Modrac se kontinuirano nastavlja.

“Vijećnici su prihvatili Informaciju o zagađenju jezera“; „Pogoršanje kvaliteta vode u akumulaciji Modrac“; „Još jedan pomor ribe u jezeru Modrac“; su samo neki od naslova koje redovno pronalazimo u medijima.
Jezero Modrac ima kontinuiran trend zagađivanja posljednjih 40 godina. Najveći problem jezera predstavlja taloženje nanosa primarno ugljene prašine s površinskih kopova. Jezero Modrac lagano nestaje pod ovim muljem koji je, prema provjerenim informacijama, već prepolovio jezero i prijeti da ga potpuno uništi u vrlo bliskoj budućnosti.

Drugi problem je neuređena kanalizaciona mreža naselja koja gravitiraju oko jezera. I onda ide treći, četvrti, peti itd. problem. Svi ovi problemi sa kojima se suočava jezero Modrac, i koji prijete da ga ubrzo pretvore u septičku jamu, su već davno identifikovani, ali nažalost kompleksnost sistema u kome se ti problemi moraju rješavati ne dozvoljava nikakav pomak na bolje. Dakle, svjestan sam da je teško nešto uraditi, ali smatram da barem vrijedi pokušati. I to hitno!

Nužno je poduzeti hitne mjere! Koje, znamo…kako, ne znamo!

Ono oko čega se svi slažu jeste to da se trebaju poduzeti hitne mjere da se zaustavi trend zagađivanja i poboljša postojeće stanje na jezeru Modrac. Ali odakle da se počne, to već niko ne želi da kaže. Kao što je to i praksa u našoj zemlji, predlaže se izrada eleborata, strategija…Ali prave akcije ni na vidiku.

Kao što to svi dobro znamo, ima tu mnogo politike između svih Općina koje gravitiraju uz jezero, zatim i među mnogobrojnim udruženjima. Ali nema opravdanja za to da se na obali našeg jezera, u samo par sati, može prikupiti kamion smeća? Da nekada bogati riblji fond lagano izumire. Da kupača nema godinama…Ne treba zaboraviti da bismo trebali nešto ostaviti i generacijama koje dolaze. Ili da se pomirimo s poslovicom “poslije nas potop”.

Umjesto raspleta

Javni radovi su nam od krucijalne važnosti kako bismo zaposlili omladinu naše opštine. Mislim da bi ugradnja filtera na svim tačkama zagađenja u jezero Modrac, izgradnja kanalizacionog prstena oko jezera Modrac izgradnja kanalizacionih kolektora i postrojenja za tretman otpadnih voda, te izgradnja kolektora između površinskih kopova i jezera bili jako dobri poslovi koji bi pri tome pomogli.
Zatim bi se moglo pristupiti planskom ispuštanju jezera, čišćenju mulja i smeća u njemu, uređenju priobalnog dijela uz pomoć kamena s Vijenca i ispunjavanju jezera čistom vodom Turije i Brijesnice. Svakako da bi se trebala iskoristiti pomoć industrijskih subjekata kako bi se jezero poribilo, jer kao što dobro znamo jezero je veliko i u njemu ribe imaju skoro idealne uslove za mrijest, tako da bi bilo dovoljno samo nekoliko godina odgovornog ponašanja prema životu u vodi da se ono oporavi.
Onda bi razna udruženja trebala zajedno raditi na kreiranju kampanja s ciljem apela na građane da se odgovorno odnose i čuvaju jezero Modrac.

Tek kada se počne sa realizacijom gore navedenih stvari, jezero Modrac će imati svijetlu budućnost, a naši mladi hiljade novih radnih mjesta. I tada ćemo opet moći istinski uživati u prelijepim zalascima sunca na našem jezeru Modrac.

(SodaLIVE.ba)

18
Komentari

avatar
18 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
16 Comment authors
RBiH - BosanacMeraklijapartyboyDINOBosanka Recent comment authors
newest oldest most voted
Boateng
Guest
Boateng

Eto ti znas sta je dobro i kako tretirati vodu…smjesno

samir
Guest
samir

Treba porusit one privatne objekte i opstina napravit svoje i uredit plaze i eto radnih mjesta za omladinu.

mile
Guest
mile

waoow….

željo
Guest
željo

Ah što se ovaj nalupeta.Svako zna da od jezera Modrac nema više ništa.To je sad jedna obična bara u koju se trpa sve i svašta.Nema države nema ni zakona nema ni jezera.Pošto je jezero na teritoriji tri općine nikad neće doći do dogovora o ulaganju i prosperitetiu jezera.Svaka općina će gledati da što više izvuče koristi od jezera a da niša ne uloži.Čisto Bosanski,ko koga više zaj…
A da se može može se ,samo dogovor tri općine ali de bože…..

Oni imaju svoj voz!
Guest
Oni imaju svoj voz!

Hop…et ovaj! Covjece sad si i ekolog, pored toga sto si expert za “zaposljavanja”.
Evi ti konretan prijedlog kad vec ne znas;tamo gdje Vi radite dolaze vecinom Tuzlaci jer koksara truje Tuzlu a ne Lukavac tako da oni imaju prioritet u zaposljavanju, o Upravi da ne pricam, sve cistokrvni Sodjani…evo ja dajem dobar prijedlog za smanjenje zaposlenih na nasoj opstini, potrudi se malo ima dosta skolovanog svijeta u Lukavcu,pa zaposlite nekog ako smijte iz gos.iz Uprave.

Zaista ne znam kako ovi iz Sodalive mogu Samira Sestana i tebe svrstati u isti rang kao kolumnistu, ti sa bar 2-3 svjetlosne godine iza, što po ne kompetetnosti da isti posao obavljaš a o prosipanju lafo da ne pricamo….

Al ovaj lik ima bujnu mastu; pa molim Vas pogledajte zadnju recenicu: “Ko iz bajke”.

Zejnedim
Guest
Zejnedim

Lijepo je čuti da neko diskutuje zna ovu temu, na žalost gospodine Preliću, ovo dobro znaju oni koji treba da povedu računa o Modracu, ali smo mi za njih sitne ribe i psi koji laju a ne ujedaju. Članak je već ispričana priča bez konkretnih činjenica: a dobro se zna ko zagađuje, ko zagrađuje, ko se bavi krivolovom a ko žmuri… Mi u UG Plaže redovno skrećemo pažnju i postoje činjenice na stolu OV Lukavac sa konkretnim prijedlozima, dokazima, pritužbama i sl. E pa gospodo, idu izbori: poturite im pod nos jezero Modrac i Zakon o zaštiti akumulacije jezera Modrac za koji oni i ne znaju da postoji a kamoli da ga sprovode. Što se tiče tvoje ideje Samire, to je sada nemoguće jer su mnogi od tih privatnih objekata legalno izgrađeni i uknjuiženi a oni koji i nisu sve se bojim da će neko potjerati pitanje njihove regularnosti. Mi smo prošle godine pokrenuli pitanje prilaza plaži jer je kompletna plaža privatizovana i imamo odgovor OV da postoji uzurpacija zemljišta te da isto treba da se komisijski prekontroliše. Naravno, kao i uvijek ako neko nema interesa da istraje u određenim aktivnostima – onda to vrijeme pojede. A na Modracu interesa… Read more »

ruvejd
Guest
ruvejd

Evo dobre predizborne retorike za budućeg načelnika/icu opštine Lukavac-veliki radovi na jezeru Modrac,dosta je više bilo asvalta kroz koji izbije korov u roku od mjesec dana,onoliko jezero moglo bi riješiti i vodosnadbijevanje čitave općine,traži se kredit za riješavanje vodosnadbijevanja a projekat u Huskićina je već sad kako čujem propao jer je neisplativ.Jasmin dobija izbore svake četiri godine na istoj priči-more u TZ,a mi koji imamo vodenu površinu veću od Neumskog zaliva asvaltiramo puteve prema njivama.Nije nama kriva ni Tuzla ni njen načelnik-Hasanhodžić je koliko se god on nama sviđao ili ne sviđao imao dobru ideju,koju je trebalo oploditi i dovesti ljude od struke koji bi to nastavili,jezero je veliki izvor prihoda samo smo mi”lukavčan”slijepi pored očiju,znamo samo gunđati kako nam je sve zagađeno i loše,a kad neko ima neku ideju kako izaći iz kolotečine(kao gos. Prelić autor teksta)nađu se dušebrižnici da istu popljuju.

max
Guest
max

Vratite Hasanhodzica pa cete viditi turizam i radna mjesta a ne da nam Tuzlaci prednosom pare uzimaju na bari.

patriota
Guest
patriota

Jos jedna promocija Sanela Prelica i njegova cuvena recenica koja se proteze iz teksta u tekst:
“Nužno je poduzeti hitne mjere! Koje, znamo…kako, ne znamo!”
Sanelu za informaciju, Elektroprivreda je izgubila spor oko zagadjenja TK. Oko 7 miliona treba da se raspodjeli na opcine Tuzlu, Lukavac i Zivinice zbog zagadjenja zraka i voda. Najveci dio sredstva koja dodju u Lukavac ce biti utrosena upravo na uredjenje i ciscenje jezera.
I jos bih nesto predlozio Sanelu.
Kada vec pises ovakve tekstove, daj se jednom osvrni na ono sto GIKIL radi gradjanima Lukavca, sta sve ispustaju u zrak i Sprecu. Naravno, ako imas ….

edo
Guest
edo

Ispravka, jezero Modrac je u prosjeku široko 2 km, a ne 700 metara, ipak neko ko obradjuje ovakvu temu trebao bi to znati

Boateng
Guest
Boateng

Čestitke za raju vidi se da razumiju problematiku i GIKIL-a i tuzlaka sta čine Lukavcu,jezeru i kako su u zadnje 2 god. u GIKIL-u zaposleni svi do jednog tuzlasi u upravi i investicijama itd. dok djeca radnika zavrse sa metlom i dzogerom na koksovanju itd…..

Definitivno spisatelju teksta treba uzeti pravo pisati jer neistine i netacne info nikom vise nisu od koristi

samo
Guest
samo

Ne mogu da vjerujem da SodaLive ovoliko promovise SDA! Pa ovo covjek iz kolumne u kolumnu pise svoje govore sa posjeta mjesnim zajednicama prilikom predizborne kampanje!
Uzas, SodaLive pali ste u mojim ocima!!!

Bosanka
Guest
Bosanka

Svaka čast za priču o jezeru Modrac,bez obzira iz koje je Sanel stranke,valjda je bitno ono što priča!Ne podržavam SDA(niti jednu drugu stranku posebno),ali cijenim ovako pojedince koji znaju u kojem smjeru treba okrenuti politiku određene stranke.Da je više ovako mladih ljudi koji se brinu o pravim problemima opštine, bilo bi svima sigurno bolje.Samo se nadam da se Sanel neće “istopiti” među ostalim političarima,jer sigurno stoji činjenica da ima mnogo neprijatelja koji ne gledaju interes zajednice,nego samo svoj lični interes.Sve i da taj isti Sanel ostvari svoj lični interes,to je sasvim ok,sve dok i zajednica ima nešto od toga.

DINO
Guest
DINO

IZBORI IZBORI POCELA KAMPANJA

partyboy
Guest
partyboy

Hajd ba Sanele, ispustiće GIKIL koju tonu amonijaka u zrak i koji hektolitar drečave supstance u vodu, a onda kako bi raji dokazali da su društveno odgovorna firma kupit će za 7000 KM malih šarana i poribiti taj jad od jezera. To poribljavanje su uradili dva puta, oba puta si zabilježio taj svečani trenutak fotoaparatom kojeg ti je kupio onaj mali Indijac. Naravno, tada si iskoristio i priliku da te neko drugi fotografiše nacerenog pored čamca. Pitam se samo da li je bilo 100 ili 200 ribica u onoj kantici? Sada, pošto si u hibernaciji na poslu (do sljedećeg poribljavanja) koristiš svoje “iskustvo” za predizbornu kampanju. Nešto kontam, možda ti ta ideja za tekst nije sinula u tom čamcu, nego na Brodolomu, obično tada proradi sva kreativa.
Inače što se tiče samog teksta kao da ga je pisalo dijete koje pohađa peti razred devetogodišnje škole 😀 Strašno za jednog Ozrenskog magistra!

Meraklija
Guest
Meraklija

Jezero je davno imala rjesenje,samo pojedinci na trenutnoj vlasti su odbili ponudu rjesavanja ovog problema jer bi se tim otkrili mnogi mafijaski potezi ljudi u foteljama koji bi ih vjerovatno doveo do zatvora u Istocnom Sarajevu !! Ili u Zenici naravno !! Toliko od mene

Meraklija
Guest
Meraklija

A sto se tice Tuzlaka ,,, Oni drze i KOKSARU i SODU i Cementaru… Na direktorskim mjestima su,,, i na mjestima koja odlucuju o svemu,,, mislite da soda radi toliko safilterima,ja imam kolege koje rade tamo,samo propaganda,al’ ipak ljudi te firme hrane hiljade i hiljade ,,, A et mi u LK nemamo kadra pa dovodimo ljude iz TZ,,, uz duzno postovanje citavom gradu i ljudima koji zive u TZ … To je sve kriva politika koju vodi LK… trebalo je trazit da striktno te firme vode nasi ljudi,tj da dobijaju ta mjesta koja odlucuju !!!!

RBiH - Bosanac
Guest
RBiH - Bosanac

Ovdje koliko se može primijetiti, SDA stranka je izgleda ,,vječna,, i kojoj niko nemože da parira!.
Traže ponovo starog načelnika, koji je bio još u ratu kao načelnik, nama vrlo dobro poznat.
Šta bi to taj nekadašnji napravio danas, kada bi ponovo bio načelnik?.
Mislim da bi sigurno nešto, možda i bolje od ovih ili prošlih koji su bili, samo je pitanje, šta i za koga bi nešto napravio?.
Dali postoji bilo koji drugi čovjek, koji bi mogao biti načelnik, osim samo ovih SDA-jaca?.
Sigurno da ih ima, ali, nemaju šansu da se pojave!.
Zašto, to se vrlo dobro vidi i zna!?.