Teroristi na vlasti i oko nje

34 978

Dnevni avaz, koji i sam snosi ogromnu odgovornost za sponzorisanje ekstremističkog nasilja, i čiji gazda, poput Reisa Cerića, u svom naumu da Bošnjacima pod boljom budućnošću proda njihovu najgoru prošlost, koketira sa ekstremnom vjerskom desnicom, ide tako daleko da, već u prvim komentarima nakon terorističkog napada u Bugojnu, pokušava opovrgnuti vezu terorista sa vehabijskim pokretom, predstavljajući neposrednog izvršioca zločina kao samotnjaka. Što podsjeća na tragikomičnu zvaničnu teoriju da je J.F.Kenedya ubio, kao jedini atentator, Lee Harvey Oswald, „šetajućim metkom“, koji je nekoliko puta promijenio smjer iz nepoznatog razloga.

O đavolu i sađenju tikava s njim već je sve rečeno. A samo naivni optimisti (ili je ovo pleonazam?), koji godinama ponavljaju da smo dodirnuli dno i da sad mora biti bolje, ne shvataju da dno ne postoji (da se, dakle, može propadati beskonačno) i da uvijek može biti gore.

NUS PROIZVOD BOŠNJAČKOG KLERONACIONALIZMA, KORUMPIRANOSTI PETRO DOLARIMA I NOTORNE GLUPOSTI

Šok koji je bh javnost doživjela od terorističkog napada u Bugojnu identičan je iznenađenju s kojim svake uboge godine domaći komunalci dočekaju snijeg u decembru („Otkud snijeg u po zime, jebote???“).

On je proizvod ovdašnjeg tradicionalnog narodnog običaja zabijanja glave u guzicu (šta da se radi kad nismo u pustinji), „gledanja svog posla“ i nevjerovanja vlastitim očima i tuđim argumentima (uz obaveznu naknadnu pamet). I od njega je gore samo licemjerno post festum zgražavanje političkih i vjerskih moćnika i isprazne riječi osude iz njihovih usta. I zahtjevi za „hitnim utvrđivanjem istine“ i „otkrivanjem nalogodavca i organizatora“ ovog akta.

Sve se uklapa (i prijeti da ostane na tome) u klasičnu priču bavljenja posljedicama, uz zanemarivanje uzroka – na zadovoljstvo onih koji su za te uzroke, a samim tim i za njima izazvane posljedice, najodgovorniji. I na ispostavljanje računa nus proizvodima određene politike, umjesto politici samoj.

Elem, kriv je Osama Bin Laden, a ne saudijski ludački teokratsko-diktatorsko-ekstremistički režim, u čijem okrilju je odrastao i koji petro-dolarima sponzorira ekstremizam širom svijeta, kupujući svoju nedodirivost uslugama svjetskim političkim moćnicima i korumpirajući lokalnu ulemu zemalja u koje izvozi svoje nakaradno pećinsko tumačenje islama. Krivi su klinci koji u tramvajima, školama i na ulicama premlaćuju i ubijaju svoje vršnjake; krivi su kriminalci koji nekažnjeno maltertiraju poštene građane; krivi su teški mentalni bolesnici koji slobodno šetaju (i ubijaju) našim ulicama i krivi su jadni imitatori bliskoističnih modnih i ideoloških trendova, koji u vjerskom fanatizmu i nasilju prema neistomišljenicima nelaze smisao svog postojanja, a nije kriva kleronacionalistička kleptomanska vlast koja je stvorila društveni okvir pogodan za svaku vrstu kriminala i terora. Niti vjerske zajednice koje, od rata naovamo, koketiraju s kako već realizovanim tako i tek potencijalnim zločincima.

A IDEOLOŠKI TRASERI TERORIZMA?

Dok stručnjaci iz detalja počinjenog zlodjela isčitavaju pažljivu isplaniranost napada i istreniranost počinilaca, a iz vrhe policije upozoravaju da je samo pitanje trenutka kada će se dogoditi novi teroristički udar, neki nastoje čitavu stvar minorizirati i relativizirati i prikazati kao čin asocijalne jedinke.

Dnevni avaz čak, iako i sam snosi ogromnu odgovornost za sponzorisanje ekstremističkog nasilja (sjetimo se njegove uloge u fašističkom vehabijskom divljanju po glavnom gradu i premlaćivanju učesnika i posjetilaca Queer festivala) i čiji gazda, poput Reisa Cerića, u svom naumu da Bošnjacima pod boljom budućnošću proda njihovu najgoru prošlost, koketira sa tom ekstremnom vjerskom desnicom, ide tako daleko da, nakon svega, već u prvim komentarima nakon zločinačkog terorističkog udara, nasuprot elementarnoj logici i izjavama policije i tužilaštva, pokušava opovrgnuti vezu terorista sa vehabijskim pokretom, predstavljajući neposrednog izvršioca zločina kao samotnjaka (što podsjeća na tragikomičnu teoriju da je J.F.Kenedya ubio, kao jedini atentator, Lee Harvey Osvald, „šetajućim metkom“, koji je nekoliko puta promijenio smjer iz nepoznatog razloga). A odmah potom (valjda dok se još niko nije sjetio da „upre prstom“), amnestira, predstavljajući ih žrtvom, ideološke trasere terorizma, pričom kako je neposredni izvršilac zločina, svojevremeno, prijetio i SAFF-u, listu na čijim stranicama se sekularisti nazivaju zločincima, Evropa zlom, kršćani i jevreji neprijateljima, slave „uspjesi“ „braće“ u Iraku, Afganistanu i Čečeniji i u kome je neformalni ideolog ekstremne desnice, poznat kao „neljubitelj“ vlaha i djece iz mješovitih brakova, iznio svoju viziju i strategiju borbe za uspostavu BiH kao islamske države.

Elem, na kraju će, prema Avazu, ispasti da je teroristički čin u Bugojnu (poput onog 30-ih godina u Berlinu) djelo komunista, izvršeno po nalogu Zlatka Lagumdžije. Ili Sulejmana Tihića, pošto im je, u posljednje vrijeme, ovaj još draži Gazdi. Što je sasvim u skladu sa Gazdinim ambicijama, da postane novi bošnjački führer.

DOK SU LUDI JEBAVALI ZBUNJENE – EKSTREMISTI SU SE NAMNOŽILI

O odgovornosti Reisa Cerića za dugogodišnje kratkovido, kukavičko i ličnim interesima motivisano, ignorisanje i tolerisanje ekstremizma, trovanje ovdašnjih običaja i svetosti tolerancije (jer kome Reis kome je Turska mati da se prilagođava) i koketiranja i tepanja nasilnicima (sjetimo se samo stravične izjave o „novim muslimanima“ i tome da se Bošnjacima ne bi desio genocid da su bili kao oni. Valjda se hoće reći da bi prije oni počinili genocid nego što bi se njima desio, što je po Reisu za pohvalu???) da ne govorimo. Klanjanje dženaza-namaza poginulom policajcu, od takvog reisa, može se tumačiti samo kao čin licemjerja. A njegovo pozivanje, u toj prigodi, na unutarbošnjačko jedinstvo, umjesto na obračun sa nasilju sklonim ekstremistima, samo je davanje dodatnog vremena onima s kojim je bilo kakav dijalog nemoguć (jer oni ne žele dijalog nego naše „prevaspitanje“ ili smrt).

Kao što demokratski sistemi nisu mogli uspostaviti nikakvu konekciju sa komunističkim diktaturama (nego je vrhunac međusobne tolerancije bio model „suživota“, jednih pored drugih – pa ko koga zajebe), tako (zapravo, još gore) svijet zasnovan na demokratiji, slobodi, sekularizmu i individualnim ljudskim pravima ne može uspostaviti nikakvu stvarnu vezu sa vjerskim fanatizmom, kome je cilj poništenje individualne volje, utapanje u religijske dogme, kolektivno ropstvo i diktatura teokrata.

Reisov poziv na nacionalno (ili vjersko?) jedinstvo, u svojoj grotesknosti, potcrtanoj tragičnošću trenutka, podsjeća, zapravo, na svojevremene tuđmanovske tlapnje o pomirenju ustaša i partizana.

A, zapravo, umjesto lekcija, na koje nemaju nikakvo (a pogotovo moralno) pravo, od Reisa, i od Avaza i njegovog gazde, i od ideologa ekstremizma okupljenih oko SAFF-a i od bošnjačkog nacionalističkog političkog establišmenta (koji je zlo uvezao, skrivao ga i podržavao, dok se nije razmnožilo i zaprijetilo i njemu samom), građani ove zemlje trebaju dobiti izvinjenje i molbu za oprost (a, što bi rekli „legalisti“: policijsko-pravosudni organi treba da rade svoj posao i da utvrđuju eventualnu krivičnu odgovornost pojedinaca). Jer pravi krivci za pretvaranje nam života u noćnu moru, krcatu raznim vrstama terora, su upravo oni.

AVAZOVI GELERI U BOŠNJAČKOM TIJELU

Ne ulazeći u genezu nastanka problema, koja je manje-više svima poznata, onaj ko „nekoliko stotina osoba povezanih s vehabijskim pokretom, a koje su sklone činjenju teških kaznenih djela terorizma, ubojstava i zastrašivanja“ (prema direktoru federalne policije Zlatku Miletiću) ne tretira kao ozbiljnu opasnost, nego ih na ovaj ili onaj način, podstrekava u njihovomekstremizmu ili počinjena zlodjela nastoji „oprati“ od političko-ideoloških konotacija, a građanima ove zemlje, umjesto nedvosmislene osude, nudi stare nacional-šovinističke floskule o ugroženosti i „terorizmu drugih nad nama“, spominjući, u kontekstu terorističkog čina u Bugojnu (i time ga, faktički, omalovažavajući), „ratni terorizam krvoloka s brda“, ubistva Bošnjaka i miniranje groba Alije Izetbegovića (vrijedi citirati u cjelosti: „Rane nanesene na bošnjačkom tijelu nakon podmuklog postavljanja paklene naprave na mezar prvog predsjednika nezavisne i suverene Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića su svježe i duboke“, piše urednik Avaza, dan nakon smrtonosnog terorističkog napada na policijsku stanicu u Bugojnu), direktno je suodgovoran za sva zlodjela koja pripadnici te skupine počine. Na isti način na koji su, recimo, Dobrica Ćosić i kreatori Memoranduma SANU, direktno odgovorni za sve ratove i zločine počinjene u njima 90-ih godina prošlog stoljeća.

Važno je uočiti da su, u prvim reakcijama nakon terorističkog udara u Bugojnu, primjetne i naznake masovne histerije, američkopost11septembarskog tipa, u kojoj se strah i očaj manifestuju kao napad na čitavu skupinu, koja, istini za volju, svojom kolektivnom asocijalnošću, ideološkom isključivošću i sklonosti ekstremizmu pa i nasilju, dijela njenih sljedbenika i izostankom osude takvog ponašanja od ostalih, daje povoda za generalizaciju, koja je uvijek opasna. I za ugrožavanje ljudskih prava, koje je potpuno neprihvatljivo.

Ne treba nam nikakva odmazda, nikakav „lov na vještice“, nego efikasan odgovor države na zločin (što ne bi trebao da bude ozbiljan problem) i uključenje kompletnog društva u rješavanje problema u njegovoj pozadini (što je već mnogo teži zadatak).

Nakon što je stvoren, problem neće nestati preko noći. Ustvari, možda neće nikada. Jer je to vrsta problema u koju se trudite da ne dođete a kad već dođete onda je kasno. I svako liječenje traje dugo i krajnje je neizvjesno. No, što se duže odlaže, ili primjeni li se za njega pogrešna terapija, posljedice su sve teže.

Tragično je da će oni koji su za stvaranje društvenog okvira u kome je terorizam moguć, pa time i za samo konkretno zlodjelo, najodgovorniji, na njemu najviše i profitirati. S jedne strane strah izaziva zbijanje redova oko aktuelne vlasti ili čvrstorukaške desnice („Ujedinjeni mi stojimo“, rekli bi Amerikanci. Pri čemu se sporadična prozivanja vlasti u javnosti, u ovom kontekstu, slobodno mogu zanemariti). A s druge, sav onaj užas koji nam inače priređuje vlast, svi problemi koje proizvodi sav njen nerad, bahatost i pohlepa,… izgledaju sada tako nebitni. A nisu. Sve je to dio iste priče.

(SodaLIVE.ba/Zurnal.info)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
34 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
jatak

et ti si Samire S. kompetentan da komentarises “Dnevni Avaz i ostale ” daj sjedi , suti , i poklopi se da te niko nevidi .. da vrijedis nebi bio tu gde si sad.

so what

ovo nije da je jadno….

ČLANAK JE DNO !!!

EKV

Pusti Samire ove dusmane,da tekst nije dobar ne bi ga objavili.Sve su levati u drzavi pocev od Cerica pa dalje.

farmer

Radmanaovic nije ni usao u politiku a vec je omrazen i na losem glasu…a kako i ne bi bio…Njegov pakt sa reisom nece donijeti nista dobro Bosnjacima i BiH…ali nismo ni navikli na dobro!

otpisani

Ama ja ne osuđujem uopste tvorca ovog clanka-svako ima pravo na svoje misljenje.Problem vidim u tome sto “ovi sa portala” uopste nisu ni procitali tekst,jer da jesu vidili bi da ovaj covjek nezna ni sta hoce reci,ni sta misli reci.Porediti ljude sa Cosicem i SANU je neumjesno i nepromisljeno i to moze radit samo LUUUD ili bolestanZao mi je samo sto izgubi 5 minuta dok procita ove budalastine.

padobranac

eh nemoj zahebavat, trebalo ti je 15 min. da ovo procitas, jer si vecinu recenica moro nanovo citat da skontas poentu.
samire! trebas ba pojednostavit recenice…malo vise prostih i prosto prosirenih, a nikako slozene.
danasnji auditorium je “malo” drugaciji i nepismeniji, pa te ba niko ne konta.

Lik

Da bi shvatio Samirov nacin pisanja moras biti na nekom intelektualnom nivou tako da me ne cude ovi negativni komentari a clanak pogadja ”ravno u sridu”. Samir je ponos normalnih Lukavcana. IZ se treba jasno ograditi od ovih bolesnika koji nanose veliku stetu drustvu sto je pokazao napad u Bugojnu a sutra ko zna gdje. Avaz isto treba da jasno osudjuje a ne da pisu da je bio neki ”samotnjak ili nesto. Ljudi se organizovali halooo. Sad neki pokusavaju lagati sami sebe pa traziti neke druge razloge za napad, kao to je sabotaza, kriv je Dodik kriv je ovaj onaj. Nebuloze. Treba se fokusirati na stvar, zna se ko je to uradio i ako su vec odlucili da budu radikalni onda i s njima treba biti radikalan pa sve u tvorza. Druge izgleda da nema.

farmer

Lapsus,naravno mislio sam na Radnocica,jbg,slicna prezimena… 😀

farmer

ma pijan sam… 😀

Miroslav Radic

Neznam sta da komentarisem ali sve ovo ne vodi na dobro…sve je ovo izazivanje nacionalne mrznje… paa ljudi necemo valjda postati kao Baghdad da nas podjele na tri djela i da nam stranci opet donose vlast i pravdu……ako se ne moze nista uraditi treba napraviti drzavni udar i srusiti vlast…bas onako kako su borci krenuli samo sto ovaj put nas treba biti viseee i trebamo ovaj put biti odlucniji…zrtvovati se…

iraq

zaloso je sto samo pojedinci u ovom drustvu vide dalje od nosa a vecinu vuku za nos ko krave na ispasu. ccccc…. i naravno da ce te pojedince proglasit ludim radije nego skontat da su pametni a veciona nas slijepi jer nevidimo pored ociju i dokaza svuda oko nas…ovde ako si drugaciji mozes svasta ocekivat. Samo nastavi Samire

HEY YOU

Dok su se borci borili za BiH demokratsku drzavu svih naroda bilo je politickih i vjerskih krugova koji su prizeljkivali nekakvu vrstu vjerski ustrojene, rezimske drzave. Uporno su pokusavali da podmetnu tu ideologiju kao opceprihvacenu. Da se razumijemo, islamska zajednica kao institucija (hodze i kadije) su se veoma rijetko borile na prvim linijama, zapravo njima opstanak drzave BiH je bio od sekundarne vaznosti. Prvo im je bilo na umu ocuvanje vjere i njihovog uticaja u drustvu. Iz tog razloga davanje Cericu i slicnima mnogo medijskog prostora nije dobro za BiH jer oni na sve gledaju kroz prizmu vjere i svoje vjerske institucije. Tu je drzava BiH gubitnik. Oni koji su bili na bliskom istoku shvataju koliko je sve ovo opasno…

jatak

e pa dobro vas dvojica iznad gore , da li se vi pitate kako oni iz dva manja entiteta gledaju na Bosnu i Hercegovinu kao drzavu i da li je gledaju istim ocima kao vi i ostali iskreni Bosanci i Hercegovci .. dok mi tim nekim svojima u gore navedenom tekstu , nebi trebali davati medijsku paznju , oni tamo preko svojima i svoje treba u vladu da postavljaju , da presjednisi budu , na celu drzave , i da nam kroje sta cemo i kako cemo , e pa malo morgene , taj film nece gledati niko vise nikada braco ako se ko nece naci uvredjen…

"ostali"

Pravo u centar Samire,u glavu !!!
Dobar tekst,steta sto mnogi ne razumiju.(Ili ne zele da razumiju)

“Elem, na kraju će, prema Avazu, ispasti da je teroristički čin u Bugojnu (poput onog 30-ih godina u Berlinu) djelo komunista, izvršeno po nalogu Zlatka Lagumdžije. Ili Sulejmana Tihića, pošto im je, u posljednje vrijeme, ovaj još draži Gazdi”.

“Ne treba nam nikakva odmazda, nikakav „lov na vještice“, nego efikasan odgovor države na zločin (što ne bi trebao da bude ozbiljan problem) i uključenje kompletnog društva u rješavanje problema u njegovoj pozadini (što je već mnogo teži zadatak)”.

“Tragično je da će oni koji su za stvaranje društvenog okvira u kome je terorizam moguć, pa time i za samo konkretno zlodjelo, najodgovorniji, na njemu najviše i profitirati”.

otpisani

@Lik E ako je Samir ponos normalnih lukavcana onda se njim i ponosite.Ne treba biti intelektualac da bi se skontala namjera ovog teksta.Nije mi jasno kako to da je vama tzv intelektualcima odjednom Tihic u ravni sa Lagumdzijom.Haman vi kontate da je za terorizam kriv Radoncic,ama nije.Pa kontatel vi “ratni intelektualci” da ovakve teroristicke akcije gode strancima da bi i dalje smatrali bosance narodom drugog reda i nespremnog da zivi u “normalnoj” Evropi.Vidite li vi kome nisu ukinute vize-Bosnjacima,Siptarima sa Kosova i Albancima iz Albanije-e dok ovakvi ponosni budu pisali ovakve budalastine mi u Evropu necemo NIKADA

farmer

Naravno da nisu ta dvojica “u ravni”.Tihic je najbolji “dio” SDA,pokusava od iste napravit gradjansku stranku mada tesko ide,upravo zbog reisovog dugogodisnjeg uticaja koji zeli islamisticku,fundamentalisticku i nacionaisticku SDA…Eh tu upada Radoncic,novi Cericev adut,njegov novi “put” u politiku. S druge strane,Lagumdzija,po misljenju mnogih najslabiji adut SDP-a,omrazen od samog dolaska na politicu scenu. Siguran sam da bi ta stranka bilo daleko jaca da je neko drugi na njenom celu.. Ali koliko god da “mi” mijenjali i vrtili na vlasti ove svoje,nebitno koji da su upitanju,dok se u Hercegovini i “manjem entitetu” budu birali isti ,bice nam ovako kako jest…Budite sigurni da je to tako!

Lik

@otpisani Pokusavam da shvatim sta si htjeo reci u vezi Tihija i Lagija al ja ih nisam spomenuo tako da to nije tema danasnje emisije. Naravno da mnogima u Evropi i u komsiluku odgovara da imamo terorizam ovdje ali ako dio Bosnjaka, IZ, Avaz itd jos uvijek na neki nacin brani vehabije onda stvarno nam i nije mjesto u Evropi. Oni treba jasno da se ograde i povedu medijsku i ostalu kampanju protiv terorista a da policijske institucije rade svoj posao i to je to. A ta prica da nas Evropa nece zato sto smo muslimani je jako bezvezna jer tako sami sebi nabijamo komplex manje vrijednosti. To ce ti preci u naviku pa sutra u zivotu sta ti se god lose desi reci ces to je zato sto si musliman. Stipu ba to. Nego pogledaj prvo ostale razloge oko sebe. Ako imas i teroriste u drzavi i ljude koje brane teroriste onda normalno da neces u Eu. E zato se moras ogradit i poduzet jasne mjere i akcije. A sto se tice Samira to je covjek koji je u ratu branio Lukavac i svojim novinarstvom u ratu dao veliki doprinos i sigurno ga nije branio da bi mu sutra… Read more »

otpisani

Svako ima pravo na svoje misljenje ali mnogi od nas iz iskustva kroz zivot imamo i drugacije poglede na određene ljude i određene probleme.Ne podrzavam radikalni Vehabizam ali mislim da se previse pozornosti daje tim ljudima.Imamo primjer iz Maoce kada su ih pohapsili 5-6 i onda pustili.Mislim da je najsvjetlija tacka nase policije -direktor te policije g.Miletic i vjerujem da ,ako su postojali dokazi za te nazovi teroriste da bi oni i danas camili u zatvoru.Sto se tice Evrope i muslimana imate masu primjera da imam pravo kada kazem da smo za njih građani treceg reda-Svicarska–smetaju minareti,Britanija–smetaju prekrivene zene….@lik U mnogim stvarima se sa tobom slazem ali se ne slazem u tome sto ti imas “kraci” pogled u buducnost,Ukidose nam sluzenje vojnog roka-svo okruzenje ga ima.Skontaj.Mozda neznas al eto posto sam u tom poslu pa slucajno znam-90 posto projekata u deminiranju u Bi H je u RS-u,i zato ti kazem da ja malo dalje gledam–otcjepljenje RS-a i skupa sa okruzenjem ulazak u Evropu a mi cemo ostat jedna MAHALA oko koje ce se svijet u buducnosti sazaljevat.Drago mi je da ima optimista kada glefaju svjetliju buducnost ali dabogda-ja je ne vidim.Eh na kraju moram reci i za Samira.Moje misljenje o… Read more »

farmer

Slazem se s stavom o g.Zlatku Milieticu…Istinski borac za pravdu i zakon,nisam mogao da vjerujem da kod nas ima neko onako profesionalan na bilo kojem nivou vlasti.

Ma sta da vam kazem,”Bosanski lonac” kuha li kuha,eto sad smo dobili i novih “sastojaka” u njemu…a kad prekipi-TO I BI… 😀

Hard Worker

@otpisani. Pricas gluposti. To je Samir nekad imao pozitivan stav o vlasti, nacionalistima, teroristima, Avazu i Radoncicu, Reisu Cericu, pa ga je sad promijenio. A ulizuje se drugima tako sto stalno pliva uz drustvenu maticu i kritikuje one koji mu mogu zagorcati zivot ili ga bez njega ostaviti?
Nije se Samir promijenio, nego, naprotiv, radi isto ono sto je radio i u ratu – bori se protiv fasista. Ali ne samo onih u drugim narodima, nego i u svom.
Mislim da zbog takvih kao sto si ti Samir i pise o onima koji nam pod boljom buducnoscu pokusavaju prodati nasu najgoru proslost. I nikad nam ni nece biti bolje sa takvima i onima koji za takve glasaju. Mahala smo upravo zbog Reisa, Radoncica, nacionalista na vlasti i tebe i takvih. A ne zato sto nas svijet mrzi zato sto smo muslimani.

HEY YOU

JATAK, vecina u manjem entitetu gleda na drzavu bas onako kako na nju gledaju i ovi koji su izvrsili teroristicke napade. Oni zakone drzave i gradane drzave ne postuju. Oni zele da je podijele iil od nje naprave nesto sto se vecini nece bas svidjeti. Ako neko brani njihive stavove i ono sto oni predstavljaju onda je i on direktno uperen protiv drzave.a nama tesko da ima opstanka na ovim prostorima bez drzave. Drzava BiH, demokratska svih naroda jednostavno nema alternative. Religila, nacionalnost it. su od sekundarne vaznosti. Sve ostalo znaci nas nestanak i vjecno propadanje u mraka i ambis

otpisani

@Hard Worker Hajde neka bude da su gluposti,imas pravo na svoje misljenje,postujem ali moj druze–Sta i za koga se borio taj tvoj Samir u ratu kada su i tada na vlasti bili isti ljudi…SDA,Ceric-sta to on tada napisa ruzno protiv njih.Nije smio pisnut nego im se ulizivao da ne bi kao ostali ljudi isao i borio se protiv agresora,fino je bilo sjedit u hotelu i mudrovat.BORCINA nema sta,vise se on borio protiv fasista nego borci koji su svoje zivote ugradili u temelje ove drzave a takvi kao ti i on bi za svoje interese i ciljeve “pljuvali” i po tim ljudima.Sto se tice Reisa Cerica-nemam ti ja neko dobro misljenje o njemu samo iz razloga sto je “prevrtljiv”-gleda odakle vjetar puse.Za glasanje ti moram reci-jedan puta posle rata sam glasao i to na lokalnim izborima i rekao nikad vise.Jedini politicar koga uistinu cijenim i koji bi po meni mogao donijeti bolju buducnost BiH jeste Gospođa Svjetlana Cenic.Veliki ti pozdrav-bez ljutnje ali imamo pravo misliti i razmisljati razlicito.

Hard Worker

@otpisani. Prvo, imamo pravo misliti razlicito, ali nemamo pravo siriti lazi. Samir Sestan je, ako me sjecanje dobro sluzi, u jesen 1992. godine uklonjen iz lokalnog Press centra, ciji je jedan od tvoraca bio, zbog sukoba sa SDA-ovskom vlascu. I zabranjeno mu je izlaženje novine koju je izdvao. U ratu je najprije bio obican vojnik, u Petom bataljonu, da bi kasnije, kao urednik brigadnih novina opet bio smijenjen i zabranjen mu izlazak i tih novina – zvala se Domovina, čini mi se. U ratu mozda jeste mudrovao ali nije samo sjedio u hotelu nego i ucestvovao u borbi – na Zurnalu je svojevremeno pisao o svom iskustvu na olovskom ratistu. A navodno je i ranjen na Vijencu. Poslije rata je, kao sto znamo, izdavao Polikitu, koja je takodje zabranjivana. Toliko o uvlacenju. I o tvojim “informacijama”. Drugo, jel to hoces reci da su se oni koji su se borili u redovima Armije RBiH borili za SDA i Reisa Cerica? Ukljucujuci i Zeljka Komsica, Slavisu Sucura, Dragana Vikica, Jovana Divjaka,… Odvratno. I uvreda za sve istinske patriote. I one koji su, kako kazes, “svoje zivote ugradili u temelje ove drzave”. Nema ljutnje, samo nije poenta u tome da “mislimo razlicito”, nego… Read more »

Lik

Tako je Hard Worker..Potpisujem. Stvarno ne znam sta ”otpisani” hoce da kaze, potpuno je kontradiktoran pa ne vidim potrebu da repliciram.Bez uvrede naravno.Zao mi je sto ljudi pricaju napamet i ljagaju neke istinske patriote kao sto je Samir. Danas ako pises protiv Reisa, klerofasista, Avaza ili pises bilo sta negativno o Bosnjacima odmah si islamofob, izdajnik, cetnik itd. To mi puno smeta. Covjek samo ukazuje na anomalije u bosanskom drustvu i direktno napada krivce. Treba imat muda za to a nasem narodu izgleda lakse ulazi u guzicu nego u glavu. Vidite da nekoliko bolesnika salju u svijet pogresnu sliku o Bosni npr. nedaju da se postavi spomenik Papi. Kome smeta spomenik? Ne smeta normalnom Bosnjaku nego smeta istim onakvim ljudima koji su pocinili teroristicki napad u Bugojnu. Zato ukazujem na opasnost radikalizma po Bosnjake. Shvatite ljudi da je Bosna i bosnjacka i srpska i hrvatska i drugacije ne moze bit. Mozda i moze al da nas podijele na 3 dijela i smjeste Bosnjake u jedan tor gdje cemo moci biti radikalni do mile volje. E onda ja bjezim iz takve drzave. To ce nam se i desit ako narod pristane da mu pamet sole fasisti, nacionalisti,vjerski sluzbenici ili nedaj boze… Read more »

farmer

potpisujem “Lik”,mene boli kad deset dana do plate “zafali” u frizideru…Dok ne pocnemo mislit svojim glavama,ali svi mi,svih 3 i kusur milioncica,eh onda ce krenuti nabolje!

otpisani

@Lik hocu samo da kazem to da si ti jedna ulizica koja bi popljuvala svoj narod da bi se drugom dodvorila.Bez uvrede naravno.Zaboli mene…i za Cerica i za Radoncica i za Tihica,Lagumdziju…ali me bogami ne zaboli to sto sve Bosnjake stavljate u isti kos radi njih.Haman Bosnu odbranise Komsic-ljiljan,Divjak,Vikic,artiljerac Sucur…mogli ste dodati i ljiljana N.Brankovica.Neka oni vama budu primjer-meni nece.Ko to posla specijalce na invalide u Sarajevu…haman sami dosli.Postujem jedino to da vi drugacije gledate na buducnost od mene-volio bih da budete u pravu al ja mislim da od toga nema nista a radi svog djeteta bih volio da ima.Boze zdravlja i meni i vama i velik vam POZDRAV.

Lik

@otpisani Nemas ti pojma o zivotu frajeru. Sta ti uopste znas o meni pa da pises to sto si napisao. Pises gluposti i jos kazes bez uvrede. Zbunjen si totalno, ne znas jesil doso il si poso, pricas nejasno i sto je najgore sluzis se lazima. Ma ne znam sta vise uopste s tobom pricam.

otpisani

@Lik Nemam ja sta znat o tebi da bi ti odgovorio onako kako jesam-to je odgovor na tvoje i komentare koje kako ti kazes “potpisujes”.Da bi ocijenio kolko ljudi podrzava ovaj tekst pogledaj prvi komentar,Vidim da si ljut,mozda i s pravom-mozda ti vidis “svjetliju”buducnost,e ja je nevidim sve dotle dok se bude osuđivao svoj narod-jedan narod bolje reci a velicali drugi koji su “reda radi”i preko svoje volje skupa sa nama.Volio bih ja i radi mene i tebe a i radi nase djece da buducnost Bosne i bosanaca bude kakvom je ti zamisljas al…dabogda.Neznam po cemu mozes reci da je Bosna drzava svih naroda kada npr. igra Hrvatska i Srbija protiv Bosne svi listom navijaju protiv Bosne-mislim na ostala dva naroda.Ako su to lazi onda ih prihvatam,izmisljotine-opet prihvatam.Ja samo govorim ono sto vidim i dozivljavam,mozda nisam ni doso ni poso,mozda sam i zbunjen al nisam covjek koji ce velicat druge da bi svoje ponizio.Nemas razloga za ljutnju jer i ja imam pravo na svoje misljenje kao i ti,i ja bih volio da nemoramo o ovim “budalastinama” polemisat-da nam je sve potaman al eto nije i sumnjam da ce i biti.BEZ LJUTNJE.POZDRAV

Nedim

Ne znam sta bih Vam rekao!!!!
U vecini slucajeva pisete gluposti…svi vi. Ja iskreno, tekst ovaj nisam niti procitao…niti se na njega pozivam, ali komentare jesam i stvarno ne znam sta da kazem!
Pozdrav!

LOGCAP III

@Nedim…..jarane neznas sta bi reko zato sto nisi procitao tekst. Da si procitao razumio bih o cemu se vodi rasprava izmedju autora komentara. 🙂 procitaj prije nego sto kazes nesto….. @Lik..@Otpisani… obojica se u pravu sa vasim komentarima al koji su vezani za objavljeni tekst…a to sto se prepucavate jedan na drugo koji koga zna…to vam je nepotrebno….

padobranac

ma momak je htjeo reci: svi ste u pravu! a ko je upravu ….. karu!
samo sto nije znao kako da se izrazi!

Asuwan

Islamska zajednica se vec podavno ogradila od bilo kakvog ekstremizma i ko to ne zna neka malo pogleda rezolucije i proglase IZ u zadnjih nekoliko godina. Tekst ovog gospodina obiluje primitivizmom, psovkama, komentarima koji nemaju nikakve veze sa stvarnoscu. Argumenti i dokazi su daleko od njegovoga misaonoga i spisateljskoga okvira. O duzini teksta koji zamara ne bi govorio .Preporucujem gospodinu da se upozna sa historijatom IZ u BiH i njenoj ulozi od 1882. godine do danas, mada sumljam da ce to popraviti njegov uzavreli rijecnik. To se ne moze popraviti nikakvom edukacijom, jer je to pitanje ukusa, principa, moralnih vrijednosti koje se ne mogu nauciti u skoli. Bilo bi dobro da urednici ove stranice malo povedu racuna o onome sto se pise u tekstovima i forumima. U protivnom ova stranica ce iz dana u dan postajati sve vise ulicni i kocijaski medij koji nema pozitivne i plemenite ciljeve. A mediji bi ih trebali imati…

Lukavcan-Bosanac

Nisam htio da procitam sve komentare jer je vecina njih manjim ili vecim dijelom protkana gnjevom. Pitam vas sve sta se to dogadja da se ovoliko mrzimo a zivimo ovdje gdje zivimo. Druge drzave mi nemamo i gdje god dodjete ma koje vjere bili dok god se ovakve stvari dogadjaju i dok god budemo zatrovani glupostima zivicemo kao stoka i trecerazredni narod. Mi mlad svijet smo umorni od svih ovih sranja i nacionalista bilo kakve vrste i bilo kakve vjere. Imali kraja svim ovim sranjima i prebijanjima racuna preko ledja gradjana. Pitam vas, vas koji o necemu odlucujete spletkarite i uzimate profit na mukama svih ovih naroda koji tu zive a nema vas puno, je li vas strah da ce vam se vratiti ili jos gore da ce se vratiti djeci vasoj? Jeli vas strah Boga pa kako god ga nazivali? Omladino dignite se glasajte pa bilo za koga. Glasajte jer vi koi ste dovoljno pametni da prepoznate da nema alternative i da su mahom svi isti bas vi treba da izadjete i da glsate za onaj vas najbolji izbor. Pa ne moze bit losiji od izbora punog autobusa ljudi sto su kao stoka dovezeni da glasaju. Da glasaju za… Read more »

paradox

Jadni narode Bosanski… napacen i izgubljen negdje u prostoru i vremenu……posle komunizma u kojem su mu na kasikicu davali dobrotu i slobodu ,posle “slobode govora” i “titine milicije” …posle otvorenih granica ,sto mnogi ex Jugosloveni smatraju privilegijom (mos mislit kakvom) dodje red da taj sistem komunisticko-socijalisticki padne jer je kao i svugdje u svijetu neodrziv ….i tako jadni moj narod Bosanski ostade bez velikog vojskovodje,kapetana svih kapetanija,generala svih generala,vrhovnog i glavnog…dozivotnog i nepogrijesivog ,najboljeg smjenskog mashin-bravara….slavnog J.B.T. I tu moj jadni narod pada u depresiju…izludjen i zaludjen nezna kome vise da vjeruje,nezna na koju stranu da se okrece,nezna sta da radi…mnogi se fataju grane u potrazi za slicnom zemljom da bi se odrzali,vecina ih pocinje kopati po istoriji i tu se fataju za neke “junake” iz ratova proslih.Tu se rodise mnogi cetnici,ustase i balije,mnogi muslimani,pravoslavci i katolici koji su godinama negirali Boga i molili se J..B.T. Eh dodje tako i cas istorije kada se srbi,muslimani i hrvati mrze…kada se kolju ,suluju majke i sestre,kada rade punom parom logori i haubice,kada se nema granica ni u cemu pa ni u mrznji..Izgubljeni narod moj Bosanski u ocima ostatka svijeta poludi odjednom i poce bratoubilacki rat u Jugoslaviji….poce i zavrsi (daleko mu kuca… Read more »

34
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x