Slučaj “Ekonomska”

Foto: APO
10 846

U sveopštoj propasti društva, ni porodica nije mogla biti pošteđena. Sivilo, bijeda, nezaposlenost, bezperspektivnost, globalizacija, medijalni nekontrolisani kaos, potrošačko-konzumentna hiperinflacija i evo rezultata.

Foto: APO
Foto: APO

 Piše: Milenko Blagojević

Lukavac i Bosna su još “mila majka “ako uporedimo bivše zemlje koje je gazila i gazi Staljinistička, diktatorska ili neka druga teška čizma.

Razulareni kapitalizam je legalizirao beskrupuloznu pljačku. Bezbrojna ostrva, kase bez dna za kapital najsumnjivije vrste (od opljačkanog naroda, narkotika, oružja, prodaje seksualnog roblja)… I što je najgore, utaje poreza teškog desetinama i desetinama milijardi od kojih se države tresu, i koje bi trebale da završe u državnim fondovima koji su namijenjeni za socijalno, obrazovanje, medicinu, nezaposlene …

seksualno-iskoristavao-maloljetniceI to nije ništa novo jer koliko je poznato, gusari su uvijek svoj plijen krili na “pustim ostrvima”.

Spodobe koje su na volseban način, preko noći, postali milioneri i milijarderi. Milioni i milioni ljudi koji su, isto tako, preko noći, postali sirotinjom, beskućnicima koji nemaju ni mrvice minimalnih sredstava za život, za sebe i za svoju djecu, kojima je ulica postala dom.

Oni, koji se ”svakoga dana i u svakom pogledu“ kljukaju lažima elektronskih i drugih masovnih medija. Oni, koji postaju “generacijom sa dva palca”, koji komuniciraju sa virtuelnim “prijateljima”. Oni, kojima su slike najnižih ljudskih pošasti postali svakodnevnicom i uzorom.

Dakle, svi oni žive u jednom svijetu kaosa. U svijetu u kojem su uloge podijeljene. U kojem je neko zločinac, neko žrtva. Kako ko.

Eto, u takvome svijetu žive i ove mlade djevojke koje nemaju iluzija o “boljem životu” , jer su te iluzije davno umrle. A da i ne govorimo o svijetlim vidicima sutrašnjice koje sam sa mojom generacijom svakodnevno gledao i doživljavao.

Mi to znamo. A ovi mladi – NE!

Oni ne znaju da je takav svijet POSTOJAO i da je kastile linčovan. Jer, kakav bi to bio svijet u kojem će svi imati DOVOLJNO za život.
Šta će, “Anam Onima”, svijet u kojem je čovjek čovjeku bio insan!!!???

Pa kad bi tako bilo, “Anam Oni” bi izumrli lipsavajući od muke i gušeći se u sopstvenom otrovu “pokvarene mašte i prljavih strasti” !

2afed358a254c0132b71c39209647f56Zato, kada govorimo o posrnulim mladim djevojkama, ne zaboravimo, NIKADA, da su ih na putu spotakli “Anam Oni” i “društvo-skalamerija” kojega su skunatorili!

Jedno dijete, jedan maksum, ili još neodrasla osoba, koja tek počinje sa ovim teškim životom, ne može biti kriva. Krivica živi na nekoj drugoj strani. Živi na strani nekih “zlih čika i teta” koji su od njih napravili “robu”, koja se, kada se iznosi, baca. U blato.

Mladi dolaze na ovaj svijet kao “neispisana ploča za pisanje”, kao što me je moj dobri profesor latinskog jezika, Halid Suljkanočić, učio. Dolaze kao “tabula rasa” na kojoj “svoj rukopis “ostavljaju odrasli i društvena nakaza koju su napravili i koja se nad njima iživljava!

O žrtvama, u kojima smo i Mi ili bi se, koliko sutra, mogli naći, treba govoriti sa pijetetom.
A, to je najmanje što za njih, a i za nas, možemo učiniti.

Nešto tako, tako malo! Baš kao što je malo i nešto od “Anam Onih”, što bi dušom trebalo da se zove, a čega zasigurno nemaju.

Nemaju oni, “Anam Oni”, ni grama od onih 26 kojih je svevišnji propisao!

VEZANI ČLANAK: Prostituisanje učenica Ekonomske škole u Lukavcu?

(SodaLIVE.ba)

Leave a Reply

10 komentara za članak "Slučaj “Ekonomska”"

avatar
najnoviji najstariji popularni
djevojcica
Gost
djevojcica

Pa zasto onda ima takozvanih “neodraslih umova” koji ne rade sranja i cura koje drze do svog dostojanstva? Maloljetno, neodraslo a posteno 🙂 Sta kazes ciko?

monitor
Gost
monitor

Veliki Brat , Farma , Preljubnici , Sve te silne sapunice koje se prikazuju na TV-u, su krive za sve ovo sto se desava… Svi smo umislili da je zivot serija , da je zivot samo jedna igra iz koje “moramo” izac kao pobjednici … Dobro nas Bog drzi kakvi smo….

Fu Manchu
Gost
Fu Manchu

vec odavno imam knjigu na polici ,ciji je je naslov ˝prvo umiru snovi˝kupio sam je samo radi naslova nisam je nikad procito . Bosna je zemlja mrtvih snova , i gladnih dusa , zemlja u kojoj je rijec moral odavno izgubila znacenje , zivot je ovdje cisto fizicki , zapravo nije to ni zivot nego preziljavanje . Otrovna svakodnevica nagriza ono malo zdravog razuma sto je ostalo . Oni roditelji koji imaju tu srecu da crnce i zarade koju marku obicno nemaju novaca nizasta drugo sem za hranu i rezije , a djeca ostaju zeljna svega i svacega , i postaju lak plijen bolesnih spodoba koje u tome vide priliku da utaze svoju glad ,

megi75
Gost
megi75

Fu Manchu,super si to rekao….

Stari covjek
Gost
Stari covjek

Ako si djevocica onda od tebe hajra ovo drustvo nema.A bog i bogme ni Bosansko drustvo a na poslijetku ni PORODICA.
Blagojevicu Milenko HVALA Ti veliko ovakva pisanja i opredjelenja daju nam nadu za buducnost razumjevanja ZIVOTA i prostora u kojem zivimo-
Pozdrav od Starog Lukavcanina sa Puracicom

Balašević
Gost
Balašević

CIT .: “Jedno dijete, jedan maksum, ili još neodrasla osoba, koja tek počinje sa ovim teškim životom, ne može biti kriva. Krivica živi na nekoj drugoj strani. Živi na strani nekih “zlih čika i teta” koji su od njih napravili “robu”, koja se, kada se iznosi, baca. U blato.”
To je to Milenko , ovog nije bilo u Čaršiji prije – ostaje nam samo izgleda revolucija , da ” Anam One ” bacimo u blato i isto zacementiramo , da se više nikad ne vrate .
Al’ teško sa vakim trpećivim insanima , a i hajvanima kojima je bolje današnje govno nek sutrašnja pita .

Remza
Gost
Remza

…ako malo bolje analizirate i pogledate oko sebe vidjet ce te da se ulica nemoze preci od auta!?Odkuda toliko novca za toliko auta na cesti!?Pogledajte subotom navece samo,kolone automobila struzu cestom,pune su robne kuce kupuje se na gomile!U nasim i stranim bankama drzavljani BiH imaju pohranjeno toliko i toliko novca-kako i od cega!?Crvene se krovovi od novih kuca i objekata koji se prave-kako i od kojeg novca!?Sve to upucuje da odredena populacija (a zna se ko) ima novca i da za njih krize nema niti ce je biti!

wtf
Gost
wtf

Iskreno
Same su trazile a i same su dobile to sto su trazile.

Trebale su ako ih je taj neki covjek tjerao na sexualne usluge da prijave to policiji a ne da sute i da i dalje rade to sto rade.

Današnje cure neznas jel imaju 14 ili 24 godine
jer su im roditelji dozvolili da se tako oblace i da se tako ponasaju.

Ovo je sramota njihovih roditelja sto ih nisu naucili pameti jer kako kaze stara poslovica “Ne uči se star konj jahat” tako da im je sad kasno.

Milenko Blagojevic
Gost
Milenko Blagojevic

@Stari covjek ; @ Balasevic

Da,”ovoga” nije bilo u nasoj ,niti ni u jednoj carsiji nasega svijeta i vakta u kojem smo zivjeli.Imali smo srece da smo zapamtili neka ljudskija ,bolja vremena.

Nije ni to bilo neko idealno ,nego neko bolje vrijeme koje je imalo dobre osnove za daljnju nadgradnju.Mogla se ocekivati i neka stagnacija koja prati razvoj svakog drustva.Ali ovakav sunovrat i tragediju, nismo zasluzili.

Oni ,koji su pobijedili u ratu i revoluciji su olako “previdjeli potez”.Udobnost lovorika ih je uspavala te nisu primijetili da im “sejtan oko avlije igra”.Pustili su ga da izace iz sise.Poslije je bilo kasno.

Cilj moga pisanja nije lamentirati o proslosti, nego stvarati ambijent za jedan siroki dijalog koji moze da zazivi na ovim stranicama .
Mozda cemo doci do nekih ideja koje bi mogle da posluze kao baza nekom novom unutrasnjem dijalogu , katarzi ili otrijeznjenju.

Stari covjek
Gost
Stari covjek

Svi komentari dobri ali ono sto mene cudi i zabrinjava je DA NEMA REAKCIJE ZVANICNI INSTITUCIJA od Socijalni,Prosvetnih,Drzave u obliku Tuzilastva,Policije i roditeljskih Udrzenja.
Pzdrav