Skriveno značenje vjenčanja

Izet Bačić
0 2.842

Prije nego što objasnim kako je nastao prvobitni pojam- riječ „vjenčanje“ istaknut ću kratak uvod o zakonu procesa transformacije čovjeka kako to govore alhemičari, a koji je u vezi s povratkom bića najdubljoj jezgri čovjekove osobnosti. Šta bi ovo značilo po njima?

Njihovo razmišljanje nije samo pripadalo  njima,  već se ono protežiralo kroz cijelu istoriju razvoja mišljenja, od vremena kada je čovjek počeo da razmišlja o sebi i svijetu pa do danas. V.I.T.R.I.O.L. (Visita interiorem terrae rectificando invenies operae lapidem) njihovo geslo koje znači „ siđi u utrobu zemlje, prečišćavajući naći ćeš kamen mudraca“. Tu se krije zakon ubrzane evolucije čovjeka (transformacija čovjeka) koji sam spomenuo na početku. Ni po čemu nije drugačiji ni zakon koji govori o tome kako se postaje „Isus“, „Muhamed“, „Buda“ i „poslanici“ prije njih. Takvi ljudi, koji su sastavni dio društva, bi trebali da se stvaraju kroz izgrađivanje, odgoj i obrazovanje, te iznjedruju iz stanovništva, građana, naroda kao rezultat sveobuhvatnog odgojno-obrazovnog procesa cjelokupnog društva, te kao takvi da se biraju u parlamente, skupštine, vlade i druga politička tijela.

Gore spomenuta parola alhemičara se razumijeva ovako: Siđi u najveću dubinu samog sebe i nađi nerazdjeljivu jezgru na kojoj ćeš moći izgraditi novu osobnost, novog čovjeka, poželjnog čovjeka za kojim čezne individua i čovječanstvo. Na ovim temeljima i u okviru njih shvaća se i izgrađuje imanentna prisutnost Boga u nama. Kad se ovo uvidi onda ćemo shvatiti i okolnosti kao uzročnike nastanka prvobitne ideje i  svrhe nastanka religije-vjere, a time i principe božanstva.

Smisao vjerovanja i religioznosti nije da se čovjek otuđi od Boga i da bude razdvojen od njega, već da je On u njemu kao savjetodavac, svjedok i nijemi posmatrač za sve one u nama koji se trebaju Njemu privesti na sud radi transformacije i jedinstva s Njim. On vidi nas u nama kakvi smo stvarni i po čemu se sebi sami ne sviđamo i po čemu bi se trebali popraviti kao ljudi. U nama je i „bliži nam je od žile kucavice“. Otkrijmo ga preko poznatog, ali teško otkrivanog zakona. Onaj što u nama razmišlja- misli oni spoznaje, a onaj što osjeća ujedno i misli. Svijet unutrašnjeg čovjeka se razotkriva kontemplacijom i taj koji to čini je „prvi na sliku božiju“.Pronađimo to u sebi i postanimo „stvarni poslanik“, a ne onakav poslanik kakav jesmo i kakvognas šalju u vlast, vođstvo političkih stranaka ili onakav kakav se ženi ili onakva kakva se udaje i kao takav/va stvara potomstvo. Ako hoćemo da sretnije i zdravije živimo u društvima, porodicama, na poslu nema nam alternative ovom zakonu kretanja materije i mišljenja ili svijesti. Poznavati zakon stvaranja čovjeka i njegovog stremljenja znači ujedno i pronaći put u hodu dok živimo kako da spoznavajući sebe i svijet mijenjamo oboje nabolje. U ovome je i zakonitost nastajanja ćelije, a i umiranja iste, nastajanje gena- arhetipova, stvaranje hormona i enzima, a i nestak istih itd.

Vjenčanje kao originalni prvobitni pojam stvoren je sa ciljem da se neka vrijednost ovjekovječi između dva  subjekta ili objekta ili ideje same po sebi. Savez sa Bogom u religijama poznat je širokim masama kroz vjeru u Bogu sa poštivanjem i klanjanjem njemu. Bog je neki princip, vrijednost kojoj se želimo približiti, prikloniti i sa njom živjeti pojedinačno i kolektivno. Onaj koji traži Boga i traži od njega milost on je „ašik“, a „Bog“ ljubljeni tj. ono živo biće u nama kojem težimo da budemo kao on i da funkcionišemo kao „poslanik“ koji je stvoren na „sliku božiju“ a nije on. I ašik i ljubljeni su ustvari kasnije „jedno“. Ašik je početni čovjek koji nije svoj, nije drag sebi, problematičan i za sebe i druge, jednom riječju on je „siromah“ i „siroče“ kao što je bio i Muhamed i ostali poslanici u svim religijama. Poslije razvoja samosvijesti i svijesti taj početni čovjek postaje „uzdignut“, „prosvijetljen“ kao „poslanik“- probuđen i svoj čovjek, koji je spoznao zakon stvaranja čovjeka i preusmjeravanja na drugi kolosijek. O ovome ćemo u narednim naslovima pisati. Po ovom metodu su „Muhamed“ i „Isus“ izvršavali svoje transformacije ličnosti iz nižeg u više biće. Biti spreman za „vjenčanje“ je biti spreman krenuti na put prema „Bogu“ i obaviti to djelo(hadž).Kad se stigne u to utočište(„božije kraljevstvo“) tad je „muško“ i „žensko“ spremno da se vjenčaju, jer samo tada mogu računati da će lijepo živjeti i da se neće rastavljati. Vjenčanje je jedinstvo Krista, Boga, duše i njezina Boga- pomirenje nesvjesnog i svjesnog dijela duše i nesvjesnog i svjesnog dijela duha. To je pomirenje ženskog principa anime i muškog principa animusa u nama. Pomirenje znači, neko je u nama uspio da pomiri naše protivrječnosti i sukobe, odgonetnuo na naša pitanja i naše želje, stvorio u nama više zdravlja, mira i radosti. „Kovčeg saveza“ koji spominju na tv emisijama i za kojim tragaju kopajući zemlju i tražeći ga po državama je u nama i nikad ga stvarnog neće naći u zemlji kao sanduk, ako isključimo spletkarenje po tom pitanju i zavaravanje stanovništva. Pitajmo se zašto je sklapanje braka ovjenčano kultom koji veliča i zahtijeva djevičanstvo prilikom sklapanja braka?

Šta bi to bilo djevičanstvo? Ono ima dva pristupa i oba su u praksi kao pojmovi i mišljenje prisutni. Jedna pristup se odnosi na ženu koja prije braka nije spavala ni sa jednim muškarcem, a drugi da je žena čista duša-ljudsko biće na sliku božiju i sa takvom ženom muškarac živi skladno i sretno kako u samom sebi sa sobom tako i sa vanjskom ženom sa kojom je uspio da se približe „Bogu“ tj. da se izgrade u jedinstvu dok „ašikuju“ (čitaj razgovaraju i napreduju u jedinstvu stavova i mišljenja). I na kraju: Čovjek se uz ženu smiruje. „On“ ( tj. onaj u nama koji upoznaje sebe samog preko samosvijesti) za vas od vrste vaše stvara žene (razumijevaj duše-ili manifestne osobine ličnosti) da se uz njih smirite i između vas uspostavlja ljubav i samilost. Svi oni koji su sposobni da postignu navedeno, treba da se žene i vjenčavaju i da rađajući djecu izgrađuju poželjno čovječanstvo i države. Ova poruka se isto razumijeva i preko „Svetog trojstva: U ime oca, sina i svetog duha“. Amen.

Neka vam je sa srećom na vašem daljnem putu. Pozdrav.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x