Samo Reis i Chuck Norris nikad ne odmaraju

55 2.172

I kada napadate nosioce vjere, vi, zapravo, napadate vjeru”, jedan je od posljednjih Reisovih bizarnih bisera, kojim je ostao tvrdo pri stavu da su svi njegovi kritičari islamofobi.

Slijedeći tu logiku, za očekivati je da tokom rasprave unutar IZ, protivnicima uspostave institucije doživotnog reisa, pogotovo u njegovom liku, kao ključni argument, ponudi: „I kada penzionišete nosioca vjere, vi zapravo penzionišete vjeru.

Pioniri maleni, vi ste vojska prava: Reis Cerić s mladim naraštajima

Nedostatak atraktivnih tema u ljetnjoj šemi exjugoslovenskih medija, naročito u sferi entertainment fašizma, uzrokovan godišnjim odmorima nekih od najznačajnijih proizvođača te vrste zabave za široke narodne mase i urnebesno zabavnim „poštovanjem svetog mjeseca ramazana” od strane vrhovnog bića iz šumskog dijela Tamnog Vilajeta (koje na ovaj način pravda svoju kreativnu blokadu i neugodnu pauzu u produbljivanju kulture dijaloga psovkama, uvredama i prijetnjama), odlučila je efikasno popuniti Islamska zajednica BiH.

RAMAZANSKI LOV U ORGANIZACIJI RIJASETA:

Okupirana od strane ekstremnih Reisofila, odnosno pretvorena u jednu od klasičnih ovdašnjih interesnih zajednica koje služe isključivo zadovoljavanju kosmičkih apetita svog čelnika i relativno uskog kruga oko njega (u kome su i brojni otpaci iz vremena potpune sraslosti religije i politike, koji nikad, kao ni Reis, nisu prebolili svoju marginalizaciju unutar „stožerne stranke” bošnjačkog nacionalizma, na njenom putu od mas pokreta do stranke desnog centra), organizacija koja se predstavlja kao Islamska zajednica BiH, nastavljajući višegodišnje sramoćenje muslimana i Islama, na ovim prostorima, reaktivirala je svoju omiljenu zabavu – lov na islamofobe.

Predstavljajući javnosti četri mjeseca stari „Prvi izvještaj o islamofobiji, diskriminaciji i netoleranciji na području Islamske zajednice u BiH od 2004-2011″ (uzgred, ne postoji nikakvo „područje IZ”, nego samo područje na kome djeluje IZ!), Reisov propagandni štab, za ovu priliku zanimljivo i indikativno pojačan vojnim muftijom oružanih strana BiH (koga bi neko trebao podsjetiti kako je Mesić svojevremeno, kao Predsjednik države i civilni zapovjednik oružanih snaga, reagovao na ambicije vojnih zapovjednika da komentarišu njegove izjave i rad), ozbiljan je društveni problem zlupotrijebio za obračun sa kritičarima aktuelnog Reisa i njegovih saučesnika.

Odanost bez granica: Da i mi malo kleknemo ispred dragog Reisa

Klasični govor mržnje, eksponenata politika kojima je cilj dovršenje zločinačkih ratnih projekata (jal ‘vako, jal ‘nako), i fizički nasrtaji na vjerske objekte i vjernike, izjednačeni su sa medijskim kritikama prikrivanja i odbrane pedofila u redovima Islamske zajednice, sa kritikom rastrošnosti i sklonosti luksuzu čelnika zajednice čija vjernička masa živi na ivici egzistencije, kritikom makijavelističke politike i pohlepe za novcem, makar on bio i prljav ili krvav (novac lokalnih tajkuna ili svjetskih diktatora), sa kritikom tolerisanja ili podstrekavanja nasilja nad manjinama i zapišavanja teritorija.

Novinski tekstovi koji, ispunjavajući funkciju medija u demokratskom društvu (kakva su ovdašnja bar deklarativno i formalno), ukazuju na neprihvatljivo ponašanje čelnika IZ, proglašavaju se motivisanim mržnjom prema muslimanima. U ludilu, koje nije religijsko, nego zasnovano na ego tripovima koji su metastazirali u ozbiljnu bolest (a za što, laički, vjerujem, da i u samom šerijetu postoje predviđene sankcije), Reis se izjednačava najprije sa Prorokom Muhamedom a onda i sa samim islamom – Rijaset, naime, čuvenu zabranu crtanja karikatura, sa poslanika Muhameda, širi na Reisa Cerića, a (verbalni) „napad” na njega sam Cerić javno naziva napadom na samu vjeru. Islamofobima se proglašavaju čak i oni koji samo citiraju Reisa (recimo njegove izjave da su Bošnjaci Turci) ili ga parafraziraju (npr. izjavu da je Karadžić više uradio za Islam u Bosni, nego on za 50 godina). Genocid, ratni zločini, haške presude i evropski islamofobi i ratne izjave Biljane Plavšić i poratne njenog klona Milorada Dodika, stavljeni su u istu ravan sa novinskim komentarima sarajevskih građanskih medija, ljevičarskim ministrima koji su pokušali dirnuti u povlašteni položaj islamskog vjeronauka u sarajevskim školama, sa međunarodnim zvaničnicima, koji su istraživali vezu vrhova IZ sa političkim, medijskim i kriminalnim moćnicima, sa organizacijama za zaštitu ljudskih prava, koja su ukazivala na neprihvatljivo ponašanje čelnika IZ u tom kontekstu… Čime je, faktički, od strane Rijaseta IZ, svjesnom zloupotrebom, obesmišljen sam termin islamofobije i amnestirani stvarni širitelji mržnje, koji Reisa i njegove saučesnike u ovom udruženom zločinačkom pothvatu i ne interesuju, osim kao sredstvo za obračun s ličnim neprijateljima.

KO TO KAŽE KO TO LAŽE DA JE VRH IZ RADIKALAN, KLERIKALAN I DA VRŠI PRITISAK NA MEDIJE:

Islamofobija postaje tek prigodan izgovor za pravdanje vlastitog nasilja nad njome tergetiranim neprijateljem, koji s istom nema nikakve veze. Na sličan način na koji se u svjetskoj politici koristi termin terorizma. Pa se borbom protiv terorizma pravda rusko ili izraelsko zatiranje u krvi oslobodilačkih pokreta u Čečeniji i Palestini, Amerikanci kao jedan od izgovora za napad na Irak koriste izmišljene veze režima Saddama Husseina sa Al-Qaidom, Muammar Gaddafi poseže za istom optužbom u libijskom građanskom ratu,… i fali još samo da kineska vlada za terorizam optuži Dalai Lamu, što je taman toliko suludo, koliko i Rijasetovo označavanje, kao islamofoba, recimo, roditelja djece u sarajevskim obdaništima, koji su protestovali zbog ideološkog drila i sofisticiranog segregacijskog nacionalšovinističkog nasilja nad djecom u najranijem uzrastu ili Ureda ombudsmena Federacije BiH, zbog toga što su u svom godišnjem izvještaju o stanju ljudskih prava, ustvrdili da je vrh Islamske zajednice ”radikalan, klerikalan, te, da isti vrši pritisak na medije”, iako svi znamo da je umjeren, demokratičan i posvećen očuvanju i širenju medijskih i svih drugih sloboda, je li?).

Druže Reise, mi ti se kunemo: Svečani doček sa cvijećem i narodnom nošnjom

I, kao što je nus proizvod zajebavanja sa terminom terorizma, relativiziranje zločina i omogućavanje pravim teroristima da navuku krinku boraca za slobodu, te, omasovljavanja njihovih redova, tako je zajebavanje Islamske zajednice sa terminom islamofobije, dovelo do situacije da se sa tim terminom počne zajebavati u javnom prostoru, odnosno da mu se, u lokalnim okvirima, potpuno izmijeni smisao i da, u građanskim sekularističkim krugovima, postane stvar prestiža biti „islamofob” (odnosno na nekoj od listi za odstrjel, islamističkih ekstremista ili tek budaletina), jer to, u novom, izmijenjenom značenju tog pojma znači biti označen kao kritičar ili neprijatelj jedne priglupe, nemoralne, kriminogene, ekstremističke politike, koja zloupotrebljava vjeru u najprimitivnije svrhe i nanosi nesagledivu štetu i kompletnom društvu, ali i zajednici koju tvrdi da predstavlja (Slično kao što je propagandna mašina velikosrpskog fašizma, početkom devedesetih, proglašavajući neprijateljima sve redom i zloupotrebljavajući termin ustaša u tom kontekstu, dovela do situacije da, među onima koji joj nisu bili simpatizeri, preporuka za neku novinu, intervju, knjigu ili pozorišnu predstavu, bude da su – „ustaški”).

Pravi islamofobi, zahvaljujući zloupotrebi tog termina od strane IZ, i iz toga nastaloj situaciji terminološkog relativizma, uživaju u trenutku u kome je relativiziranje značenja pojma dovelo i do relativiziranja njihove odgovornosti za produkovanje mržnje i u kome su se nenadeno našli u štulićevskom „srazu ljudskih bića i poganih svinja (sjeme im se zatrlo)”. Priglupa, kratkovida, sitnošićardžijska politika IZ, postavljajući znak jednakosti između mržnje i kritike, nije naštetila Kritici, nego je učinila uslugu Mržnji. Ali,… mržnja za takve projekte nikad nije bila problem, nego poželjan okvir za nesmetano djelovanje.

PRVO SEBI, PA VEHABIJAMA:

Demonizacija medijskih kritičara njegovog djelovanja, iako ovih dana privlači najviše pažnje („Bog je prvo sebi stvorio bradu”, valjda), tek je segment u projektu mnogo ambicioznijih i opasnijih namjera, koji ovih dana intenzivira Reis Cerić i odani mu krug oko njega. A čiji su elementi i iznenadna napadna zainteresovanost za verbalne ispade lidera srpskog nacional-separatističkog projekta u BiH, a i šire (u čemu ne bi bilo ništa sporno, da ima ikakav smisao, osim dizanja tenzija), komično dopisivanje s državnim vrhom, savršeno tempirana glorifikacija Reisovog lika i djela od desničarskih organizacija, koje njeguju tradiciju paravojnih formacija, drkanje nacionalnim i vjerskim osjećanjima u zemlji i susjedstvu, uključujući posljednje da „Muslimani na prostoru bivše Jugoslavije neće više poraze, već hoće da bilježe pobjede” (za pretpostaviti je da bi islamofobijom bio označen pokušaj da se od Reisa dobije objašnjenje humane i mirnodopske komponente ove izjave?).

Radi se o pokušaju ponovnog restartanja omiljenog nacionalističkog mehanizma na ovim prostorima – vladanja proizvodnjom straha i mržnje. I simbiozom njihovih proizvođača. Gdje turbo ambiciozni Reis vidi svoju šansu, usljed praznine nastale političkim sahranjivanjem Silajdžića, koju niko na političkoj sceni, ne pokazuje ambiciju popuniti, a za šta ga je Milorad Dodik, kome je za njegovo funkcionisanje i održavanje na vlasti životno neophodan arhineprijatelj, još davno kandidovao i strpljivo čekao.

Činjenicu da su bošnjački glasači u nekoliko navrata odbacili takvu politiku i, poražavajući njegove favorite (od Izetbegovića, preko Silajdžića, do Radončića), porazili i samog Cerića, njega ne zabrinjava. Jer, s jedne strane, on ne računa toliko na (be)svjest ovdašnje „svjetine” (zbog čega svoje ekstremističke izjave rađe upotrebljava u Sandžaku, nego u Bosni), koliko na pomoć srpskih (što soft, što hard core) fašista, odnosno na ponovno uspostavljanje savršenog kruga reakcija i na iskustvo da centrifuga mržnje sad-sad ispere mozak mase i promijeni faktičko stanje na terenu (što je, zapravo, i jedini razlog što se ovom karikaturalnom, operetskom udaru, čovjek, koji nije spavao na časovima istorije, ne može slatko nasmijati). A, s druge strane, izbori koje on namjerava dobiti, po svaku cijenu, nisu oni na političkoj sceni, nego unutar Islamske zajednice. Da bi se onda iz te pozicije, vjerskog lidera, bavio politikom. Što je nastavak opasnog antiinstitucionalnog djelovanja Reisa Cerića i njegovog prikazivanja bošnjačkog naroda kao primitivne predpolitičke plemenske zajednice, nalik nekim arapskim, koje predstavljaju ne izabrani političari, nego njen vrač (sjetimo se samo međunarodnih foruma na kojima je među legalnim, izabranim predstavnicima drugih država i naroda, jedino BiH, ni od kog ovlašten, „predstavljao” – Reis Cerić).

REIS ĆE BITI DOŽIVOTAN, A ISLAMOFOBI ĆE TO OSTATI I NAKON SMRTI:

Vrh IZ, okupljen oko Cerića, ali hendikepiran nesklonošću sarajevskih medija (čak mu se i nekad odani Fahrudin King Kong Radončić, sa svojim Dnevnim urlikom, zaokupljen problemima vlastitog preživljavanja, usljed promjenjenih pravila u džungli i povratka Tarzana, lagano distancirao od njega), serijom provokacija nastoji izazvati osjećaj ksenofobije i ugroženosti u bošnjačko-muslimanskoj zajednici, od „stranih neprijatelja” i „domaćih izdajnika”, predstavljajući Reisa kao Spasitelja.

Spisak islamofoba i njegova sveobuhvatnost i širenje teme na genocid, čija je svetost, takođe, ozbiljno narušena stalnim zloupotrebama Reisa i IZ, koji ga koriste kao krunski argument u svakoj raspravi („Šta’š ti meni govorit, kad je na nama izvršen genocid”) i sredstvo za začepljanje usta kritičarima („Mi imamo obavezu da to radimo jer imamo iskustvo genocida”, odgovor je Reisa na novinarsko pitanje o Izvještaju u kome su njegovi kritičari nazvani islamofobima), te spominjanje „poraza i pobjeda”, bez obzira na to što su uslovi sasvim drugačiji i moguće posljedice neuporedivo manje, neodoljivo podsjeća na beskonačne spiskove neprijatelja srpstva, s početka devedesetih, te na instrumentalizaciju Jasenovca i njegovih žrtava, i priče o istorijskim porazima i pobjedama Srba, čemu je cilj bio totalno sluđivanje naroda. Istupi Reisa, sve češće se pretvaraju u parafrazu ranih radova Balkanskog Kasapina i u prevodi glase: „Braćo muslimani, niko ne sme da vas bije!” (pri čemu poenta nije u batinama, nego u pozicioniranju sebe u ulogu zaštitnika, a „braću”, kasnije ko jebe).

Hodam, zemlju ne dodirujem: Reis u pokretu

Kao i svaka vrsta fanatika, oni su, dok gaze po drugima, uvjereni da su u pravu dok govore o svojoj ugroženosti. Oni, koji zloupotrebljavaju svoju moć na svakom koraku, koji javno vrijeđaju ateiste, sistematski rade na etničkom čišćenju, sofisticiranim (i manje sofisticiranim) pritiscima „slobodnog ispoljavanja svojih religijskih prava”, koji podstiču nasilje nad manjinama (kao što je queer populacija), koji svojim kritičarima ili onima koji, otklanjajući nepravilnosti u sistemu, dirnu u privilegovani položaj IZ, prijete ekskomunikacijom i zabranom vršenja vjerskih im obreda nad grobom, licemjerno traže poštovanje jednakopravnosti i osudu netolerancije i diskriminacije. Čak se, javno, ljudska prava drugog proglašavaju za ugrožavanje svojih vjerskih prava. Bezobrazno se do te mjere da se, u klasičnoj nacionalističkoj gluposti, ostrašćenosti i sljepoći na teritoriju sa apsolutnom većinom muslimana vide problemi ne manjinskih naroda i vjerskih zajednica, nego muslimana, u zapošljavanju, obrazovanju, pritiscima raznih vrsta.

Tragikomično je da se čitav ovaj pokušaj opasnog zajebavanja sa nacionalnim i vjerskim osjećanjima, dešava iz krajnje prizemnog razloga – zbog Reisove ovisnosti o moći i odbijanja da napusti funkciju na kojoj se i sada nalazi tek zahvaljujući krajnje sumnjivom i rastegljivom tumačenju zakona. A što već neko vrijeme proizvodi njegove krajnje nervozne reakcije, koje idu čak i do zapjenjenih govora nalik onim u njemačkoj tridesetih, prijetnji masovnim uličnim nasiljem u Sarajevu i svrgavanjem ovdašnjeg Hosnija Mubaraka (mada toj definiciji, da bi stvar bila smješnija, sam ponajbolje odgovara). Sve ovo su tek pripreme za najavljenu poslijeramazonsku raspravu o Ustavu IZ, koji će se pretvoriti u raspravu o omogućavanju aktuelnom Reisu, kome se bliži kraj mandata, da se proglasi doživotnim liderom Zajednice. (Argumenti su „ozbiljni”. Srednjovjekovno-demokratski. „Četvorica halifa nakon smrti poslanika Muhammeda, a. s., birana su u demokratskoj proceduri, ali su ostajali na dužnosti doživotno.” Što savršeno korespondira sa već navedenim Reisovim poistovjećivanjem sa Poslanikom i vjerom samom.)

„I kada napadate nosioce vjere, vi, zapravo, napadate vjeru”, jedan je od posljednjih Reisovih bizarnih bisera, kojim je ostao tvrdo pri stavu da su svi njegovi kritičari islamofobi. Slijedeći tu logiku, za očekivati je da tokom rasprave unutar IZ, protivnicima uspostave institucije doživotnog reisa, pogotovo u njegovom liku, kao ključni argument, ponudi: „I kada penzionišete nosioca vjere, vi zapravo penzionišete vjeru”.

(SodaLIVE.ba/E-novine)

0 0 vote
Ocijeni članak
guest
55 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
zmijux

Redakcijo, sram i stid da vas bude, fujj

Marshall

zmijux potpisujem tvoj komentar.
Samo Samir Šestan nikad u životu nije ništa radio (za razliku od Čhuck. Biti treće-razredni novinar i nije neki poziv.

Damir

Fazon je sto Samira Sestana citaju ljudi koji NISU ograniceni i koji se sluze svojom glavom i svojim mozgom. BRAVO Samire, jos jedan ODLIČAN tekst u nizu!

*Da ništa nije radio, danas nebi bio živ.

lik

kacavenda pun kriminala jos i pucao na nas,, a ti deri reisa i njegov krug ljudi s kojim mora bit i na slikama i u emisijama i u raznim dogovorima. nije ni on cvjecka al mislim da je ovo kao neki mediski rat protiv njega al ne i naroda protiv njega. gotivi kacavendu i dodika a deri reisa!!!

Lukavac

Ovaj Reis je pravi lopov sta se on perlja u politiku istina ja sam Bosnjak ne musliman jer pijem i jedem za ramazan a postujem boga vise nego Reis jer znam da mi je dusa i srce cisto Nikom ne mislim zlo i nista nisam ukrao a u ostalom bog nek mi sudi …Reis je za mene jedno obicno govno od covjeka ……Islamska zajednica se godinama predstavlja kao jedina institucija koja treba oblikovati Bošnjake, muslimane i njihovo javno mnijenje. Sudeći po posljednjem Cerićevom govoru, vjerovatno se samo mentalno zaostala osoba može izroditi nakon njegovog ispiranja mozga. To i jesu njihovi rezultati; retardirani Bošnjaci koji aplaudiraju svakome ko tobože štiti vjeru, Bosnu i sve ostalo pod čime se skriva, braneći interese sebe i svoje porodice. Takvih je od rata naovamo bilo desetine, od dinastije Izetbegović, preko raznih Čengića, Alispahića, Bičakčića, pa do današnjih Brankovića, Cerića i ostalih. Kao i u svakoj desničarskoj ideologiji, kad bi se malo udarilo po njima, bilo da su to radili sudovi ili mediji, pozivali bi se na odbranu Bošnjaka i Bosne, na ratne tekovine, i sve ostalo sa čim nikad nisu imali nikakve veze.

Lukavac

NASTAVAK
Toliko nisu imali veze sa realnošću ni kad su procjenjivali posljednju odluku ministra Suljagića kojom izjednačava svu djecu. Počeli su dijeliti lekcije Suljagiću o genocidu, etničkom čišćenju i ostalim stvarima, a svim tim ih upravo Suljagić može naučiti. Taj je preživio i genocid, te o tome napisao knjigu «Razglednica iz groba»; taj je bio godinama u Haškom tribunalu i izvještavao od tamo za naše medije; ministar je i pored toga ostao pribrana osoba, koja nikad nije sijala mržnju, niti pozivala na nekakve osvete, a pogotovo se nije pozivao na svoja ratna iskustva i time se busao u prsa, kao što se danas busaju sve prezimena koja sam gore naveo, a koji nisu rata ni osjetili, nego su se skrivali po podrumima i raznim rezidencijama.

Lukavac

NASTAVAK-3
Takvih rezidencija poslije rata imamo i previše. Grade se dvorci povrh Kovača, i iza Katedrale, širom RS-a su crkve najvažniji objekti, a 500.000 nezaposlenih umire od gladi svakoga dana. Tako danas i Suljagića optužuju da želi ukinuti predmet kojim manipulišu malim mozgovima, iako njemu to uopšte nije bila namjera
.
Religijski lideri poput Cerića i kompanije nastavljaju sa svojim lažima, jasno oblikujući svoj narod, jer im samo kao takvi i odgovaraju. Ovo sigurno nije ni prvi, a ni posljednji put. Zbog toga se obavezujem da na narednoj sarajevskoj džumi, odem u džamiju gdje će reis Cerić držati hutbu, i javno ga izviždim čim počne političku priču. Iako to nije u duhu religije kojoj pripadam, siguran sam da ću kao vjernik zaraditi više sevapa nego da sjedim, šutim, i budem njegova ovca, kakvom me želi napraviti. Svi misleći ljudi ove zemlje za njega su neprijatelji, jer njegove interese i ispiranja mozga samo takvi mogu prepoznati. Ja se ne libim reći, hodže i popovi su najveći lopovi.

Sahariza

Ja sam sokirana i izblajhana; sram da Vas bude, djecu sam morala odvest’ u susjednu sobu, dok sam ja sa komsijom kafu ispijala 😛
Stvarno Sestane Samiru kako te nije sramota, a i Vas sodalive, da poredite Dalai Lamu sa Bajagom (kad hodas ne zastajkujes …)
Sad ce to Vama to neko da objasni, nako pametno at all.

Mala

Jedan od onih zbog kojih gasim TV. Mislim da mu je mjesto u džamiji, pa ko želi da ga sluša, neka ga sluša tamo. Definitivno, sve vjerske kuće i njihove vodje vratiti tamo gdje im je mjesto. A, što se njega lično tiće, mislim da se takav lopov radja jednom u 500 godina. I nije mi žao onih koje vara. Krivi su sami što ne znaju prepozbati i odvojiti insana od hajvana.

Lukavac

Za mene je reis najveci lopov stid da ga bude i sram Sestane samo naprjed nisi nista izmislio gas vi koji ga branite ste isti kao on za mene licno ovaj coj je djubre …lose prestavlja muslimane kamo srece da se moze smjenit stavit nekog dr .pozz i zasto mi brisete postove …

Iskon

Hvala .sretno Samire u daljnjem radu sve najbolje tebi redakciji SODA LIVE gdje ima dima ima i vatre svu gamad treba poskidat da prestane vise krasti Kolko ljudi veceras legne gladno neko ide 5 x na more dok neko nema sta jesti Reis je druga verzija Dodika …Lukavac svaka cast na post.

zmijux

e moj sestar, idi bolan radi sta korisno, pozabavi se oko svoje avlije… procitaj biografiju : http://www.rijaset.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=67

krivo mi je sto smo mi Bosanci ovako zatupljen narod, ja mislim da smo jedini u svijetu koji blate svoje vjerske vodje, bez obzira bio to Ceric ili neko drugi, mi smo naucili blatiti ljude koji su nedostizni za nas obicne gradjane… sestare, takvi kao ti su za vrijeme rata i u Njemackoj se krili po podrumima ( da nece koja zalutat, nedo Bog) … kad vidim Srbe i Hrvate kako uzdizu svoje vjerske lidere, i onda procitam jedan ovakav tekst, bas mi se povraca…

Dobro jutro Lukavcani, nisam ja neki vjernik, nego krivo mi je sto ima milion gorih ljudi od Reisa, ali neka, ajmo mi njega blatit, on je najgori. mozda je on za neke i najgori, ali ipak prvi se usprostavi Miletu grobaru, neki ce reci samo zato sto je ovaj srbin, ali ipak na drugoj strani svijeta, na samitima gdje su svjetske face, drzi govor o miru , i kako siriti mir sirom svijeta, Bosna nece nikad imati boljeg,jaceg, utjecajnijeg Reisa, ne samo u BiH, nego svugdje u svijetu…

123456789

jebo vas Reis!

hypo

tekst je mozda i dobar, ali kada hocu da citam satima onda uzmem knjigu

skrati malo

Haris

Ima jedan Bosnjo pa stalno prica sve najgore o hodzama i hadzijama. Kod hodza i hadzija vidi trun nevaljastinje, a kod sebe i kod drugih ne vidi brdo poganluka.

Ima jedan ne klanja, u dzamiju ne ide, ne posti, a za Bajram uvijek kurban kolje.

Ima jedan kaze da je musliman u dusi.

Ima jedan svake godine cijeli ramazan posti i klanja, a kad prodje ramazan, on prestane klanjat i pocne pit.

Ima jedan pa mu smeta selam, jer je to arapska rijec, a ne smeta mu arapska nafta u autu.

Ima jedan pa samo gleda sta hodze rade.

Ima jedan vjeruje u Boga, ali ne vjeruje da ima Dzennet i Dzehennem.

Da nas Allah dz.s. sacuva od ovakvih “Bosnjaka muslimana”.

Iskon

zmijux Ti si neki okorjeli SDA jebo te Reis tebi ako je dobar ne mora bit i meni ja sam rekao svoje taj cojk je za mene los ti si njegov pijun igras kako on svira De mi majke ti kazi zasto on kome ne pomogne kolko je slucajeva onakvi kao nas Elvis iz Lukavca gdje ljudi trebaju pomoc nek on gradi dzamije i islamske centre a mnogo gladni i nezaposleni u Bosni Jebo svaku nacionalisticku stranku zar ne vidis da je pola bosne Vani radi kolko je nasi prijatelja brace rodbine sestara rade u iraku i afganistanu da se nije kralo ne bi nigdje niko isao I ti mi pricas kako je on dobar Znas li kad su ga zaustavili u ratu u mercedes CLK KLASA i nasli milion tadasnji DM kaze on ne znam ja ..Da ti kazem da je od moga poznanika prijatelja uzeo 1000 km za neke molitve sto mu je pravio daj ba djubre jedno ne vaspitano tebi ak je dobar vodi ga kuci Vjeri nije mjesto u politici zna se gdje se moli bogu ..pozdrav za normalne ljude ..

Sahariza

Radil’ ko u ovom Lukavacu?

padobranac

samo lijepe su slike sto jes? jes!
samo ne vidjo chucka norrisa nidje??? 🙂

Iskon

Gdje ce radit od lopova ko REIS Aizetbegovici i ostala gamad koja prvo sebi krade pa onda bjedi sta da kako ce radit ..

Asuwan

Ovo je primitivizam bez cenzure argumnetiran samo mrznjom i nicim vise. Sramota je za bilo koju redakciju da dozvoli ovakve komentare.
Reisul-ulema ovim napadima nece postati nimalo manji a autor i komenatori nadojeni mrznjom nista veci.
Cime je motiviran tekst, pitanje je koje upucujem autoru i redakciji??
Brigom za IZ i muslimane????
Ja u njemu prepoznajem samo mrznju upucenu muslimanima u mjesecu ramazanu.
Jedini argument ovoga je jedini mrznja prema vlastitome identitetu i bjezanje od njega.

patriota

Sramota za redakciju. Prenositi tekst koji objavi jedan srbijanski portal, pogovoto na ovu temu.

Iraq

Asuwan, potpisujem svaku rijec, nista se tu nema dodati pogodio si poentu.
Ovi podrumski novinarcici misle da ce izgradit karijeru pljuvajuci po Reisu i sireci mrznju prema svemu sto iole podsjeca na islam a isti su spremni bucat se u prsa kako su dobri ljudi i kako nikome ne mizle zlo, dno licemjerluka.

Chuck Norris

Samire, znam gdje živiš.

ostali

A sta da radimo mi “ostali”

Za Harisa

Šestane , kad već nekog želiš da optužiš za lopuvluk u vjerskim zajednicama,sad na Ramazanu evo ti još podataka, i tebi i onima koji ti lajkuju :
Juče u Husinu popu Šimi ukrali auto , a Ceriću dudlaš .

Ilike

Federacija: Braco muslimani, Mustafa Ceric nas laze i lopatom uzima pare, a mi ko majmuni skacemo kad kaze da nam salje modernog hodzu koji uci disko. Pa nismo mi majmuni, on tovari pare a mi crkavamo od gladi. Gdje su pare sto su poslali Arapi? Mustafa Ceric najveci munafik i lopov! Kaze Mustafa uci dovu, ma kurac moj uci dovu, munafik najveci u sebi racuna koliko para ce da mazne a nas salje ko stoku sa vehabijama da prosimo i crkavamo od gladi dok on hapa.

zmijux

@Asuwan @Iraq bravo ! @Iskon kakav ja i SDA, nisam ja u tim politickim vodama… neko spomenu Kacevendu, lik koji javno na TV BN izjavi da mu smeta ezan, pa sad da Reis izadje u javnost sa slicnom izjavom protiv neke vjere, mislim da bi ga lincovali ovi nasi muslimani na baterije, dok se tamo Kacevenda jos vise velica, i bolje sto je tako jer se vidi da smo zdravijeg uma… sta ti bolan znas kome Reis pomate a kome ne, pa jel vidis da ni na jednoj tv stanici nema nekog priloga koji bi isao Reisu na ruku, samo ga blate… opet ponavaljam, ne klanjam, pijem, kurvam se al opet ne dam da neki kvazi novinari ismijavaju jednu licnost koja nas predstavlja pozitivno u svijetu, licnost koja nam je donijela mnogo humanitarnih donacija iz prijateljskih zemalja itd… mrzim ovakve tekstove jer u njima mozes procitati da je pisac zgrozen zasto je on iste vjere kao doticni o kome pise, i kako se on stidi sto je iz Bosne, bukvalno tako…da ti kazem i to da je Reis jedini covjek koji predstavlja Islam u Evropi, dakle na samitima na kojima su pozvani lideri religija Reis Ceric se prvi poziva, ako… Read more »

Ona

Bas sam davno u ponedjeljak gledao politicki magazin sezdeset minuta, u kojij je pola emisije pricano samo o tome. Naj aktuelni slucaj o predofilije je slucaj u Gluhoj Bukovici, gdje je hodza, pokusao uspostaviti polni odnos sa ucenicama, koje su kod njega pohadale mektebsku nastavu. Ipak je djevojcica na vrijeme progovorila pa je protiv tog mogu slobodno reci pedofila podnijeta sudska tuzba.

Nakon godinu i pol dana sudske rasprave, hodza je osuden na godinu i pol dana zatvora.
Ipak nakon svih tih dokaza mjestani tog naselje podrzavaju hodzu, za kojeg je dokazano da je pravi pedofil.

Drugi slucaj pedofilije se desio u Velikoj Kladusi gdje je 54-godisnji covjek pokusao silovati maloljetnicu koja ja imala 9 godina.

Pa zar to nije sramota, jer su ipak samo to djeca koja nisu nista kriva.
Ja ne znam sta ove nase vlasti misle, da li one misle sta ovoj pedofiliji u kraj,ili je i oni podrzavaju, kao i nas poglavar IZ rejs Mustafa ef. Ceric koji ovo sve podrzava, cak je i dosao u Gluhu Bukovici da podrzi svog imama.
Taj potez sve govori kakva je nasa vjerska zajednica.

Lukavac

Cerić je najveći kriminalac u zemlji pa onda politicari ..itd

Lukavac

http://www.youtube.com/watch?v=TV4G7dkOSkE
Zasto se Reis brine o stvarima koji ih se ne tice ..Ma on je sramota za vjeru..

Iskon

Ev danas sam bas imao polemiku sa starim o Reisu ocem koji je RVI 50 posto nema nikakvi primanja zivi sto ja brat zaradimo i majka sto opere mjesecno stubiste uglavnom prezivi se ima se hljeba I kaze mi da je negdje nekad reis izjavio tokom rata to dok nije bio Reis sljedece DOKAZ DA JE NACISTA Veca je sramota sto muslimanski vjerski vodja, reis, tijekom cijelog rata je apelirao na muslimane “ne primajte kaurske cestitke za Bajram, niti bi vi njima trebali cestitati Bozic i Uskrs”.

Lukavac

Evo jedna zanimljiva web stranica, na kojoj možete potisnuti svoje predrasude, oko vjerskih poglavara i službenika, budućeg naraštaja i sl.

Naravno ovo se ne odnosi, na one ” koji prvo se jezikom služe, pa tek poslije mozgom. ”

http://www.fin.ba/

Tulipan

“Reis ” Ceric….

Lopov, to je standard, jel on pripovjeda o vjeri il o politici..? Prvo nek se to odluci gdje zeli biti boziji glasnik ili politicar?

Slusam neki dan njegov govor u N. Pazaru….

Zalosno da nam jedan ovakav covjek bude duhovni vođa…

Jell to hoces da budes Dalaj Lama?

I citam u novinama….

Reis hoce da bude DOZIVOTNI POGLAVAR??

Halooooo jesil ti normalan???

Kaze, ako Ceric nebi dobio dozivotno mjesto poglavara , onda bi osnovao SVOJU stranku?
Sto bi naravno veoma opasno zaljuljalo brod Sulejmana Tihica koji vec polako tone na dno….

Skini nam se vise s k…. i idi zivi to malo zivota jos sto imas sa svojom porodicom…

Asuwan

Vidim da napredujem po broju negativnih ocjena.Uskoro ce redakcija kulturno izbrisati moj komentar. Valjda je to politika portala-cenzura na drugacije misljenje. To je osvjestena borba za demokratiju.
Pitanje za dusebriznike koji vrijedjaju reisul-ulemu:
Da li ste clanovi Islamske zajednice???
Sumljam da jeste. Ako niste cemu komnentari jer neki od vas tvrde da su Bosnjaci a ne muslimani jer ne praktikuju islam.A doticna gospoda bi upravljala Islamskom zajednicom i birala reisul-ulemu.Nece ici gospodo!
To je sve od mene,
nema potrebe da o ovome vise polemisem jer je ovo stranica nekoliko pojedinaca.Koliko su jaki i brojni pokazali su posljednji izbori,”sve pobjeda za pobjedom na svim nivoima vlasti.”

Iskon

Asuwan Iskon ti si jedan okorjeli seljak koji si garant doso ko izbjeglica i nisi znao sta je cumur ili sta vec uglavnom okorjeli seljak Kakva demokratija da je Titin sistem pola bi ih bilo na golom otoku Eto ko nam je vodio drzavu sve bivsi zatvorenici Tito je drzo Alju u zatvoru nek mu je lahka zemlja .Sad ce mi neko reci kak je i on dobar dobar a prodo srebrenicu za sarajevo mnogim borcima obecavo kule gradove a sad mnogi nemaju sta kad legnu ni jesti i eto mi islama vjere Islam je paravan te gamadi..Ne znam zalosno je sto tako mladi ljudi glupi ima a i ne zamjerim sve je to do roditelja sto siju zlo u djecu i djele ljude po vjeri .Dok se mi rasmjenjujemo s raznim misljenjima Reisu je dobro seljacina jedna .pozdrav za Titin sistem i da nam ova gamad jednom ode s vlasti amin boze ..VOLI LJUDE BEZ OBZIRA KO SU STA SU NE PO VJERI I BOJI KOZE GLEDAJ KAKO JE SRCE I NE MISLI NIKOM ZLO POMOZI AKO MOZES A NEMOJ NI ODMOC AKO NE MOZES pravi si vjernik voli bliznje i dobro je a poslje ratne vjernike nabijem na… Read more »

Asuwan

Kojeg kvazigradjanstva!? Pa nije gradjanstvo jednako ateizmu, primitivizmu,mrznji prema vlastitoj tradiciji.
Neki ocito zele pobjeci od svoje tradicije i porijekla cim se skrivaju iza floskula i podjela na seljake i gradjane.
Prethodni komentar odise mrznjom,primitivizmom i netolerancijoma a skriva se iza nekog moralisanja o ljubavi prema drugome i razlicitome a u stvari to je tekst mrznje i poziv na isljedjivanje.
Prosla su ta vremena,valja zivjeti sa vjernicima koji imaju svoju ravnopravnu gradjansku i drustvenu ulogu nista manju ni vecu od svih drugih razlicitih.Jedan od njih je Dr. Mustafa ef. Ceric,vrhovni poglavar Islamske zajednice u BiH,poliglota,svetski priznati ucenjak,nekadasni univerzitetski profesor na vise svjetkih univerziteta, autor vise kniga,prevoditelj sa vise jezika i dobitnik mnostva nagrada za toleranciju i promociju suzivota i na Istoku i na Zapadu.

lukavac 2

tzv reis treba da ima minimalnu penziju od 3000 km a sta je sa ovim narodom sto citav zivot radi i ima na kraju 300 km. a reisu i to malo pa se buni da ga ne smaknu sa pozicije treba da crkne na poziciji svojoj sve im malo svakim hodzi malo para pa najveci lopovi su oni nabijem ih ave na kur

jackoo

Dan mi pocne extra, aliiiiiiiiiiiii kada vidim onog CERICA na tv-u,
pa dan mi se smuci,
povraca mi se,
imam mucninu,
lose mi je,
odma postajem nervozan i letim ka tv-u da ga bacam kroz prozor, pa ljudi ja tog covjeka da imam na 5 min sami ja i on, on bi podlegao 100%, najvise mi je krivo sto pravi narod budalom, ja bi njega u rudnik pa nek dole klanja majku mu seljacku i ja sam “musliman” ali ovaj covjek,,,, joj necu da pisem vise razbit cu monitor !!! puuuu stoka jedna !!

Hamo

@asuwam
Neki ocito zele pobjeci od svoje tradicije i porijekla cim se skrivaju iza floskula i podjela na seljake i gradjane.
Ja kak se razumijem u historiju bili su slaveni bilu su iliri svi su imali svoju vjeru…u srednjem vijeku bila Crkva Bosanska(da ne objasnjavam uglavnom to ti je antifeudalni pokret ne'a veze sa Crkvom)1463 dosle Osmanlije donijele Islam i vecina je presla na Islam zbog beneficija koje su davane od placanja poreza do statusa u drustvu…to ti je nasa historija tradicija porijeklo..da su nas Austrougari jebavali 500 godina k'o Turci svi bi bili katolici i to je to…da se razumijemo ja sam musliman,ali Reisa ne podrzavam nikako..stid me napisat njegovo ime velikim slovom…zar su ljudi tol'ko glupi pa im tesko vidjeti neke stvari…da je meni Reis dao(poso stan i slicne stvari) na sva usta bi ga hvalio..kome je bio dobar On ga hvali…
p.s.jedan razlog/primjer gdje je Reis uradio nes dobro za Bih???
Gluha bukovica i ostala mjesta pedofilije gdje podrzava osudjenog pedofila to je jedan primjer onog dobrog sto je uradio..rat on u mercedesu sa milionima u gepeku a kod mene cale skuplja za mlijeko
pozdrav

chsw

Citam i ne vjerujem svojim ocima?!? Da li je neko od vas prociato tekst ili je, videci naslov i ime pisca tekst, dosao do X ili Y zakljucka. Ovo ‘zakljucak’ se odnosi na zakljucanu tintaru, a X ili Y na ove sto su za i ove sto su kao nesto protiv. Da ste barem procitali jedan pasus kao npr.: “Priglupa, kratkovida, sitnošićardžijska politika IZ, postavljajući znak jednakosti između mržnje i kritike, nije naštetila Kritici, nego je učinila uslugu Mržnji. Ali,… mržnja za takve projekte nikad nije bila problem, nego poželjan okvir za nesmetano djelovanje.” … Kad nema silajdzica, a crveni lagumdzija se zagubio sa foteljama i sapiranjem obraza, onda dodiku, ovaj i ovakav ceric dolaze kao “kec na desetku”; i ‘j'opet isto, kruzni ciklus i cirkus jer “bosnjo” zaljucuje: “mi smo najveci pacenici i mi treba najvise da usicarimo” (ovo mi = tajkuncici, politicari, ivz) a “RS = dodik”: “to vam ja svo vrijeme govorim, oni hoce islamski drzavu a mi mozemo i sami” (ovo mi = JA – dodik mogu sam al’ mi jos $$$$$$$$$$ nije dosta, uz malu pomoc spc-a); OCI PUNE A STOMAK PRAZAN a narod ko narod …procitajte svoje jedonostrane “crno-bijele” izjave … ma sta nas… Read more »

tratincica

ma vidi ti reisa naseg sto se zarumenio ili se mozda crveni sto stoji pored ove djecice koja imaju godina kao i ona djevojcica koju je napastovao efendija a on branio tog pedofila …. zgadio mi se zbog njegovih nebuloznih izjava …. sramota samo cu to reci ….

Prst

“Samire, znam gdje živiš.”
Najbolja slika onoga sto predstavlja Reis Ceric i njegov spisak za odstrel.
Ocito je da Reisovo huskanje daje rezultate.
Ja podrzavam svakoga ko kriticki gleda na SVE pa i na religiju. To sto je neko Reis ne znaci ni da je dobar covjek ni dobar musliman isto kao sto to sto neko nosi bijeli mantil ne znaci da je doktor – mozda je moler…
Samire, pusti supke. Cestitam ti na odvaznosti.
Nije ovakve kao Reis Tito dzaba slao na Goli Otok ba…
Ja se izvinjavam, zaboravih da je Reis bio odani prijatelj UDBE u svoje vrijeme. Jbg, covjek se povija kako vjetar puse – isplati mu se.
Onda UDBA sad SDA a sutra ko zna. Mozda i Dodiku puhne u sviralu ako mu se bude isplatilo.
Svakom normalnom covjeku je jasno da Ceric jedva da je covjek a kamoli da je dostojan da na bilo koji nacin predstavlja bilo koga.
Pisam ti se Cericu u tu sijedu bradu.

uciteljica

@zmijux “… ne dam da neki kvazi novinari ismijavaju jednu licnost koja nas predstavlja pozitivno u svijetu, licnost koja nam je donijela mnogo humanitarnih donacija iz prijateljskih zemalja itd……”

Jadni mi , ako nas reis Seric predstavlja pozitivno u svijetu ..nek nam je dragi Allah na pomoci ako budemo zavisili od reisovih humanitarnih donacija .

Prst

He he he, dobro ovo S eric. Hi hi hi bas mu pristaje. Maslacak Ef. Seric.
VJESTAC.

Bagremik

gore navedeni vodja bosanskih Muslimana je trenutno najbolji primjer kako se religija iskoristava u privatne svrhe .sto je jos gore vecina vjernika mu vjeruje i stoji iza njega.onih pravih vjernika mi je zao,onih koji su oduvijek isli u dzamiju jer im je religija u dusi,jer se vjerujuci u Alaha dusevno bolje osjecaju.ovaj vodja danasnje generacije novokomponovanih Muslimana razmislja samo kako da sto vise prigrabi za svoju porodicu i sebe.u prilog mu naravno ide i trenutna politika.tog vodju,ne zasluzuje da mu ime napisem treba sto prije skinuti sa svih funkcija.narod je oslijepio od njegovih parola.nije mi jasno da inace inteligentan bosanski narod to napokon ne kapira?

boss

Rat 92 god radio lukavac samir sestan napad na vijenac pocinje u 9 i 10 , granata sa ozrena samo da je deset metara desno pogodila bi osnovnu skolu.
I on nesto pametuje nadi sebi posao budi zauzet.

Hard Worker

boss, usi su ti klempave, nos ko babura, noge ti smrde, a mati ti je k….
i kakve sad to ima veze s tekstom?
iste onakve kao glupa prica o necemu sto se toboze desilo prije 20 godina.
ali, eto, da i ja upadnem u zamku raspravljanja o glupostima, umjesto o temi teksta: jesil ti stvarno tolika budala da samira sestana optuzujes za cetnicke granate s ozrena? i da ces za cetnicke zlocine optuzivat samira sestana samo da bi zastitio reisa cerica od njegove kritike.
sjecam se takvih muslimancina s pocetka rata, u devetaku i na jos nekim mjestima, koji su govorili: nemojte pucati, mi smo se sa srbima dogovorili. a onda su bjezali s linija, da bi srbima bez metka predali ono sto su se “dogovorili”. vjerujuci im da ce uzeti samo “dogovoreno”, a ne sve sto budu mogli.
za takve smo krivi mi koji se nismo “dogovarali”, nego smo se borili, a ne cetnici.
cetnike takvi ni za sta ne optuzuju. cak ni za granatu ispaljenu na skolu. ne, kriv je neko nas.
kakva se gnjida mora biti pa braniti reisa. i to na ovakav nacin.

manjina ovdje

Samire,koji je najlakši posao na svijetu? -Pljuvanje po drugome i drugačijem…,Nazovi-novinari poput tebe najbolje zive i prolaze u ovoj vukojebini od drzave,vi ste fakat nedodirljivi al polahko,nadoce svijet,mozda ce ovi lukavacani bit medju zadnjima al nadoće…

ceric jedie govna

manjina ne seri cojk nista lose nije napiso jebo te resi a ti njega vaki debili koce drzavy 10 godina pomaka nema jebat reisa i sve nacionaliste zivio titin sistem ..

Bagremik

ovaj lopina koji se obogatio na muci bosanskim Muslimana koci i vodi Bosnu i njene vjernike u praistoriju.od toliko dobrih i postenih Imama bas njega da izaberu!Ne kontam da ga se ne mozemo za sva vremena rijesiti.Ili smo mi tako naivni ili je on stvarno toliko puno pametan da zna da manipulira svima nama?

55
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x