Samir Šestan: Mediji su pseto na uzici političara i tranzicijskih bogataša

0 1.397

Samir Šestan za MediaCentar komentira stanje u bh.medijima u 2012. godini.

samir_sestan_-_portret_1Kakva je 2012. godina bila za novinare i novinarstvo u BiH?

SŠ: Nakon što je, svojevremeno, neko odlučio ugasiti svjetlo u balkanskoj medijskoj krčmi, i prethodnu smo godinu proveli tapkajući u mraku, kao samodovoljna, konformistička, korumpirana bagra, koja je, umjesto korektiva vladajućeg političkog establišmenta, postala njegov saučesnik ili tek puko oružje.

Ključni događaji u medijima/novinarstvu u BIH koji su obilježili 2012 godinu i glavni izazovi u 2013?

SŠ: Kako mediji sami po sebi nemaju više nikakvu važnost, od kako su se sveli na pseto na uzici političara i tranzicijskih bogataša, najznačajnija stvar koja se tiče medijskog prostora nije se odigrala unutar njih, nego unutar kaste njihovih formalnih ili neformalnih vlasnika. A to je: nastavak otvorenog korumpiranja medija od strane vlasti u RS, neprezanje „nove parlamentarne većine“ u Federaciji ni od protuzakonitih aktivnosti i sukoba sa međunarodnom zajednicom u namjeri da ovlada ovdašnjim javnim servisom, te dogovor šestorke o stranačkom nadzoru nad Regulatornom agencijom za komunikacije. Sve zajedno, valjda, kao još jedan dokaz da, koliko god bilo loše, uvijek može biti i gore.
Glavni izazov u 2013. biće održati u životu ono malo izuzetaka od pravila. A, globalno, čak i samo zaustavljanje daljnjeg strovaljivanja bh. medija u bezdan neprofesionalnosti, da o ozbiljnijim promjenama ne govorimo, naprosto je preoptimistično.

(SodaLIVE.ba/Media.ba)

0 0 vote
Ocijeni članak
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x