Monopolistički bezobrazluk: Narod postaje korisnik elektrodistributivne mreže

0 724

Internetom je upravo krenula vijest o više od stotinu zaposlenih u Termoelektrani Tuzla bez natječaja. Nadzorni odbor u Elektroprivredi BiH se dosjetio pa prosvjeduje.

Piše: Atif Kujundžić
Piše: Atif Kujundžić

Kao nije ranije znao šta mu rade proizvođači i distributeri električne energije.

Monopolski položaj i monopolski bezobrazluk sasvim su usklađeni kao beskonačna drskost i pljačka potrošača i naroda. Pljačka sirotinje i proivodnja najcrnje bijede u najširim narodnim masama.

* * *

Skoro, pa više i ne postoji smišljena podlost radi deranja kože sa živih ljudi koju bosanskohercegovački narodi nisu imali priliku osjetiti, a derikože su već otpočele novi krug svoga poganoga i krvničkog posla.
Kako da čovjek ne osjeti kad mu tupim noževima i alatkama počnu guliti kožu? Kako da ne primjeti kad mu otmimlju zalogaj iz usta? Međutim, uvijek se nađu monopolistički stručnjaci koji imaju inovacije kako bi svaku stvar učinili još gorom po svoje ljubljene narode, makar im to bili i roditelji, braća, sestre, rođaci, supružnici, djeca, narodi u čiji se boljitak kunu. Riječ je o banalnim izmišljotinama i lažima koje koriste po svojoj zloj i lošoj volji i želji.

Javno preduzeće ELEKTROPRIVREDA Bosne i Hercegovine dd Sarajevo posredstvom svojih podružnica, u ovom primjeru ELEKTRODISTRIBUCIJE TUZLA, uputilo je svojim cijenjenim kupcima pismo kojim ih poziva na potpisivanje i preuzimanje UGOVORA O KORIŠTENJU DISTRIBUTIVNE MREŽE i UGOVORA O SNABDIJEVANJU ELEKTRIČNOM ENERGIJOM uz napomenu da preuzimanje ugovora ne podrazumijeva nikakav vid plaćanja.

A sve to im radi Regulatorna komisija za električnu energiju u F BiH /FERK/, na osnovu nadležnosti utvrđenih Zakonom o električnoj energiji, pa utvrđuje Opšte uslove za isporuku električne energije /Službene novine Federacije BiH broj 35/08, 81/08, 32/10, 37/10 i 57/12/, etc.

Dakle, Ugovor o korištenju elektrodistributivne mreže je pod jedan. Sada će sretni potrošači električne energije uz neizbježan uslov da plate svaku određenu cijenu za utrošak električne energije, postati i sretni korisnici i platioci elektrodistributivne mreže! /Kao da to nisu bili i do sada!/ Prilikom potpisivanja ugovora, razumljivo sasvim, neće ništa platiti. Cijenu korištenja elektrodistributivne mreže, guzonje će na osnovu potpisanih ugovora naknadno odrediti, kako bi i nadalje po volji i želji i bez natječaja mogli zapošljavati mile im em drage šupčine u termoelektranama, elektroprijenosima, elektrodistribucijama, itd.

Narod je besplatna kobila. Sve je više nezaposlenoga naroda, ali je sve više njihovih zaposlenih rođaka. Oni, dakako i nisu narod. Oni su aristokracija na grbači naroda i bez ikakve odgovornosti za svoje podlosti. Politička i vladajuća kasta koja radi što nakasti. Oni su uvijek narodu prodavali električnu energiju po cijeni koju sami odrede, a sada će narod potpisati da mu prodaju i maglu po cijeni koja im naumpadne. Sada će sretni narod imati priliku i da plati što im guzonje prodaju električnu energiju uz narodnu suglasnost o korištenju elektrodistributivne mreže. Jer, ne bi oni narodu mogli prodati električnu energiju, ako narod ne koristi elektrodistributivnu mrežu. Ne mogu narodu raznosti električnu energiju u pvc vrećicama Uskoro će narod morati ići kod njih u elektrodistribucije sa svojim punjačima baterija za mobitele i plaćati unaprijed na licinom mjestu.

ELEKTROPRIVREDA BOSNE I HERCEGOVINE NEMA NIŠTA NI SA ČIME i SAMO SLUŽI I KOŽU GULI SVOME DRAGOM NARODU. HEBALO MATER GLAVNOM I ODGOVORNOM.

Ako ne potpišemo te podlo smišljene ugovore o korištenju elektrodistributivne mreže, neće nam moći isporučiti električnu energiju, pa će nam istu isključiti dok ne potpišemo. A kada ih potpišemo, korištenje elektrodistributivne mreže morat ćemo morati plaćati, jer potpisali smo po svojoj želji. Nego šta? Daju nam koristiti elektrodistributivnu mrežu da bi nam to morali naplaćivati. Inače, ne bi to oni, vole oni svoje potrošače.

Jedini su, imaju monopol i rade što im se hoće, jer to im se i može. Riječ je o odvratnoj ucjeni, podlosti i prljavštini. U trenutku kada dva entiteta dijele stotine miliona maraka uzetih od potrošača u protekloj godini kako bi ih mogli razbucati u entitetskim budžetima i javnoj potrošnji, mada su upozoreni od Međunarodnog monetarnog fonda kako bi ta sredstva trebali usmjeriti na održavanje postrojenja, oni smišljaju podlost sa ugovorima o korištenju elektrodistributivne mreže, kako bi od potrošača uzeli koliko žele i kad god im zatreba.
To nisu samo loši ljudi, to je najgora fukara koja u glavama umjesto mozga ima govna. Činjenica je da su upravo u monopolskim firmama zaposleni oni koji su najbliži političkom establišmentu, jer u monopolskim firmama su najveće plače i nikakva odgovornost. Zato se tako dobro i vidi koliko su pametni, mada im kroz glave puše smrdljivi vjetar bezobrazluka.

* * *

Ustvari, oni priželjkuju demonstracije protiv sebe, pa da narodu pokažu ko su i kakvi su, da imaju hidroelektrane, termoelektrane i elektrane na vjetar koje je narod platio da bi njima u ruke dao visoki napon. Da mogli oplesti po masama svojih ljubljenih korisnika elektromreže i električne energije sa 10.000 volti iz prve trafostanice koju narod koristi o svome trošku.

Leave a Reply

Be the First to Comment!

avatar