“Dajte djeci zdravlje, tek tada će svi biti zadovoljni i veseli”

7 3.802

Piše: Milenko Blagojević

Mitall, Sisecam, Asamer, GIKIL  & CO,  i ne samo ONI! ONI će oživjeti i vezirovog slona Fila iz Travnika i provodaće  ga širom lukavačke općine. Odvešće ga i u Tuzlu i Saraj‘vo , ne bi l‘ narodu, posebno  odraslima,zamazali oči šarenim papirom novogodišnjih paketića. Dajte vi djeci „pakete“ čistog zraka,zemlje i vode. Dajte djeci zdravlja, k‘o i roditeljima. Tek onda će svi biti zadovoljni i veseli.Dokle god ne bude tako, biće po onoj latinskoj: “Čuvaj se Danajaca i kad‘  darove donose.”

 I u ovom gradu, u kojem živim, djeca dobijaju novogodišnje paketiće. Samo, ovdašnja djeca dišu čisti zrak, piju najzdraviju vodu, bezbrižno grebu zemlju i ne brinu se roditelji kako će ih hraniti,obuti i kako će s njima uživati u životu. Sve dok tako ne počnete o tome misliti i raditi. Svi iz GIKIL-a i Ostalih, Vaši paketići neće imati vrijednost kakvu imaju u srećnim zemljama. Zdravo i radosno dijete je najlepši poklon svakome roditelju.

A, zašto ne reći – braći i sestrama.Pa nenama i djedovima. I Vama i Vašim radncima. Biva- narodu. Jer,sve su to samo- ljudi. Imaće od toga svi fajde. I škola i zdravstvo, država, politika. I firma i pojedinac. Jer,zdrav i zadovoljan čovjek je najbolja investicija koja mu se vraća. Vratiti prirodi prirodu i čovjeku – čovjeka! Zato bi trebale da se brinu institucije. Posebno – politika. Oni od kojih sve i počinje i kod kojih se sve završava . Ili bi bar tako trebalo da bude.

Kada djeca otvore paketiće, nemojte im kvariti radost svojim brigama koje Vas more. Gre‘ota je. Djeca su bezbrižne i čiste duše. Dok su zdrava,znaju da uživaju i raduju se. Zato, kada ostanete sami, sa praznom novogodišnja kutijom, odrasli, dobro pogledajte u nju. Jer, i nije prazna. Potražite koliko je zrnaca želja i briga u njoj ostalo. I obećajte i sebi, i djeci, da ćete sve učiniti kako bi neke bliske i zdrave Nove godine našli u njemu osim igračaka, i ono što više život znači.

Moje dobre komšije iz Puračića dodju ovamo i nekad‘  kod rodbine i za  Novu godinu, osim lijepih ugođaja, ponesu sa sobom mnogo lijepih želja i par kanistera sa živom, zdravom i ukusnom vodom. Jer, voda ima i dušu i ukus, baš  k‘o i život. Gutljaj vode, duše i slobode utoljava žeđi. One zdrave…

7
Komentari

avatar
4 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
blekiMilenko BlagojevicZavalni malisanmaakA Lafinaš Džipove kupuje... Recent comment authors
newest oldest most voted
A Lafinaš Džipove kupuje...
Guest
A Lafinaš Džipove kupuje...

SRETNA NOVA GODINA SVIM NORMALNIM LJUDIMA; što bi ovi političari rekli “Ljudima dobre Volje”!!! I jedna posebno radosna vijest na kraju nam ove godine: Uspješno je završena medicinska intervencija kod Delićevog idola i mentora iz Banović Sela…tako da se ne morate brinuti da Delića i dalje neće imati ko da savjetuje…
https://vijesti.ba/clanak/433710/mirsad-kukic-operisan-u-ukc-tuzla

bleki
Guest
bleki

Svaka ti je na mjestu Milenko, ja to potpisujem.Nama treba ono što nam pripada, a ne paketići u vidu sadake kojudijele bjelosvjetski profiteri podpomognuti sa domaćim izdajnicima.Kako naši ljudi mogu biti jeftini to nikada neću shvatiti.Spremni su prodati zrak,vodu i zemlju samo da njima bude dobro.Najveća odgovornost je na načelniku čija je obaveza da rješava ove probleme, bez balansiranja i korištenja fzb.za ličnu promociju.I nakon isteka mandata bježanja iz Lukavca, tamo gdje je čišći zrak tamo gdje i sad živi sa svojim porodicom.

maak
Guest
maak

TAKO JE MILENKO LEGENDO

Milenko Blagojevic
Guest
Milenko Blagojevic

maak,hvala na komplimentu .Sretna ti nova 2019.

Milenko Blagojevic
Guest
Milenko Blagojevic

maak,hvala ti na lijepim rijecima, i neka ti je sretna Nova godina.

Zavalni malisan
Guest
Zavalni malisan

E jebiga Milenko i ti ko dijete!. 🙂

Milenko Blagojevic
Guest
Milenko Blagojevic

Zavalni malisane, Ipak mi ,svako na svoj nacin,ostajemo djeca.Sto je vise djeteta u co'Jeku ostalo,
vece su sanse da se sve s tabijatom i mirom rjesava.Neka ti je sretna i bericetna Nova godina.