Kažite NE svim vrstama droga – i dozvoljenim i nedozvoljenim, opredijelite se za stil života bez droga

0 1.440

Već je rečeno da ovisnički ciklus uznemirenosti predstavlja začarani krug bez kraja, koji se kreće od osjećaja uznemirenosti, bijega ka drogi, pa do prividnog kratkotrajnog mira iz kojeg se ponovo stvara uznemirenost i tako u nedogled.

Edhem Muftić
Edhem Muftić

Muzika je snažno sredstvo čiji je utjecaj na mlade izuzetno veliku, te mediji – posredstvom muzike (pjesme) i reklame-stimuliraju mlade da, kao potrošači, prihvate sve ono što je aktuelno i moderno. Na taj način se bitno determinira karakter ličnosti mladih ljudi, koje sadržaji većeg broja pjesama asociraju na seksualni promiskuitet i drogu.U tom cilju su osmišljeni i brojni televizijski video-spotovi koji podsjećaju na scene iz snova i halucinacije nakon uzimanja droga. Često i poznati kompozitori tvrde da nemaju pravu inspiraciju ukoliko ne prime taj čudesni dodir.

Roditelji sa svojom djecom o drogi i narkomaniji treba da razgovaraju otvoreno i prijateljski i da ih uče da odlučno i hrabro, svuda i u svako vrijeme, kažu NE. To treba da izgovaraju bez straha, ustručavanja i bojazni da ce narušiti drugarstvo. Djecu treba inicirati i organizirano ih uključiti u časnu borbu protiv narkomanije u kojoj roditelji čine prvu liniju odbrane. Jer, treba imati uvidu da je nemoguće spriječiti njihovu povezanost sa drogom. Djeca o tome slušaju i dolaze i kontakt na svakom mjestu…

Prvi korak u odbrani od narkotika je da se djeca objektivno i na vrijeme upoznaju sa prirodom tih supstancija. Zbog toga roditelji, kao i druge starije osobe, moraju učiti o drogama, a u preventivnom radu nesmiju paničiti i očajavati. Oni treba da uoče problem i da, na toj osnovi, učine odlučan i odmjeren korak u sučeljavanju sa stvarnošću, u cilju pružanja odgovarajuće pažnje i pomoći mladim osobama.

Roditelji su obavezni da prvi uoče problem, a ne da to čuju od drugih, ili još gore, da ih na to upozore predstavnici institucija i ustanova koji su o problemu obaviješteni kada je dijete ušlo u težu fazu koja zahtijeva liječenje ili kaznu zbog krađe, napada na druge osobe i sl.

Znaci koji su očiti zbog uzimanja narkotika su brojni, kao: promjene navika i prijatelja, češći izlasci i zakašnjeli povraci kući, zapuštenost ličnog izgleda i sl. Ovisnici često bježe sa časova i postižu slabiji uspjeh, izbjegavaju ostale članove porodice, počinju da lažu i kradu, javljaju im se očiti problemi sa pažnjom i pamćenjem. Ovome treba dodati i oznake koje se odnose na fizički izgled ovisnika. Uz to, javljaju se i simptomi vezani za gubitak kontrole i osjećaja za prostor i vrijeme. Takve osobe postaju brbljive, agresivne, osjetljive, paranoične itd.

Kada saznaju da njihovo dijete uzima drogu, roditelji su obavezni odvojiti vrijeme, sa djetetom voditi prisan i miran razgovor, iskazujući veliku ljubav i pažnju prema osobi do koje im je stalo i koju neizmijerno vole. U isto vrijeme, roditelji razmišljaju o uzrocima uzimanja narkotika, obraćaju se za savjet stručnjacima i ustanovama (škola, centar za socijalni rad i sl.) i stupaju u prijateljski kontakt sa roditeljima prijatelja njihovog djeteta. Radi stimuliranja želje da se dijete promijeni i ozdravi, roditelji planiraju prigodne nagrade, a u komunikaciji sa djetetom oni pokazuju principijelnu čvrstinu, strpljivost i upornost.

Kada je riječ o modelima zaštite od rizičnog ponašanja, pažnju usmjeravamo na primarnu funkciju porodice, komšiluk, kulturne i sportske organizacije. I ne samo to, već mlade treba uključiti i u organizirani i osmišljeni  pokret borbe protiv droge i narkomanije, u namjeri da ne postanu njene žrtve ili da se toga oslobode. Jer, droga je uzrok strašnih tragedija i užasnih zločina, te je nužno upoznati tog ljutog-najvećeg ljudskog neprijatelja – da bismo ga negirali i porazili pri svakom susretu sa njim.

Droga i narkomanija: 0,8% učenika sa opštine Lukavac redovno konzumira drogu

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x