[FOTO + VIDEO] Završen 152. vašar u Puračiću

2 2.014

Prije nekoliko dana završen je 152. vašar u Puračiću. U nastavku vam donosimo veliki broj fotografija i video prilog.

NIK_4176

Tradicionalni vašar u Puračiću je jedan od najstarijih i najposjećenijih događaja u Bosni i Hercegovini, gdje se već preko stotinu pedeset godina tradicionalno okupljaju, druže, trguju i zabavljaju ljudi iz raznih krajeva BiH i regiona.

NIK_4185

NIK_4198

Purački vašar danas predstavlja jedno od rijetkih mjesta gdje možemo vidjeti i kupiti tradicionalne bosanske rukotvorine „zaboravljenog zanatstva” kao što su kovački i grnčarski proizvodi ili proizvodi od čiste vune, drveta i bakra.

NIK_4223

Ovaj iznimno značajan stari narodni skup daje krupno obilježje ukupnom životu stanovništva, ne samo Puračića i njegove okoline, već i šire regije, a naročito u privredno-trgovačkom smislu.

NIK_4336

NIK_4255

Podatak da za tri dana vašara kroz Puračić prođe i do stotinu pedeset hiljada ljudi, govori da kupaca na ovom vašaru nikada ne nedostaje. Drugim riječima, trgovina na puračkom vašaru uvijek „cvijeta”.

NIK_4376

Tako da tradicionalni vašar u Puračiću sigurno ima veliki kulturni i ekonomski značaj, prije svega za Puračić i njegovu okolinu, a dijelom i za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

NIK_4383

NIK_4387

NIK_4396
PROČITATI:

Vašar u Puračiću – Tradicija okupljanja, druženja, trgovanja i zabave stara preko stotinu pedeset godina

* Zahvaljujemo internet provajderu AVAX Internet. na ustupljenom super brzom internetu za brži upload ogromnog video priloga.

VIŠE FOTOGRAFIJA

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
elvis

jel ono stoja na 10 minuti ..jjoooj laptopovi kostaju ko golf 2 …i dobro pjeva cigo ..ima i cenja dobrog ,vunenih carapa ,sudzuke,lulje i hali gali 😛

lolo bosanac

vasar ko vasar a na vasaru svasta.puno hvala sodlive na videu i fotografijama, pazdrav svim lukavcanima.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x