Dolaze bolji dani: Održan susret na temu “Sadašnjost i budućnost akumulacije Modrac”

8 1.267

Na inicijativu Općine Lukavac i njemačkog grada Boxberg, a uz podršku Vlade Tuzlanskog kantona, u četvrtak je u hotelu “Senad od Bosne” na jezeru Modrac organizovan susret na temu “Sadašnjost i budućnost akumulacije Modrac”.

Foto: Dino Osmanović / SodaLIVE.ba

Na sastanku su prezentirane do sada urađene aktivnosti na pročišćavanju otpadnih voda koje se slivaju u jezero Modrac, problem taloženja i sagledavanje daljnjih aktivnosti na revitalizaciji jezera Modrac.

Foto: Dino Osmanović / SodaLIVE.ba

Načelnik Mujkić ohrabren je posjetom iz Njemačke i vjeruje kako jezero Modrac treba biti projekat i prioritet cijele države.

Ideja se rodila kada sam bio u posjeti Njemačkoj i prijateljskoj Općini Boxberg. Tamo sam se uvjerio kako su oni uredili svoje jezero i ja sam izrazio želju da nas posjete i prezentiraju svoja iskustva i daju prijedloge za ovo naše jezero. Vlada kantona je to svesrdno podržala a Premijer je praktično danas domaćin ovog skupa, uz naravno Općinu Lukavac. Mislim da jezero Modrac treba biti prioritet, ne samo ove općine nego i cijelog kantona pa i države. Već unazad nekoliko godina vrše se ispitivanja u vezi jezera Modrac i danas ćemo dobiti konkretnije podatke, ali ćemo obaviti i razgovore sa predstavnicima iz Njemačke koji imaju iskustvo na ovim poslovima a ono što jeste važno je kako zatvoriti finansijsku konstrukciju. Ne može to uraditi kanton i općina, a pitanje je može li i država. Ali sa sredstvima iz EU i raznih fondova, korak po korak mi možemo doći do željenih rezultata.” Izjavio je za Lukavački info portal | SodaLIVE.ba, načelnik Općine Lukavac Dževad Mujkić.

Na ovom sastanku su bili prisutni i gosti iz Njemačke, predstavnik firme LMBV (Lausitzer und Mitteldeutch Bergbau-Verwaltungsgesellschaft mbH) koja se bavi sanacijom jezera i firme PeRa ETV ing GmbH, koji su također i dijelom inicijatori ovog sastanka. Predstavnici navedenih firmi došli su sa željom da se upoznaju sa postojećom situacijom i mogućnostima kreiranja zajedničkog prijedloga za prečišćavanja jezera Modrac.

Foto: Dino Osmanović / SodaLIVE.ba

Radi se o projektu o kojem je realno očekivati podršku međunarodnih fondova. Ono što je najbitnije je da jezero Modrac predstavlja jedan od strateških interesa TK za budućnost, jer pored činjenice da mnogi ovise o ovom jezeru, tu imamo i interes zaštite vode koja će biti jedno od strateških pitanja za budući razvoj.” Izjavio je za Lukavački info portal | SodaLIVE.ba, Sead Čaušević premijer TK. (VIDEO)

Foto: Dino Osmanović / SodaLIVE.ba

Zaštita jezera Modrac je jedan od najvažnijih projekata za Tuzlanski kanton i da smo ga proglasili kao projekat za pitku vodu. Ovo je pokušaj da na temelju tuđeg iskustva vidimo možemo li obezbijediti potrebni novac i stručnu pomoć da kvalitetu vode u jezeru Modrac dovedemo na nivo koji je dovoljan za snadbijevanje pitkom vodom cijelog kantona.” Izjavio je za Lukavački info portal | SodaLIVE.ba, Bajazit Jašarević, predsjednik Skupštine TK (VIDEO)

Sastanku su također bili prisutni predstavnici opštine Tuzla, Živinica, Banovići, Lukavac, Kalesije, Ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo TK, Ministarstvo za prostorno uređenje i zaštitu okoliša TK, Vodoprivredno preduzeće “Spreča”, firme MIG iz Slavonskog Broda i Instituta za hemijsko inžinjerstvo Tuzla.

Foto: Dino Osmanović / SodaLIVE.ba

Poznajem BiH već nekih 10 godina i u tom periodu sam upoznao region Tuzle i Lukavca, a time sam došao u kontakt sa ovim jezerom. U Njemačkoj u Boxbergu imamo slično jezero, i na tom jezeru je izvršena sanacija i otvoreno je za djelatnost turizma.Tako smo došli na ideju da saniramo ovo jezero i da ga otvorimo za djelatnost turzima. Veliku pomoć u svemu dao nam je načelnik Općine Lukavac, gospodin Dževad Mujkić, koji je prihvatio ideju o održavanju ovog skupa na kojem ćemo prezentirati naše ideje. Tim povodom, danas je sa nama i gradonačelnik Boxberga koji će prezentirati na koji je način izvršena sanacija jezera u tom gradu.” Izjavio je za Lukavački info portal | SodaLIVE.ba, Ralf Hesse, direktor kompanije PeRa ETV ing GmbH Magdeburg.

Foto: Dino Osmanović / SodaLIVE.ba
Foto: Dino Osmanović / SodaLIVE.ba

Sutra će za goste iz Njemačke biti organizovan i obilazak jezera Modrac.

Foto: Dino Osmanović / SodaLIVE.ba
Foto: Dino Osmanović / SodaLIVE.ba

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
8 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
željo

Mislim da su male šanse da naše jezero postane i opstane kao jezero u Njemačkoj.Naprosto što Bosna i Hercegovina nije Njemačka i najvažnije što Bosanci i Hercegovci nisu ni blizu kao Njemci.Ama baš ni blizu kao Njemci.

doom

Alaj zvone ove cure na slikama jarane.. 😀

Juniki San

Dolaze Bolji Dani? hmmm iz vasih usta u bozije usi 🙂 . jedno je govoriti o necemu a drugo je uraditi. Dva razlicita nivoa. Evo nacelnik sam kaze da TK nije sposoban da sam finansijski podnese projekat. a ja kazem da drzava i sigurno nece, jedino ako tuzli zatreba jos vode onda ce se nesto uraditi po tom pitanju na nivou TK . zato je moja poruka da se drzimo starog principa ”uzdaj se u se i u svoje kljuse” tj ovog puta : DOSTA PREDIZBORNIG ASFALTA SREDIMO JEZERO MODRAC

Dilaver

Malo se jelo – malo se pilo …

kosmos

Stos je mentaliteta! Nas narod prvo treba nauciti da se smece baca u “kantu za smece”, a ne gdje stigne. Zato nijemci imaju ne samo uredjeno jezero, nego i sve ostalo. Mejdutim, cim sam vidio ovog lopova Bajazita Jasarevica slabe su sanse za neki napredak, osim ako ljudi ne budu imali poprilicno zivaca da trpe sva ta silna podmazivanja. Sigurno je “gospodinu lopovu Bajazitu Jasarevicu” stalo da se sanira jezero, i da opstina Lukavac ima profita od toga. Da im je stalo, oni bi to davnih dana uradili, i ne bi svake godine sirili putem medija propagadne poruke kako je jezero toliko prljavo, i da toliko ima bakterija da cim je dodirnes umres malte ne na licu mjesta.Prljavo jest, to je neminovno, al u tolikoj mjeri koliko ga oni opisuju nije sigurno. Nek se samo novac sliva u Tuzlu tj narod se upucuje na panomsko. Cim je dosao svabo, Bajazit i kompanija iz Tuzle uvidili priliku da se namakne jos kakvog novca, javljaju se kao spasioci. Mislim, postedite nas patetike!

ZZZZZ

Pa ja sam skeptik jer ovo nase jezero nije nista drugo nego jedan veliki septik.

Elsad

bitno je da se prica… bice nesto od toga, uvjeren sam

Rastamanaga

Ako bi moji unuci dozivjeli ovo, bio bi zadovoljan 🙂

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x