Zoran Đinđić i Alija Izetbegović su rođeni u istoj kući u Bosanskom Šamcu

9 934

Kuća u kojoj je rođen Izetbegović u Bosanskom Šamcu, nakon selidbe njegove porodice u Sarajevo, ostaje u posjedu Alijinih rođaka iz familije Izetbegović.

izet_kuca

U toj istoj kući 1952. godine rodio se prvi demokratski premijer SR Jugoslavije Zoran Đinđić, piše Telegraf.

Odrastao je uz samohranu majku Milu, koja je radila kao kućna pomoćnica na imanju porodice Izetbegović. Iz te kuće se odselio zajedno s majkom kada ga je usvojio Dragomir, oficir JNA. Od tada su živeli u ulici gdje se nalazi gradski stadion u Šamcu.

Porodica Izetbegović je porijeklom iz Beograda, koji su napustili 1868. godine nakon raspada Osmanskog carstva, a potom su doselili u Bosanski Šamac. Od bega Izeta uzimaju prezime i postaju Izetbegovići.

U ovom bosanskom gradiću begovska porodica Izetbegovića postaje vlasnik velikih posjeda. Godine 1925. u ovoj bogatoj familiji rađa se Alija, koji se sa svojim roditeljima tri godine kasnije seli u Sarajevu.

Također, u Bosanskom Šamcu postoji inicijativa da stadion dobije ime pokojnog Zorana Đinđića, a to je podržao i Bakir Izetbegović, sin Alije Izetbegovića, piše Telegraf.

Iako rođeni u istoj kući, sudbina ih poslala na različite strane. Izetbegovići su stigli iz Beograda u Bosnu, dok je Đinđić otišao iz Bosne u Beograd. Alija se kasnije u Sarajevu borio za Bosnu, a Đinđić u Beogradu za Srbiju.

(SodaLIVE.ba/Klix)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
9 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
NUKA

Rusite je odma dok u njoj nije jos neko napravljen.A kolac ce mo nosit u Pozarevac.

Patriota-Bistarac-HDZ

Dodje djavo kad tad po svoje, zato su danas 2 metra ispod zemlje sjeme im se obojici zatrlo.

željo

Baš zanimljiva informacija o istoriji dvojce političara,imali su zajedničku kuću ali različite gene,šta ćeš tako je to.

azrail

joj ispovracat cu se majke mi…

Mujo

Šta ti *** gospodine Tufekčiću. Marko je upravu. To što on piše ćirilicom, šta te briga, to je njegovo pravo. A to što mu je Hrvat brat i tebi su braća i jedan i drugi, samo što ti vidiš bolje onu braću iz Arabije, a on vidi svoju oko sebe. I šta tu ima loše moj Tufe?

KUNG FU CE

Udaraju ovaj Marko i “patriota” složno,bratski kao nekad na Neretvi kad su zajedno naganjali partizane sve da ih nabodu na glogov kolac ili na kamu.Strast je to velika eto drži ih i dan danas pa bi išli po grobljima pa opet nabijali na kolčeve ili neko drugo priručno sredstvo makar mrtve,jer žive još ne smiju, čekaju valjda da se steknu uslovi.

Samir

Jesu neki jaki dok se kriju iza drugih imena.

LUKAVACKI SRBIN
Марко

Тако је брате “бистарачки патриоте”, само што још треба оног злотвора са Ковача пробост глоговим колцем да се случајно не реинкарнира. Недај боже пас му сјеме ј..о! Издао је вјеру, а и укаљо образ.

9
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x