Zbog natpisa “Nož, žica Srebrenica” samo uvjetna kazna

1 715

Izricanjem uvjetne presude Apelacijski sud Brčko distrikta BiH pravosnažno je okončao kazneni postupak protiv G. A. iz Brčkog za produženo kazneno djelo – Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti.

Krajem 2009. godine Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH podiglo je protiv G. A. iz Brčkog dvije optužnice zbog sumnje da je počinio dva kaznena djela – Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivost.

Prvom optužnicom G. A. je optužen da je dana 18. kolovoza 2009. godine ušao u dvorište i vjerskog objekta “Atik Savska džamija” i na munari džamije ugljenom nacrtao “krst sa četiri slova S” i napisao “nož, žica, Srebrenica”.

Druga optužnica G. A. tereti da je 9. listopada 2009. godine u Ulici Vase Pelagića u Brčkom dvoma malodobnih učenika Drude osnovne škole dao 6 letaka s nacionalističkim i šovnističkim sadržajem uperenim protiv hrvatskoga i bošnjačkoga naroda.

Nakon spajanja predmeta i provođenja jedinstvenog postupka po obje optužnice, Osnovni sud Brčko distrikta u cjelosti je uvažio navode optužbe i optuženoga proglasio krivim za produženo kazneno djelo – Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti i izrekao mu prvostupanjsku presudo od godinu dana zatvora.

Na tu presudu obrana optuženog uložila je žalbu, nakon čega je Apelacijski sud Brčko distrikta preinačio provostupanjsku presudu te izrekao uvjetnu osudu na godinu dana zatvora, koja se neće izvršiti ako osuđeni u razdoblju od tri godine ne počini slično novo kazneno djelo.

 

(SodaLIVE.ba\RTVLukavac)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Za Harisa

Gdje vam ode ona škola za početnike ? Pametan je onaj Mladen – on će dobiti diplomu , a djed mu i babo nisu imali diplome – samo praktičan rad .

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x