Zašto građani BiH za gorivo plaćaju isto kao znatno bogatiji Evropljani

0 616

U skoro svim zemljama Balkana cijene nafte i naftnih derivata su ponovo znatno porasle i gotovo se izjednačile sa cijenama nafte u evropskim zemljama u kojima je životni standard građana na znatno višem nivou.

s-laznim-tablicama-nalivao-gorivo-crpki-odbio-platiti-racun-slika-13951

Nakon što je cijena nafte u svijetu u julu porasla na najviši nivo za posljednjih 14 mjeseci zbog krize na Bliskom istoku i nagovještaja povećanja potražnje za gorivom u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), zabilježen je i rast cijena nafte na Balkanu, prenosi agencija Anadolija.

Najskuplje u Crnoj Gori

Najveće povećanje zabilježeno je u Crnoj Gori, koja je regionalni lider po skupom gorivu. Prema posljednjim zvaničnim podacima, trenutno cijena euro dizela 95 u Crnoj Gori iznosi 1,29 odnosno 1,38 eura.

Gorivo je poskupjelo i u Hrvatskoj te je nova cijena litre bezolovnog 95 oktana 1,42 eura, bezolovnog 98 oktana 1,46 eura i dizela 1,33 eura.

Isto tako, u maju je na većini benzinskih pumpi u Federaciji BiH poskupjelo gorivo za 0,05 KM po litru. Cijena bezolovnog 95 oktana u BiH košta 1,20 eura, bezolovnog 98 oktana 1,22 eura i dizela 1,20 eura.

Također, nova cijena litre bezolovnog 95 oktana u Albaniji iznosi 1,29 eura, bezolovnog 98 oktana 1,38 eura i dizela 1,28 eura.

U Srbiji je došlo do blagog pojeftinjenja cijena nafte, pa tako euro premijum BMB 95 košta 1,29 eura i dizela 1,31. Cijena goriva u Srbiji svakih 15 dana usklađuje sa cijenama na svjetskom tržištu.

No, Slovenci plaćaju rekordno visoke cijene goriva. Litar bezolovnog 95 u toj zemlji košta 1,49 eura, bezolovnog 98 1,52 eura i litar dizela 1,37 eura.

Ekonomski analitičar Vanjskotrgovinske komore BiH (VTKBiH) Igor Gavran za Agenciju Anadolija je izjavio da su cijene goriva u zemljama regiona visoke zbog same strukture tržišta, ali i načina formiranja cijena.

Neuređeno tržište

“U zemljama Balkana, ali i Bosni i Hercegovini, nemamo čvrste regulatorne mjere koje bi transparentno djelovale na fomiranje cjena nafte. A i sam kvalitet nije jednak u cijeloj zemlji. Postoji veliki broj neozbiljnih i neodgovornih igrača koji utječu na cijene određujući se prema svojim najvećim konkurentima. Tako na kraju imamo neuređeno tržište naftom i naftnim derivatima”, rekao je Gavran.

Iako je i na svjetskom tržištu zabilježeno blago poskupljenje nafte i naftnih derivata, paradoksalno je da su cijene nafte u tim zemljama neznatno više od cijena nafte u balkanskim zemljama u kojima su prosječna primanja većine građana manja za tri do četiri puta.

Ako posmatramo Evropu, najskuplje gorivo je i dalje u Norveškoj gdje litar bezolovnog 95 košta 1,98 eura, litar bezolovnog 98 iznosi 2,07 eura, a cijena dizela je 1,80 eura. Prema podacima BIHAMK-a, u Austriji litar bezolovnog benzina 95 oktana iznosi 1,41 eura, bezolovnog 98 oktana 1,56 eura i dizela 1,35 eura. U Danskoj, koja ima jedan od najviših životnih standarda u svijetu, litar bezolovnog 95 oktana iznosi 1,61 eura i euro dizela 1,43 eura.

Francuzi za litar bezolovnog benzina 95 oktana plaćaju 1,57 eura, bezolovnog 98 oktana 1,62 eura i dizela 1,43 eura. U Njemačkoj cijena bezolovnog 95 oktana iznosi 1,63 eura, bezolovnog 98 oktana 1,66 eura i dizela 1,43 eura.

Čak i Švedskoj koja je poznata po visokom standardu stanovništva, cijene nafte su malo više od cijena nafte u zemljama Balkana, pa tako litar bezolovnog 95 oktana u toj zemlji košta 1,75 eura, bezolovnog 98 oktana 1,81 eura i dizela 1,71 eura.

Rusija najjeftinija

S druge strane, najniže cijene su i dalje u naftom bogatoj Rusiji gdje litar bezolovnog 95 košta 0,75 eura, dok je litar dizela 0,77 eura.

Gavran napominje da je teško predvidjeti kako će se kretati cijene nafte i naftnih derivata u zemljama regiona u narednom periodu naglasivši kako će globalna kretanja najviše utjecati na cijene nafte.

“Globalna dešavanja i stanje na tržištu nafte u svijetu u najvećoj mjeri će utjecati na cijene nafte i u zemljama Balkana. Ali kod nas je nemoguće sada očekivati neke velike promjene u cijeni nafte, jer ne postoji interes vlasti da smanje prihode od nafte”, smatra Gavran.

(SodaLIVE.ba/Anadolija)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x