Zapošljavanje osoba sa invaliditetom nema alternative

0 769

Udruženje za profesionalnu rehabilitaciju, osposobljavanje i zapošljavanje osoba sa invaliditetom ističe da je sporost primjene Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju lica sa invaliditetom dostigla svoju kulminaciju.

Da novi saziv Vlade Federacije urgnentno treba preduzeti mjere i radnje kako bi se ove aktivnosti analizirale, dopunile i ubrzale.

– „Od novog Ministra za boračkla pitanja Federacije BiH gospodina Zukana Heleza tražimo da se uključi u ovaj proces jer se u ovom postupku zapošljavaju i ratni vojni invalidi. Do sada je boračko ministarstvo bilo po strani, ali tako očito ne ide“ – saopštio je Aziz Tafro – Predjsednik Udruženja.

Udruženje napominje da do sada, iako je šesnaesta godina nakon rata, nije izvršena profesionalna rehabilitacija ratnih vojnih invalida, i da se briga o RVI svodi na socijalna davanja, najčešće paket hrane u iznosu od 100,00 KM. Ovakav odnos se mora prekinuti i otpočeti aktivnosti na zapošljavanju koji u ovom trenutku nema alternative.

 

(SodaLIVE.ba/RTVSlon)

0 0 votes
Ocijeni članak
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x