Za odlazak sa mjesta nesreće kazna od 3 mjeseca do 5 godina zatvora

2 1.371

Četrdesettrogodišnji S.Z. iz Lukavca zadobio je teške tjelesne povred nakon što ga je 25. decembra u mjestu Donji Bistarac automobilom udarila nepoznata osoba. Kako doznajemo u MUP TK za počiniteljem se još uvijek traga.

Ovo je samo jedan od primjera saobraćajne nesreće kada se počinitelj udalji sa mjesta događaja.

Prema riječima Nevresa Šiljegovića, višeg inspektora za saobraćaj MUP-a TK, na području TK, tokom 2010. godine dogodila se jedna saobraćajna nesreća sa nepoznatim počiniteljem u kojoj je došlo do ugrožavanja javnog prometa. Počinitelj je pronađen. Broj saobraćajnih nesreća u kojima je došlo do teškog krivičnog djela protiv sigurnosti u prometu, tokom 2010. godine iznosio je sedam. Šest je rasvjetljeno te je protiv četiri osobe podnesena krivična prijava za neukazivanje pomoći ozlijeđenoj osobi.

Šiljegović ističe da se počinitelj u prosjeku pronađena u roku od dva do tri dana, a da se potraga virši na osnovu materijalnih dokaza sa mjesta nesreće. U tom slučaju uključuje se kompletan policijski operativni sastav a kako bi se što prije otkrio počinitelj krivičnog djela.„ Međutim, ako i u tom periodu se ne završi otkrivanje počinitelja, djelo ostaje otvoreno sve dok se počinitelj ne pronađe“, dodaje Šiljegović .

Vozač motornog vozila ili nekog drugog prevoznog sredstva koji je ostavi bez pomoći osobu koja je povrijeđena, prema krivičnom Zakonu F BiH kažnjava se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine. „ Ukoliko se usljed činjena ovog krivičnog djela prouzrokuje teška tjelesna povreda ili nastupi smrt ozljeđene osobe, počinilac se može kazniti kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine. U ovom slučaju počinilac krivičnog djela neukazivanje pomoći ozljeđenoj osobi u saobraćajnoj nesreći se krivično goni i za drugo krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa“, pojašnjava Admir Arnautović, portparol Tužilaštva TK.

Puno je više saobraćajnih nesreća sa nepoznatim počiniteljem u kojima je došlo do manje materijalne štete na vozilima. Prema podacima MUP-a TK takvih je na području TK u 2010. godini bilo 427. Od toga su rasvjetljene 172 ili oko 40 posto od ukupnog broja. U tom slučaju oštećena strana ima pravo da ukoliko prijavi policiji nesreću, od Zaštitnog fonda FBiH traži isplatu novčane naknade. Ovakve saobraćajne nesreće najčešće se dešavaju na parking prostorima.

(SodaLive.ba/RTVSlon)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Slađan Miličević

Neznam stvarno, nije mi jasno kako neko može udariti čovjeka sa autom i pobjeći sa mjesta nezgode,a neukazati mu prvu pomoć ili odvući nastradalog do hitne pomoći,jer su minute u pitanju da se spasi nečiji život.Mislim da su kazne premale za ovu vrstu krivičnog djela.

???

Ja nevjerujem uopste da ce ustvari dobiti kakvu kaznu takva smo drzava ili ce biti u procesingu narednih 40godina u sudu….. a covjek covjeka ubije pa ne dobije vise od 7 godina

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x